Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 nov 2012 - Anul XVII, nr. 281 (5186)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   19 imagini |   ø fişiere video

Spectacol festiv

Basarabia, Ardealul şi Bucovina, unite prin poezie, cântec şi joc, la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La 94 de ani de când Congresul General al Bucovinei consfințea, prin „Declarația de Unire a Bucovinei cu România”, unificarea acestui tărâm românesc cu Țara Mamă, la  Suceava, în Sala Mare a Casei de Cultură a Sindicatelor, Basarabia, Ardealul şi Bucovina s-au unit prin poezie, cântec şi joc.

Seara de miercuri, 28 noiembrie, a fost un adevărat regal de muzică patriotică, un spectacol care a trezit în fiecare dintre cei prezenţi (sala fiind arhiplină) sentimente de dragoste şi devotament faţă de patria şi poporul din care fac parte.

Aproape patru ore, în care artişti veniţi din Basarabia (Sandu Aristin Cupcea, Maria Stoianov, Anatol Caraman, Grupul “Ştefan Vodă” condus de starostele şi cobzarul Tudor Ungureanu), din Ardeal (Nicolae Gălăţean, Florin Săsărman, Domnica Dologa, Anuţa Motofelea, Felix Gălan, Ioan Dordoi, Taraful de la Sângeorz - Grupul Folcloric “Păuniţa”, Grupul Folcloric “Măgura Şieului”, Grupul Folcloric “Plaiurile Bârgăului”, Ansamblul Folcloric “Dor Românesc”), din Bucovina (Corul ”Codrii Cosminului” Cernăuţi, Taraful “Dor Românesc”, Iurie Levcic, Dumitru Covalciuc, Corul de la Bosanci, Constantin Irimia, Taraful “Dor” de la Moara, Buciumaşii de la Câmpulung, Mihai Botezat, Ansamblul “Arcanul” din Fundu Moldovei, Grupul vocal bărbătesc „Flori de măr” din Râşca, Corala “Sf. Leontie” Rădăuţi, Emil Ianuş, Ciprian Reuţ, Călin Brăteanu) au ridicat publicul în picioare, au fost aplaudaţi la scenă deschisă şi ovaţionaţi, pentru momentele artistice emoţionante pe care le-au prezentat.

 

O multitudine de culori, ritmuri, vers

Asemeni zilei de 28 noiembrie 1918, când „Sora Bucovina” s-a întors acasă, pentru ca pe 1 Decembrie 1918 „Mama România” să-și adune toţi fiii, în inima ei, adică la Alba Iulia, tot aşa şi miercuri seară, la Suceava, oameni adunaţi laolaltă, purtând  steaguri tricolore în mâini, mulţi îmbrăcaţi în straie populare, au luat parte la spectacolul „Pe-al nostru steag e scris Unire”.

O multitudine de culori, de costume populare, provenind din mai multe zone folclorice, au umplut scena, bucurând ochii şi inimile celor prezenţi. Buchete de flori, în culorile tricolorului, roşu, galben şi albastru, brazi şi steaguri tricolore au „îmbrăcat” sărbătoarea Unirii. În sala de spectacol s-au aflat prefectul Sucevei, Florin Sinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Alexandru Băişanu.

 

Întâlnire fericită între generaţii de artişti

Spectacolul a fost şi o întâlnire fericită între generaţii de artişti, de scriitori, instrumentişti, dansatori, oameni care simt româneşte, într-o lume care se înstrăinează din ce în ce mai mult, care aleargă după uniformizare, un eveniment care a primat prin diversitate şi ne-a arătat că întoarcerea la izvoare este de fapt şansa „României Mari”. Organizatorii spectacolului, Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina, Primăria municipiului Suceava, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Asociaţia Culturală “Vatra Satului”, Federaţia Patronală a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din judeţul Suceava, merită felicitaţi. Călin Brăteanu, şeful Centrului Cultural Bucovina, s-a implicat în mod deosebit în bunul mers al spectacolului, la final urcând pe scenă şi în calitate de interpret de muzică populară, în aplauzele publicului.

 

Momentul... Basarabia

La debutul spectacolului „Pe-al nostru steag e scris Unire”, prezentatorul, Alexandru Stan, l-a invitat pe scenă pe profesorul universitar doctor Mihai Iacobescu, care a vorbit despre evenimentele petrecute în 1918, în special ziua de 28 noiembrie, reamintindu-le sucevenilor adevărurile ştiute sau mai puţin ştiute despre Unirea Bucovinei cu Ţara.

Îmbrăcaţi în sumane vechi, de-odată cu Unirea, membrii Grupului “Ştefan Vodă” din Basarabia, conduşi de starostele şi cobzarul Tudor Ungureanu (care a locuit şase ani în Târgul Fălticenilor), au oferit un spectacol emoţionant, din care am reţinut mesaje precum „Dor de ţară”, „Ruga noastră”, „Trăiască România Mare”, am auzit versuri tulburătoare scrise de marele poet Grigore Vieru şi recitate de actorul Sandu Aristin Cupcea, am ascultat doine, cântece populare, cântece patriotice, care-şi au rădăcinile în inima Basarabiei.

 

“Nu uita că eşti român!”

Invitaţii din Ardeal, care au oferit aproape o oră de spectacol, întrerupt din când în când de aplauzele publicului, l-au avut coordonator pe profesorul Nicolae Gălăţean din Bistriţa. Acesta a spus că nu poate începe spectacolul despre Unire decât cu doi mari cărturari ardeleni, Octavian Goga şi George Coşbuc, ale căror versuri, recitate de profesorul Gălăţean, au vibrat în inima fiecărui sucevean.

Au urmat momente cu muzică folk („Nu uita că eşti român!”), cântece patriotice interpretate de artişti ardeleni („Hai să-ntindem hora mare, mai aici şi mai colea,/ Mai aproape de hotare, ca să trecem graniţa”), dansuri populare, din mai multe zone folclorice ardeleneşti, muzică instrumentală, poezie („Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”). Spectaculoasă a fost intrarea pe scenă a artiştilor din Ardeal, în număr foarte mare, asemeni românilor la Alba Iulia, în 1918, cu steaguri în mâini, mobilizaţi să arate că „Ardealu-i fruncea”.

Ardelenii au ridicat publicul în picioare, pentru a cânta împreună „Trei culori cunosc pe lume/Ce le ţin ca sfânt odor,/Sunt culori de-un vechi renume/Amintind de-un brav popor./”. Atât pe scenă, cât şi în sală, lumea a fluturat steguleţe tricolore, creând o atmosferă frumoasă.

 

Bucovinenii şi Balada lui Ciprian Porumbescu

Programul pregătit de bucovinei a debutat cu Balada lui Ciprian Porumbescu, interpretată la vioară de tânărul Ciprian Reuţ, moment care a emoţionat în mod deosebit publicul. A urmat un recital de buciume, fluiere, toacă, care a creat atmosfera propice pentru a intra pe scenă Corala Sf. Ierarh Leontie din Rădăuţi, care a interpretat două piese profunde: „Lumină lină” şi „Limba noastră”.

Cântece patriotice, vechi, au fost interpretate de Grupul vocal bărbătesc „Flori de măr” din Râşca, coordonat de profesoara Mihaela Grădinaru, urmat în program de Corul ”Codrii Cosminului” Cernăuţi, însoţit de Iurie Levcic, directorul Centrului Bucovinean de Artă Cernăuţi, cunoscut şi apreciat interpret de muzică populară, dar şi Corul de la Bosanci, ai cărui membri erau îmbrăcaţi în vestitele sumane, păstrate cu sfinţenie din generaţie în generaţie.

Ansamblul folcloric „Arcanul” din Fundu Moldovei a prezentat un dans bărbătesc, instrumentiştii au interpretat piese folclorice, profesorul Mihai Botezat a recitat o poezie, întreg momentul lor, împreună cu buciumaşii din Câmpulung, fiind o îmbinare între tradiţie, folclor şi dragoste de patrie.

Finalul spectacolului a aparţinut interpretului Călin Brăteanu, căruia, după ce a interpretat două piese populare, i s-au alăturat pe scenă şi starostele şi cobzarul Tudor Ungureanu, Iurie Levcic şi Mihai Botezat, împreună interpretând cunoscuta piesă „Cântă cucu-n Bucovina!”. Au fost invitaţi pe scena suceveană toţi artiştii veniţi din Basarabia, Ardeal şi Bucovina, pentru a fi aplaudaţi de public şi pentru a cânta împreună „La mulţi ani!”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Basarabia, Ardealul şi Bucovina, unite prin poezie, cântec şi joc, la Suceava.
 Vizualizări articol: 1984 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Basarabia, Ardealul şi Bucovina, unite prin poezie, cântec şi joc, la Suceava5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei