Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 iul 2012 - Anul XVII, nr. 153 (5058)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Un tun răsunător

Megaţeapa cu uniforme şcolare, o înşelăciune cu mii de victime şi speranţe nule de recuperare a banilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

O înşelăciune de mari proporţii care a zguduit mai multe licee de prestigiu din judeţul Suceava în anul 2010 este pe cale să devină un tun răsunător, cu mii de victime şi un individ care a rămas cu mulţi bani în buzunar. La mijloc de 2012, la aproape doi ani după ce înşelăciunile au fost reclamate la poliţie, dosarul penal abia este în faza de urmărire penală. Firma implicată în această megaţeapă a fost de mult lichidată, administratorul nu este de găsit, iar prejudiciul nu are de unde fi recuperat.

 

Cum au fost păcăliţi directori de şcoli şi mii de părinţi

Firma fantomă implicată în această poveste se numea SC Wuniforms Company SRL şi avea sediul în comuna Banca, judeţul Vaslui, fiind administrată de Andrei Braşoveanu, domiciliat în Bârlad. Încă de la debutul lui 2010, acesta a venit în mai multe rânduri la Suceava, în şcoli, prezentând oferta de uniforme şcolare a firmei. De obicei la momente aniversare pentru unităţile de învăţământ, reprezentanţii firmei au venit cu o întreagă gamă de uniforme şcolare, pentru băieţi şi fete, acestea fiind foarte bune calitativ şi sofisticate, luând ochii elevilor, directorilor şi profesorilor.

Pe scurt, s-au încheiat convenţii cu comitetele de părinţi, convenţii girate de directorii şcolilor, s-au plătit sume în avans pentru uniforme, de la fiecare elev s-au luat măsurători pentru vestimentaţie, după care, odată cu debutul anului şcolar, reprezentanţii firmei cu sediul în Vaslui nu au mai putut fi contactaţi. În unele cazuri ei nu au mai trimis uniformele deloc, iar în altele au trimis o parte a comenzii, însă fără a se prezenta la şcoală, aşa cum a fost convenţia, pentru măsurători şi retuşuri.

Când au deschis pachetele, reprezentanţii părinţilor şi directorii au găsit uniforme de o calitate execrabilă, prost croite.

 

Au semnat contracte orbeşte, cu o „fabrică” cu şase maşini de cusut şi un sediu fantomă

Printre şcolile implicate în megaţeapa cu această firmă se numără Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, Liceul cu Program Sportiv Suceava, Colegiul „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi şi Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă” Siret, în total fiind vorba de mii de uniforme comandate din judeţ.
Cam aşa au stat lucrurile pe scurt în 2010, cu precizarea foarte importantă că nimeni nu a verificat în detaliu, la Vaslui, garanţiile pe care le putea oferi firma administrată de Andrei Braşoveanu. Ulterior, după ce s-au depus plângeri la poliţie, anchetatorii au găsit un singur punct de lucru. Era vorba de un atelier minuscul, cu şase maşini de cusut, la care nu mai era nimeni de găsit. Cât despre sediul firmei, acesta era o simplă casă, locuinţa tatălui administratorului. 

 

Ce a făcut poliţia în acest caz

În cei aproape doi ani de zile scurşi de la primele sesizări depuse la poliţie, ancheta a progresat extrem de anevoios. După ce s-au adunat mai multe plângeri împotriva Wuniforms Company SRL, din mai multe judeţe din Moldova, dosarul penal a fost conexat în 2011, ancheta fiind preluată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vaslui.

După ce ne-am interesat de caz, inspectorul de poliţie Mihaela Ştraub, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui, ne-a declarat că dosarul se află în lucru la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Vaslui, fiind demarată urmărirea penală împotriva administratorului, pentru infracţiunea de înşelăciune. Ea a mai precizat că la dosarul conexat cele mai multe plângeri sunt de la Suceava şi Botoşani.

Acestea sunt singurele informaţii oficiale ale poliţiei despre acest caz. Realitatea este că, după doi ani de zile, dosarul se află încă într-o fază incipientă şi este posibil şi ca ancheta penală să nu aibă finalitate, iar păgubiţilor să le mai rămână doar posibilitatea unei acţiuni civile în instanţă. Acţiune civilă care pare foarte puţin probabilă, după ce am discutat cu directorii a trei unităţi de învăţământ.  

 

S-au împăcat cu ideea că au pierdut 50-100 de lei

La Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava există un contract semnat pentru livrarea a aproape o mie de uniforme. Practic, la acest colegiu, mare parte dintre elevi, exceptându-i pe cei din ultimul an de liceu, au comandat uniforme, achitând în avans câte 50-100 de lei, în condiţiile în care costul total a ajuns, la modele mai complexe, până la 240 de lei.

Ulterior, doar o mică parte din uniforme au mai ajuns în şcoală, iar reprezentanţii comitetelor de părinţi, cei care au încheiat efectiv contractele, par să se fi împăcat cu ideea că au fost înşelaţi şi nu se mai poate face nimic.

Cel puţin aşa susţine Corneliu Romaşcu, directorul unităţii de învăţământ: „Am fost contactaţi chiar recent de poliţiştii din Vaslui. M-am consultat cu părinţii, iar aceştia nu prea s-au arătat interesaţi de a se implica foarte mult pentru continuarea anchetei. Având în vedere că aceştia au fost înşelaţi cu câte 50-100 de lei, iar în cazul unora copiii au terminat deja liceul, au spus că nu se merită efortul, mai ales că şansele de a mai recupera banii sunt foarte mici”.

 

Consolări şi învăţătură de minte pentru viitor

Nu foarte diferită este situaţia şi în cazul Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi. Aici s-au achitat în avans 24.000 de lei, iar uniformele au fost livrate cu mare întârziere. În loc să vină cu uniformele după mărimile comandate de elevi şi să facă retuşuri unde era cazul, conform contractului, reprezentanţii firmei au trimis comanda prin curierat rapid. Directorul şi părinţii, care deja ştiau din alte cazuri că acestea sunt de o calitate foarte proastă, au refuzat comanda.

Marian Olaru, directorul Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, a declarat: „Săptămâna trecută au venit poliţişti de la Vaslui şi au luat din nou declaraţii. Bineînţeles că între timp am comandat alte uniforme şi e greu să mai aşteptăm recuperarea avansului dat. Din ce am înţeles, administratorul e plecat din ţară, iar bunuri nu prea are. Rămânem cu consolarea că am returnat uniformele şi au rămas şi ei cu pierdere... De atunci nu mai las părinţii să se ocupe de astfel de contracte şi nu mai oferim în nici un caz avans la comenzi. Plata se face la livrare, dacă sunt respectate clauzele şi normele de calitate”.

 

Directorul de la „Ştefan” îşi asumă eroarea şi nu mai are speranţe

Într-un alt caz, la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, unde s-a făcut prima comandă, uniformele au fost livrate în totalitate. Din cauza calităţii foarte proaste, ele au fost folosite doar parţial. Directorul Dan Popescu şi-a asumat vina încă de la început şi a susţinut că a acoperit pe cont propriu paguba părinţilor.

„Din păcate, din ce am înţeles, prejudiciul nu poate fi recuperat, deşi în mod clar ţinutele nu au fost corespunzătoare. Personal, nu am nici o speranţă că se va ajunge la o finalitate, deşi ancheta poliţiei continuă. Eu mi-am asumat eroarea, de aceea am şi acoperit paguba părinţilor”.

În cazul altor unităţi de învăţământ, care au făcut comenzi ceva mai târziu, reprezentanţii firmei nu au mai fost de găsit imediat după semnarea contractelor, astfel că la elevi nu a mai ajuns nici o uniformă.   

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Megaţeapa cu uniforme şcolare, o înşelăciune cu mii de victime şi speranţe nule de recuperare a banilor.
 Vizualizări articol: 1202 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Megaţeapa cu uniforme şcolare, o înşelăciune cu mii de victime şi speranţe nule de recuperare a banilor5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Hehe trimis de
( 4 iul 2012, 13:42:31
Probabil directorul scolii a luat obisnuita spaga care se da in Romania pentru orice serviciu, de asta a si acceptat sa lucreze cu firma respectiva, doar nu s-au terminat croitoriile din Suceava...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei