Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 mar 2012 - Anul XVII, nr. 60 (4965)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Loc de jaf

Tabăra Bucşoaia, de la inaugurarea cu Regele Carol al II-lea, la hoţii care fură ultimele farfurii şi chiuvete

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În 1937 era inaugurată de Regele Carol al II-lea, în prezenţa a 50.000 de oameni, fiind cea mai mare tabără din ţară. Au urmat zeci de ani de glorie şi apoi regresul, încet dar sigur, de după Revoluţie. Colapsul a început însă după 2005, când Tabăra de la Bucşoaia a fost închisă. Este incredibil cum în doar şapte ani tabăra a ajuns o ruină, o adunătură de clădiri devastate, un loc de jaf din care se fură ca-n codru.

 

Reporterii Monitorului de Suceava au ajuns ieri la tabără, pentru a realiza un material legat de un ultim furt petrecut acolo. Sâmbătă, pe 10 martie, Poliţia oraşului Frasin a fost sesizată că, în intervalul 5-10 martie, hoţii au pătruns în cantina centrului de agrement, prin forţarea unui geam. Din interiorul cantinei aceştia au furat cam tot ce au găsit mai de valoare şi au putut transporta. Bunurile mai voluminoase au fost cărate până lângă un geam de la etajul I al cantinei, pe care hoţii l-au spart, pentru a putea arunca prada direct afară. Din interior au fost furate două chiuvete din inox, un raft de inox, în jur de două sute de farfurii din inox, zace scaune, senzori de mişcare şi detectare a fumului, capace de la vase de fierbere sub presiune, blaturi de tablă din inox care acopereau mesele aflate în bucătărie, grătarele de pe aragaz etc.

 

Tabără nu are paznici, iar sistemul de alarmă există... dar nu funcţionează

Dacă vă întrebaţi cum de au putut acţiona hoţii atât de lejer, plimbându-se prin toate spaţiile cantinei şi aruncând apoi bunurile pe geam, explicaţia este simplă şi ne-a fost oferită chiar de primarul oraşului Frasin, Marinel Balan: „Tabăra nu este păzită şi nici nu va fi păzită pentru că nu dispunem de fonduri pentru a angaja personal de pază. Am făcut demersuri la Consiliul Judeţean să ni se aprobe în primul rând posturile, pentru a angaja paznici, însă avem nevoie şi de fonduri pentru salariile acestora, noi nu le putem asigura”.  

De precizat că în cantina în care au intrat hoţii este montat un sistem de alarmă, însă acesta nu mai era funcţional de aproximativ două-trei săptămâni. De altfel, vigilenţa cu care este păzită tabără reiese şi din faptul că nu se ştie exact când s-a produs furtul, estimându-se doar perioada, 5-10 martie, interval în care nimeni nu a mai verificat interiorul cantinei.  

 

Hoţii şi-au făcut nevoile în cantină

Nicolae Turinschi, administratorul taberei, ne-a arătat ieri traseul pe care l-au parcurs hoţii în interiorul cantinei, de la intrarea pe un geam lateral de la toaletă şi până la aruncarea bunurilor afară, de la nivelul I, pe geamul pe care l-au spart. Pentru ca tupeul autorilor să fie dus la extrem, indivizii nu au ezitat să-şi facă şi nevoile în interiorul cantinei.

 

Suspecţii sunt din gruparea săltată sâmbătă dimineaţă

Poliţiştii confirmă că suspecţii principali de comiterea faptei sunt romii din gruparea de hoţi săltaţi sâmbătă, pe 10 martie, pentru mai multe fapte de furt comise în zona Gura Humorului – Câmpulung Moldovenesc, trei dintre ei fiind arestaţi preventiv pe 11 martie. Aceşti indivizi mergeau la furat cu taxiul şi acţionau prin forţarea uşilor de acces sau a ferestrelor. De altfel, din interiorul cantinei, criminaliştii poliţiei au ridicat numeroase amprente lăsate de autori, condiţii în care se va putea stabili în curând dacă hoţii din acest caz sunt cei cercetaţi şi în celelalte dosare.

 

Din tabără s-a furat până şi parchetul

Acest furt din cantina taberei nu este decât ultimul dintr-un lung şir de fapte comise în ultimii ani.

Administratorul Nicolae Turinschi ne-a arătat cum din fostele spaţii ale taberei a fost furat inclusiv parchetul de pe jos, ori cum au fost smulse uşile sobelor. Practic, fosta tabără de la Bucşoaia a devenit acum un centru de aprovizionare pentru hoţii de fier vechi, care însă, după o „muncă” intensă, nu vor mai avea nici ei în curând ce fura.

 

Şansele ca tabăra să reînvie par nule 

Cât despre şansele ca, mai devreme sau mai târziu, tabăra să se redeschidă, acestea sunt practic nule. Reprezentanţii Primăriei oraşului Frasin spun că în ciuda demersurilor făcute tabăra nu-şi poate schimba destinaţia. Asta pentru că terenul pe care se află aceasta este primit de Statul Român cu titlu gratuit de la Casa Regală şi nu poate fi înstrăinat sau concesionat, iar destinaţia lui nu poate fi schimbată. Iar o investiţie într-o astfel de tabără de agrement nu interesează pe absolut nimeni, cel puţin asta susţine primarului oraşului Frasin.

 

Nostalgiile unui fost administrator al taberei

O întoarcere în trecutul luminos al taberei este extrem de greu de făcut, asta pentru că  vorbim practic de două lumi care nu au nimic în comun.   

Radu Caraciuc, un localnic din Frasin, a văzut cu ochii lui cum se pun bazele centrului de agrement din Bucşoaia, participând inclusiv la inaugurarea din 1937.

„S-au adunat oameni de peste tot, au venit să se întâlnească cu Regele. Ţin minte cum s-a amplasat o tribună, pentru a încăpea lumea”, şi-a amintit cu nostalgie Radu Caraciuc, acum câţiva ani, într-o discuţie cu un reporter de la Monitorul de Suceava.   

În anul 1938 tabăra avea două clădiri, iar puţin mai târziu, pe malul râului Suha s-au construit 14 solare, unde erau cazaţi şcolarii pe timpul verii. Grupuri de elevi, de cercetaşi, cu toţii se perindau pe la Bucşoaia. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, tabăra a devenit garnizoana Armatei de Vânători de Munte a italienilor.

La începutul anilor 1960, Radu Caraciuc a devenit administrator al taberei. „Vremuri ca acelea nu am mai văzut. Veneau elevi din toată ţara, se organizau competiţii, concursuri şcolare, tabere de agrement. Aveam cazaţi în tabără câteva mii de elevi pe sezon, şi am ajuns să servim câte cinci mese pe zi la cantină”, îşi amintea fostul administrator al centrului.

În momentul de faţă 14 hectare de teren, două blocuri de cazare, o sală de sport, o cantină cu peste 1.000 de locuri, toate zac, uitate de autorităţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tabăra Bucşoaia, de la inaugurarea cu Regele Carol al II-lea, la hoţii care fură ultimele farfurii şi chiuvete.
 Vizualizări articol: 2443 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.54/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 13 voturi
Tabăra Bucşoaia, de la inaugurarea cu Regele Carol al II-lea, la hoţii care fură ultimele farfurii şi chiuvete4.5513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Dezinteres.. trimis de
(13 mar 2012, 12:06:01
Daca intr-adevar se dorea a fi pastrata intr-o oarecare stare, cred ca se puteau gasi ceva fonduri pt a plati 2 paznici...sunt sigur ca si in primaria in cauza sunt cativa functionari care doar plimba o hartie de ici colo, doar dezinteres.....
2.   Comentariu trimis de
(13 mar 2012, 13:08:25
jandarmii din frasin nu pazesc tabara sau alte locatii de unde se fura ca in codru,ei pazesc doi amarati care merg sa prinda un peste pe paraul suha ca nu au ce manca...
3.   Baieti destepti trimis de
(13 mar 2012, 13:27:20
O lasa sa se degradeze si o cumpara Flutur printr-un apropiat la pret de nimic si o face de 5 stele.
4.   PTR MCLEAN trimis de
(13 mar 2012, 13:36:39
BINGO!!! LA FEL CA SI ,,SC MONTANA''-CLUNG!!!
5.   Iar greseli? trimis de
(13 mar 2012, 14:21:14
''zace scaune, senzori de mişcare şi detectare a fumului, capace''

Normal,iar Paiu...
6.   12345 trimis de
(13 mar 2012, 18:13:37
Domnu' cu cifrele, vezi ca dupa virgula se lasa spatiu si apoi scrii ce mai ai!
7.   Huuooooooo trimis de
(13 mar 2012, 19:06:54
bai boule de FLUTUR unde-i HORA BUCOVINEI? dar tu a-i facut toate aceste lucruri sa va aleaga lumea hotule care a-i fost sef la o.s g. humor si la D.S Suceava boule care esti cu toti PDL-istii tai vinosi vezi drumurile judetene asfaltate de 2 ani de zile cum se sparg ,cum le sparge MAFIA LEMNULUI cu incarcaturi de 50-60 mc , unde sunt cintarele de DRUMURILE JUDETENE SI NATIONALE HOTULE??????
8.   CE SE URMARESTE PRIN DEGRADAREA TOTALA? trimis de
( 4 apr 2012, 13:34:20
Cea mai mare tabără destinată turismului şcolar din ţară, Tabăra Bucşoaia, a fost transferată, prin hotărâre de Guvern, din proprietatea statului român în proprietatea oraşului Frasin.Deputatul PDL Dan Gabriel Gospodaru, cel care a făcut demersurile pentru realizarea acestui transfer, a declarat că era singura soluţie pentru reintroducerea taberei în circuit.“La sfârşitul anului 2009, în urma eforturilor pe care, alături de administraţia judeţeană, le-am făcut, Ministerul Tineretului şi Sportului a alocat, în vederea începerii lucrărilor de reabilitare a Taberei Bucşoaia, suma de un milion de lei.
Deci incepem sa ne luminam nu?

8.1  RE: CE SE URMARESTE PRIN DEGRADAREA TOTALA? trimis de
( 4 apr 2012, 18:30:16
cetateni ai orasului Frasin, asa zisul deputat Gabriel Gospodaru, n-a facut nimic pentru orasul nostru, repet nimic, prin parlament nici nu deschide gura.........vai de capul nostru.......
9.   Comentariu trimis de
( 4 apr 2012, 18:28:21
Nu stiu cum poate domnul primar Marinel Balan sa vorbeasca cu atata seninatate despre tabara Bucsoaia, ca nu sunt bani, bla bla bla? amintesc domnului primar ca in cei 4 ani de mandat nu s-a facut nimic in orasul Frasin, repet nimic, el impreuna cu toata sleahta de consilieri de 2 lei, care habar n-au pe ce lume sunt, nici nu stiu saraci pentru ce sunt la primarie consilieri? in afara de 3 ladite cu flori in centrul asa zisului oras Frasin n-a facut nimic. Domnule primar va amintesc ca in 4 ani de mandat n-ati reusit sa faceti nimic, se plange lumea de la Doroteia ca nici macar caminul cultural nu l-ati facut asa ca, SA TRAITI BINE, ca dumneata chiar traiesti bine, dar daca sunt prosti multi in orasul Frasin, pana se desteapta de cap, mai prinzi un mandat, oricum Rusine, mi-e greata ca locuiesc in orasul Frasin, ca si la mine in satul Bucsoaia n-ai facut nimic......asa ca BAFTA MULTA. avem interlopi in frasin, avem politie care nu face nimic, si mai avem si jandarmi care oare ce pazesc daca in tabara se fura ca-n codru...........

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei