Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 aug 2012 - Anul XVII, nr. 199 (5104)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Oportunitate valorificată

Apele sărate de la Cacica, magnet pentru bolnavi şi pentru turişti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cacica se transformă încet-încet într-o adevărată Mecca nu doar a credincioşilor catolici, care vin anual în pelerinaj pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, dar şi a bolnavilor care caută vindecarea. Iar apele sărate extrase din mina de aici par a fi remediul ideal pentru foarte multe boli. În cele patru piscine acoperite sau ştranduri de la Cacica nu vin doar oamenii cu probleme de sănătate, ci şi cei care doresc să se relaxeze, apa sărată oferind condiţii ideale în acest sens.

 

Despre calităţile terapeutice ale saramurii din Mina de la Cacica se ştie de foarte mult timp, dar mulţi, foarte mulţi ani, nimeni nu a ştiut sau nu a fost în stare să exploateze această resursă naturală extraordinară. Abia în urmă cu vreo opt ani, responsabilii Salrom şi-au dat acordul ca lângă intrarea prin care se face accesul pentru vizitare în Mina Cacica să se înfiinţeze un ştrand cu apa sărată adusă din adâncuri. Ani buni, aceasta a fost singura oportunitate pentru oamenii care veneau aici la tratament. Din păcate, ştrandul cu apă sărată aflat în administrarea Sucursalei Cacica a Societăţii Naţionale a Sării era disponibil doar câteva luni pe an, în perioada anotimpului cald.

Următorii care s-au implicat într-un proiect similar, mult mai ambiţios, având în vedere că oferta de tratament este completă, iar bazinul cu apă sărată este acoperit şi poate fi folosit tot timpul anului, au fost tot reprezentanţi ai statului.

Mai exact, Casa Naţionalităţilor, sau Baza de Tratament „Virgil Sahleanu” a luat fiinţă în urma unui proiect european în care Primăria Cacica a fost principalul pilon. Succesul de care s-a bucurat această bază i-a împins şi pe investitorii privaţi să se orienteze către o astfel de afacere. Aşa se face că în ultimii doi ani au mai apărut o piscină acoperită şi un ştrand, ambele cu apă sărată, şi care sunt la fel de căutate.

 

„În acest an, numărul clienţilor s-a triplat”

Constantin Ilişoi, administratorul Bazei de Tratament „Virgil Sahleanu”, a fost martorul succesului de care se bucură apele sărate de la Cacica. Începută timid, în urmă cu trei ani, afacerea a devenit un succes garantat, iar cifrele din registrele de intrări şi ieşiri stau mărturie în acest sens.

„În condiţiile în care s-a deschis încă o piscină cu apă sărată în aer liber şi una acoperită, la noi s-a cam triplat numărul clienţilor, atât persoane care vin la tratament, cât şi oameni care doresc doar să se relaxeze. În plus, la noi lucrează şi un medic specialist, domnul Ioan Ieţcu, care oferă consultaţii de trei ori pe săptămână”, a precizat Constantin Ilişoi.

De altfel, aici este singurul loc unde bolnavii pot beneficia de servicii complete de tratament, cum ar fi masaje de specialitate, dar şi proceduri de fizioterapie.

 

Reclama „din gură în gură”, mai tare decât recomandarea medicilor

O parte dintre oamenii cu probleme de sănătate care ajung la Cacica o fac doar pentru că aşa au auzit de la prieteni sau vecini şi nu pentru că le-ar fi recomandat vreun medic.

Nu face excepţie de la această regulă nici Aurel Sandu, un bărbat în vârstă de 72 de ani, de loc din Ploieşti. „Eu mergeam în fiecare an, în august, la băi lângă Ploieşti, dar am descoperit acest loc şi am decis să vin aici. Până acum sunt foarte mulţumit, dar efectele am să le văd mai târziu. De locul ăsta am aflat de la o vecină, o femeie mai în vârstă care a fost şi ea şi mi-a spus că tratamentul cu apă sărată i-a făcut bine”, a mărturisit Aurel Sandu.

Vestea miracolelor pe care le face saramura de la Cacica s-a răspândit şi prin judeţ. Toader Şoldan are 30 de ani şi este din Cajvana. Deşi se află la câteva zeci de minute de mers de Cacica, Toader Şoldan a venit aici forţat de împrejurări şi tot la recomandarea unor amici.

„Am probleme cu spatele, cred că mi-am stârnit hernia de disc şi mă doare piciorul stâng. Nişte prieteni care au fost aici au zis că s-au simţit bine, dar că trebuie să repete de mai multe ori. Vin de trei zile, dar sper ca totul să fie bine”, a precizat tânărul din Cajvana.

 

Şi „italienii” preferă saramura de la Cacica

Printre oamenii veniţi la tratament la Baza „Virgil Sahleanu” am găsit şi un cuplu italiano-român. Erau amândoi în sala de masaj. El, italian get-beget, avea probleme de sănătate ceva mai mari. Ea, Maria Adriana Cojocar, de 51 de ani, din Horodnic de Sus, pedala de zor la bicicletă. Cei doi soţi vin la Cacica de trei ani, iar de când au descoperit efectele benefice ale sării nu au mai căutat şi alte oferte.

„Pe mine m-a ajutat foarte mult. Anul trecut am avut o problemă, un accident de maşină, şi am făcut terapie aici şi m-am simţit foarte bine. Există şi în Italia aşa ceva, dar preţurile sunt mult mai mari”, a arătat Maria Adriana Cojocar.

Cuplul italiano-român s-a arătat foarte mulţumit nu doar de preţuri, ci şi de servicii şi de faptul că se poate efectua un tratament complet, constând în bazin cu apă sărată, masaj, saună şi fizioterapie.

 

Iulie şi august, cele mai aglomerate luni

Perioada concediilor şi a verii coincide şi cu o adevărată explozie de persoane care sosesc la Cacica, fie că este vorba de bolnavi veniţi la tratament, fie că este vorba despre simpli turişti.

Mirela Fithinger, administrator al Salus Informorum, piscina cu apă sărată acoperită, deschisă în urmă cu aproximativ doi ani, spune că numărul clienţilor este foarte mare în perioada de vară, iar nu de puţine ori o parte din solicitări nu au putut fi onorate.

Şi Elena Ciornei, maseuză la Baza de Tratament „Virgil Sahleanu”, nu se plânge de clienţi, în special în perioada de vară, lunile iulie şi august fiind o adevărată probă de rezistenţă în faţa solicitărilor.

„Sunt pacienţi cu probleme medicale care vin la recomandarea medicului specialist, sunt persoane care vin fără îndrumarea unui medic sau pur şi simplu sunt clienţi care vin doar pentru relaxare. Clienţi sunt permanent, dar în iulie şi august pot spune că este chiar aglomerat”, a spus Elena Ciornei.

 

Bazin cu sistem de filtrare modern

Apa sărată impune şi condiţii speciale, atât pentru cei care intră în bazine, cât şi pentru cei care le întreţin. Cea mai importantă este igiena şi curăţenia apei, iar acest lucru se poate realiza acum cu ajutorul aparaturii moderne. „Piscina aflată în baza noastră are trei filtre mecanice, filtru de nisip şi filtru de electroliză. Practic, cu acest sistem de filtrare schimbarea apei nu este necesară mai devreme de jumătate de an”, a menţionat Constantin Ilişoi, administratorul Bazei de Tratament „Virgil Sahleanu”.

 

Care sunt preţurile

Preţurile pentru cei care doresc să meargă la tratament la bazinele cu apă sărată de la Cacica sunt accesibile pentru toată lumea. Astfel, la ştrandul aparţinând Societăţii Naţionale a Sării, se percepe o taxă de intrare de 10 lei/zi pentru adulţi şi 5 lei/zi pentru copii. Din păcate, aici nu se oferă alte servicii de tratament.

În schimb, Baza de Tratament „Virgil Sahleanu”, din proprietatea Primăriei Cacica, are o ofertă mult mai variată, impedimentul fiind numărul de locuri limitat.

Intrarea la piscina din cadrul acestui complex costă 15 lei/persoană/2 ore, dar se pot cumpăra şi abonamente, preţurile acestora fiind 100 lei pentru 12 şedinţe şi 200 de lei pentru 25 de şedinţe a câte două ore fiecare. Tot aici există şi aparate de fizioterapie, preţurile fiind de 5 lei/procedură în ceea ce priveşte tratamentul cu curenţi, infraroşu şi ultrasunete, în timp ce pentru băile cu parafină tariful este de 15 lei.

Amatorii de masaj trebuie să scoată din buzunar câte 35 de lei pentru o şedinţă completă, acelaşi preţ care este perceput şi la Salus Informorum. Aici, nu se pot efectua proceduri de fizioterapie, ci doar băi în piscina acoperită. Preţul de intrare aici este de 20 lei/zi/adulţi şi jumătate pentru copiii de peste 5 ani. Abonamentul pentru şase intrări este de 90 de lei.

 

Recomandările medicului Ioan Ieţcu

Saramura are efecte benefice pentru mai multe boli, contraindicată fiind pentru persoanele care suferă de afecţiuni cardiace. Ioan Ieţcu, medic primar şi doctor în ştiinţe medicale, care este prezent la Cacica, la Baza de Tratament „Virgil Sahleanu”, de trei ori pe săptămână, a arătat şi care sunt bolile ce pot fi tratate în saramură.

Recomandate sunt băile cu apă sărată pentru reumatismul cronic degenerativ (spondiloza cervico-dorso-lombară; artroza şoldului şi/sau a genunchiului; artroza mâinilor şi picioarelor; atropia gutoasă), reumatismul cronic inflamator stabilizat clinic şi de laborator (spondilita, poliartrita reumatoidă), reumatismul părţilor moi (periatrita umărului, şoldului, mialgii, miozite), nevralgii sau nevrite.

Saramura este indicată şi pentru urmări ale fracturilor operate sau neoperate, stările după coxoze operate, hernia de disc cervicală sau lombară operată, dar şi pentru paralizii infecţioase, toxice, sechele după accidente vasculare cerebrale bine stabilizate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Apele sărate de la Cacica, magnet pentru bolnavi şi pentru turişti.
 Vizualizări articol: 19181 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.49/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 39 voturi
Apele sărate de la Cacica, magnet pentru bolnavi şi pentru turişti4.5539

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Soryy! trimis de
(27 aug 2012, 14:28:13
scuze rusule .......dar oricum nu esti departe!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei