Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 mar 2012 - Anul XVII, nr. 69 (4974)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Categoria Tezaur

Broderie medievală împodobită cu zece mii de perle, la Laboratorul de restaurare de la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Laboratorul de restaurare al Muzeului Bucovinei se află, în faza de întocmire a dosarului de documentaţie în vederea restaurării, una dintre piesele cele mai valoroase din colecţia de odoare a Mănăstirii Suceviţa.

 

Marele epitaf  brodat „Plângerea lui Iisus”, comandat în anul 1592

Este vorba de marele epitaf brodat „Plângerea lui Iisus”, împodobit cu zece mii de perle, comandat de domnul Moldovei Ieremia Movilă în anul 7100 (1592) şi dăruit Mănăstirii Suceviţa în anul 1595, când arhiepiscopul Gheorghe Movilă revenea în scaunul de mitropolit al Moldovei.

Piesa, care îl înfăţişează pe Iisus Hristos la momentul aşezării în mormânt, în prezenţa Maicii Domnului şi a sfinţilor, se află acum, aşa cum spune restauratoarea Eugenia Sidoriuc, „în perioada de relaxare” (întinsă pe  suprafaţă plană şi închisă într-o husă, fiind supusă tratării cu substanţe de dezinfecţie şi de dezinsecţie) şi va intra în lucru (în faza de restaurare propriu-zisă) în cursul acestei veri.

 

Broderie medievală împodobită cu zece mii de perle

Fiind vorba de „un obiect folosit pe timpul unei perioade îndelungate, prăfuit şi pătat”, urmează să se facă investigaţii şi teste de curăţire pentru stabilirea soluţiei cu care va fi curăţată şi a concentraţiei optime a acesteia.

Broderia medievală, realizată cu fir metalic de aur şi argint aurit şi mătase policromă, împodobită cu zece mii de perle (găurite, înşirate şi lipite pe fir), pe ţesătură de atlas de culoare roşie, cu dimensiunile 231/202 cm, are o provenienţă necunoscută, atelierele în care se realizau în epocă astfel de lucrări fiind foarte discrete pentru a păstra secretul de execuţie.

 

Restaurarea unei alte broderii, din prima jumătate a secolului XV, a durat doi ani şi jumătate

Restaurarea acestei piese din categoria Tezaur se va face în circa trei ani, dacă ţinem cont de faptul că, la epitaful brodat înregistrat cu aceeaşi denumire, „Plângerea lui Iisus” (cunoscut şi ca „Aerul de la Rădăuţi”), cu dimensiuni mai reduse (164/126 cm), piesă datată în prima jumătate a secolului XV, realizată tot cu fir de aur şi argint aurit şi mătase policromă (albastru, verde) pe ţesătură de mătase roşie, provenind tot din colecţia de artă medievală a Mănăstirii Suceviţa, s-a lucrat doi ani şi jumătate.

„Aerul de la Rădăuţi”, piesă restaurată şi recepţionată la data de 9 martie a.c., s-a reîntors cu câteva zile în urmă (pe data de 12 martie) în colecţia mănăstirii.

 

Mănăstirea Suceviţa va pune la dispoziţie materialele necesare restaurării, iar CJ va asigura plata manoperei

Pentru marele epitaf brodat „Plângerea lui Iisus”, împodobit cu zece mii de perle, Mănăstirea Suceviţa va pune la dispoziţia restauratoarelor Eugenia Sidoriuc şi Maria Papuc (care au realizat şi restaurarea broderiei anterioare) toate materialele necesare restaurării, iar Consiliul Judeţean Suceava va asigura plata manoperei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Broderie medievală împodobită cu zece mii de perle, la Laboratorul de restaurare de la Suceava.
 Vizualizări articol: 2099 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Broderie medievală împodobită cu zece mii de perle, la Laboratorul de restaurare de la Suceava5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei