Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 iul 2012 - Anul XVII, nr. 155 (5060)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Scandal de proporţii

Sute de oameni, revoltaţi împotriva unui arendaş acuzat că le-a cultivat abuziv terenuri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sute de săteni din comunele Siminicea şi Hânţeşti sunt revoltaţi împotriva unui arendaş care le-ar fi cultivat fără drept terenurile, poliţiştii fiind sesizaţi de caz şi întocmind deja 20 de dosare penale pentru tulburare de posesie. Cum starea conflictuală din Siminicea tinde să degenereze, poliţiştii au anunţat că vor intensifica patrulele pe raza comunei, în zona terenurilor aflate în litigiu, pentru prevenirea unor fapte cu violenţă.

 

179 de reclamaţii la Primăria Siminicea

Miercuri, primarul comunei Siminicea, Gheorghe Haliţă, a sesizat poliţia că instituţia pe care o conduce este asaltată de localnici nemulţumiţi că un arendaş le-ar cultiva abuziv terenurilor, înregistrând nu mai puţin de 179 de reclamaţii de tulburare de posesie. Reclamaţiile îl vizează pe Ilie Tipa, în vârstă de 51 de ani, domiciliat în comuna Todireşti, dar care locuieşte în satul Grigoreşti, comuna Simnicea, şi care deţine o societate care cultivă terenuri în zonă.

 

Acuzaţii grave: a semănat peste culturile oamenilor 

Primarul Gheorghe Haliţă a declarat: „Oamenii s-au trezit că acest arendaş le-a întors culturile semănate şi a făcut alte însămânţări peste munca lor în folos propriu. Acest individ (n.r. Ilie Tipa) are contracte de arendă făcute fără ştiinţa oamenilor, prin falsuri şi dezinformări, după ce le-a reţinut sub diferite pretexte titlurile de proprietate. În multe cazuri, el pur şi simplu a semănat pe terenurile oamenilor fără să îl intereseze al cui este pământul. S-a bazat pe faptul că mulţi sunt plecaţi în străinătate, iar acasă sunt rămaşi mai mult bătrânii. Pot să vă spun că şi pe terenurile mele mi-a tulburat posesia”.

Primarul a mai spus că revolta oamenilor este din ce în ce mai greu ţinută sub control şi aşteaptă ca poliţia să se implice serios în această problemă.

Pe de altă parte, un astfel de litigiu ar putea fi tranşat de păgubiţi în instanţă, însă o astfel de acţiune nu a fost încă înaintată de oamenii nemulţumiţi. 

 

Ce au stabilit poliţiştii

Poliţiştii au demarat o anchetă şi au confirmat în parte reclamaţiile oamenilor. Conform unui comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, „în urma verificărilor efectuate a rezultat faptul că bărbatul de 51 de ani a cultivat în ultimii ani mai multe suprafeţe de teren de pe raza comunelor Siminicea şi Hânţeşti, iar cu o parte din proprietarii de terenuri nu a încheiat acte de arendă şi nu le-a achitat sumele datorate, existând în fiecare an plângeri de tulburare de posesie. Suspectul  a fost somat de către reprezentanţii primăriilor să rezolve pe cale legală  diferendele existente, însă acesta promite mereu că aplanează conflictul, dar prin tergiversări şi dezinformări nu face decât să amplifice tensiunile deja create.”.

Conform inspectorului principal Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al Poliţiei, în cauză au fost întocmite 20 de dosare penale de tulburare de posesie, asta în condiţiile în care mulţi dintre proprietarii ce deţin suprafeţe mici nu au depus până în prezent plângeri scrise.

 

Arendaşul spune că neînţelegerile sunt amplificate în mod fals de primar

De cealaltă parte, Ilie Tipa a spus că deţine contracte de arendă pe toate terenurile pe care le lucrează şi va demonstra acest fapt pe parcursul anchetei.

El a prezentat la redacţia ziarului nostru o listă cu sutele de arendaşi cu care ar avea înţelegeri şi vorbeşte doar de mici neînţelegeri, cum au mai fost şi în anii trecuţi. În opinia sa, primarul Gheorghe Haliţă ar da o amploare mult mai mare decât o au în realitate aceste probleme.

Ilie Tipa a declarat: „Pământul nu este al primarului sau al primăriei, ci este al omului. Eu răspund în faţa proprietarului, nu a primarului, şi voi ajunge la o înţelegere amiabilă cu fiecare om în parte. Am mai avut dosare penale şi în anii anteriori şi până la urmă nu am fost găsit nevinovat”.

Ilie Tipa ne-a declarat că lucrează nu mai puţin de 3.000 de hectare de teren arendate de la cultivatori, în mai multe localităţi ale judeţului. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de oameni, revoltaţi împotriva unui arendaş acuzat că le-a cultivat abuziv terenuri.
 Vizualizări articol: 1951 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sute de oameni, revoltaţi împotriva unui arendaş acuzat că le-a cultivat abuziv terenuri5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Tulburare de posesie trimis de
( 6 iul 2012, 16:37:32
Da,este adevarat acest individ TIPA ILIE a luat cu forta pamanturile oamenilor si le a intors recoltele in aceasta situatie sunt si oamenii din ADANCATA ce detin terenuri acolo.Oamenii nu au semnat contracte de arenda,totusi a fost ajutat de cineva, cred ...care cunoaste terenurile bine-aviz cei din primarie.In aceasta situatie sunt si bunicii mei cu pamantul .Cui trebuie sa ma adresez sa facem odata ordine pt totdeauna cu acest individ sau trebuie sa folosim forta ,sa iesim oamenii din trei sate sa l alungam pe acest ,,smecheras,,oare cine il protejeaza pe el? DAR PE NOI CINE NE PROTEJEAZA PROPRIETATEA ,parul sau legea?
2.   Comentariu trimis de
( 7 iul 2012, 09:56:48
"Am mai avut dosare penale şi în anii anteriori şi până la urmă nu am fost găsit nevinovat”.....declaratia face toti banii....asa este, ara tot ce prinde....se intampla de vreo 3 ani, dar daca stai ca bou la poarta noua iti foloseste altu terenu

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei