Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 mai 2012 - Anul XVII, nr. 100 (5005)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

De 1 Mai

Mocăniţa a circulat din nou la Moldoviţa, în minivacanţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Mocăniţa din comuna suceveană Moldoviţa a „gâfâit” din nou în perioada 28 aprilie – 1 mai,  pe singura linie cu ecartament îngust funcţională în Bucovina.

Trenul a constituit un punct de atracţie pentru turiştii care au venit să petreacă minivacanţa de 1 Mai în Bucovina. Bătrânul tren a plecat din Moldoviţa la orele 11,00 şi 15,00 şi a parcurs distanţa de 11 kilometri într-o oră, de la Moldoviţa până la Argel – Zigreva, având şi cinci halte: Râşca, Gura Timotei, Lunguleţ, Gura Lobina, Casa de Vânătoare-Raşcovei. Preţul unui bilet a fost de 10 lei pentru copiii între 6 şi 16 ani şi 20 lei pentru adulţi.

Alexandru Crăiuţ a declarat: “Cunosc aceste două mocăniţe tractate de două locomotive <Krauss>, din mai 1955 şi până în ianuarie 1999. Acestea erau folosite pentru transportul materialului lemnos de la pădure la fosta fabrică de cherestea din Moldoviţa, acum sunt folosite doar în scop turistic pe singura linie ferată îngustă din judeţul Suceava şi din nordul Moldovei. Un turist venit în zonă poate vizita Mănăstirea Moldoviţa, poate admira din micul tren de epocă peisajul pitoresc din zonă, poate vizita Muzeul ouălor încondeiate <Lucia Condrea>”.

Ioan Popescu conduce locomotivele mocăniţei de peste 35 de ani. „Am făcut primul parcurs de la ora 11,00 la ora 13,45, ne-am întors şi pregătim din nou locomotiva, o alimentăm cu apă, lemne şi cărbuni pentru un alt parcurs la ora 15,00. Turiştii sunt foarte încântaţi de ce avem noi aici, la Moldoviţa”,  ne-a spus mecanicul.

Ioan Popescu duce şi acum dorul traseului lung pe care îl parcurgea zilnic cu mocăniţa, de 26 de kilometri, dar se bucură că din 2009, când parcursul era de 3,6 kilometri, a ajuns la 11 km în prezent.

 

Posibilităţi de extindere a traseului mocăniţei

Ioan Popescu a declarat: „Datorită lui Georg Hocevar, austriacul care este administratorul unei firme specializate în material rulant pentru cale ferată îngustă din Criscior, mai circulăm noi astăzi. În urma unei colaborări cu Consiliul Judeţean Suceava, noi am dori să circulăm până la Vatra Moldoviţei, îngustând linia CFR-ului, punând a treia şină, astfel încât mocăniţa să circule de la Mănăstirea Moldoviţa până sus în munte, la Argel, pe un traseu de 16 kilometri”. O mică parte din banii pentru reparaţii şi extinderea liniei de cale ferată îngustă sunt strânşi din vânzarea biletelor de călătorie cu acest tren. 

 

Turişti din ţară, dar şi din străinătate

Dacă sâmbătă numărul turiştilor a fost mai mic, începând de duminică numărul acestora a fost din ce în ce mai mare, fiind necesară suplimentarea numărului de vagoane. Printre aceştia s-au numărat şi turişti din Israel, care ne-au declarat că „au găsit România foarte frumoasă, venind la Moldoviţa special pentru a face o călătorie cu mocăniţa, o atracţie interesantă”.

Mugurel Balabasciuc, consilier al primarului din Moldoviţa, ne-a declarat: „Turişti în număr mai mare am avut începând de sâmbătă seara. Ca administraţie locală, suntem alături de aceşti oameni inimoşi de la Calea Ferată Îngustă, care ne ajută să ne promovăm zona. Deja mocăniţa a devenit un brand al localităţii Moldoviţa, care se alătură Muzeului ouălor încondeiate, Muzeului satului din centrul comunei, caselor vechi, construite în stil tradiţional. În această minivacanţă am avut un grup de turişti care au solicitat ca la capăt de linie, la Argel, să le organizăm un picnic cu bucate tradiţionale”.

Până pe 7 octombrie 2012, trenul va circula în fiecare sâmbătă şi duminică, iar între 26 decembrie 2012 şi 6 ianuarie 2013, zilnic.

Calea ferată cu ecartament îngust de la Moldoviţa a fost construită de un proprietar de gater din München, Louis Ortiep, şi dată în folosinţă în anul 1888. Iniţial, traseul mocăniţei avea 23,9 kilometri. În decursul anilor s-au mai construit o mulţime de variante, astfel încât tot sistemul a ajuns, în anul 1987, cu înfiinţarea porţiunii Râşcovei – Râşca dreapta – Arsuri, la o lungime de 73 km. După 1995, cât timp mocăniţa nu a funcţionat, au fost furate cea mai mare parte a şinelor şi traverselor, ceea ce face ca lucrările de refacere a vechiului traseu să fie extrem de costisitoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mocăniţa a circulat din nou la Moldoviţa, în minivacanţă.
 Vizualizări articol: 1372 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Mocăniţa a circulat din nou la Moldoviţa, în minivacanţă4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei