Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 feb 2012 - Anul XVII, nr. 29 (4934)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Prefectul sesizează

Pădure de 10 milioane de euro, revendicată în baza unui document fals

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Comisia Judeţeană de Fond Funciar, prin preşedintele acesteia, prefectul Sorin Popescu, încearcă să stopeze retrocedarea unei suprafeţe de 2.300 de hectare de pădure din Broşteni, susţinând că aceasta s-a făcut în baza unui document falsificat.
Cererea de retrocedare a fost depusă la Comisia Locală de Fond Funciar din oraşul Broşteni de Teodor Alexandru Rescanu, în calitate de unic moştenitor de pe urma generalului Alexandru Manolescu. Bărbatul a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 2.300 de hectare de teren care face parte din zona cunoscută sub denumirea „Domeniile Broşteni”, susţinând că pădurea i-a fost donată generalului Alexandru Manolescu în anul 1937 de Nicolae, Ex-principe al României.
Pentru a-şi susţine cererea, Teodor Alexandru Rescanu a depus la dosarul de retrocedare actul de donaţie din anul 1937, în care apare suprafaţa de 2.300 de hectare de pădure.
În momentul de faţă, actul de donaţie prezentat de Teodor Alexandru Rescanu este contestat de Prefectura Suceava, care a reuşit să obţină actul original pe care bărbatul l-a obţinut în anul 1994 de la Arhivele Naţionale.
Trebuie spus că cererea de retrocedare a lui Teodor Alexandru Rescanu a fost aprobată de Comisia Locală de Fond Funciar a oraşului Broşteni. Nu aceeaşi decizie a luat-o şi Comisia Judeţeană de Fond Funciar, care printr-o hotărâre din luna iulie 2010 invalidează decizia comisiei din Broşteni. Comisia Judeţeană de Fond Funciar a invocat faptul că respectiva cerere nu a fost depusă în termenul legal prevăzut de legile fondului funciar, respectiv data de 30 noiembrie 2005. Mai mult, Comisia Judeţeană de Fond Funciar a susţinut faptul că Alexandru Manolescu nu a fost deposedat de regimul comunist, în condiţiile în care nu ar fi deţinut în proprietate suprafaţa de 2.300 de hectare de pădure.

 

Bărbatul a câştigat recursul făcut la Tribunalul Suceava, însă un judecător a făcut opinie separată

Nemulţumit de decizia Comisiei Judeţene de Fond Funciar, Teodor Alexandru Rescanu a atacat-o în instanţă, procesul având loc la Judecătoria din Vatra Dornei. În cele din urmă, instanţa din Vatra Dornei dă o sentinţă civilă prin care menţine decizia Comisiei Judeţene de Fond Funciar, sentinţă faţă de care Teodor Alexandru Rescanu a făcut recurs la Tribunalul Suceava.
Contrar cu decizia Judecătoriei din Vatra Dornei, Tribunalul Suceava a admis recursul formulat de Teodor Alexandru Rescanu şi dispune reconstituirea dreptului de proprietate în favoarea acestuia pentru suprafaţa de 2.292,8 hectare de teren cu vegetaţie forestieră situat pe raza Ocolului Silvic Broşteni. Trebuie menţionat însă că unul dintre judecătorii care au judecat cauza a făcut opinie separată faţă de ceilalţi, menţinând decizia Judecătoriei din Vatra Dornei.

 

Prefectura Suceava a obţinut actul de donaţie original

Ulterior, după ce Prefectura a continuat să verifice legalitatea actelor depuse în dosarul de retrocedare, Comisia Judeţeană de Fond Funciar a depus la sfârşitul anului trecut o cerere de revizuire a hotărârii Tribunalului, susţinând că actul de donaţie în baza căruia Teodor Alexandru Rescanu a solicitat pădurea din Broşteni nu este identic cu cel emis de Arhivele Naţionale.
În cererea de revizuire, se precizează faptul că în cursul soluţionării recursului formulat de Teodor Alexandru Rescanu nu a fost depusă o adresă a Arhivelor Naţionale, emisă ulterior datei la care a fost pronunţată sentinţa Tribunalului, care demonstrează faptul că actul de donaţie din 1937 care a stat la baza retrocedării nu ar fi cel original. Practic, în urma unei cereri formulate de Prefectura Suceava, prin prefectul Sorin Popescu, Arhivele Naţionale au trimis un răspuns în care se precizează că actul de donaţie respectiv nu este acelaşi cu cel eliberat de această instituţie în anul 1994 la cererea lui Teodor Alexandru Rescanu.

 

În actul de donaţie prezentat la dosar a apărut brusc o suprafaţă de 2.300 de hectare de pădure

Potrivit noilor dovezi prezentate de Comisia Judeţeană de Fond Funciar, în „actul de donaţie” pe care Teodor Alexandru Rescanu l-a obţinut de la Arhivele Naţionale în anul 1994 se precizează că Nicolae Ex-principe al României îi donează generalului Alexandru Manolescu doar o porţiune de teren în suprafaţă de 3.843,13 metri pătraţi din comuna Băneasa, judeţul Ilfov. Pe lângă această proprietate, în actul de donaţie pe care Teodor Alexandru Rescanu l-a depus pentru a revendica pădurea din Broşteni mai apare însă o continuare, în sensul că Nicolae Ex-principe al României i-ar fi donat generalului Alexandru Manolescu „şi trupul de pădure Dârmoxa – Pinu, în suprafaţă de 2.300 de hectare, care face parte din domeniul Broşteni, judeţul Neamţ”.
În actul de donaţie depus de Teodor Alexandru Rescanu se mai face menţiunea că Nicolae Ex-principe al România îi donează lui Alexandru Manolescu respectiva suprafaţă de pădure, despre care spune că este „proprietatea mea pe care o posed prin moştenire testamentară de la tatăl meu, MS Regele Ferdinand I al României”.
Faţă de această situaţie, în cererea de revizuire a deciziei Tribunalului Suceava, Comisia Judeţeană de Fond Funciar precizează faptul că „petentul Teodor Alexandru Rescanu a prezentat în instanţă ca probă o copie xerox (n.r. -  certificată pentru conformitate de către o societate de avocatură) a unui act de donaţie eliberat de către Direcţia Arhivelor Centrale care nu este identic cu cel comunicat Instituţiei Prefectului – judeţul Suceava, de către Arhivele Naţionale”.
Comisia Judeţeană de Fond Funciar mai precizează în cererea de revizuire că „Manolescu Alexandru nu a fost niciodată proprietarul trupului de pădure Dârmoxa – Pinu în suprafaţă de 2.300 de hectare, care face parte din domeniul Broşteni, judeţul Neamţ...”, în contextul în care Prinţul Nicolae nu i l-a dat prin actul de donaţie încheiat la data de 13 aprilie 1937, act prezentat de Teodor Alexandru Rescanu. Alexandru Manolescu nu a deţinut niciodată în proprietate şi nici măcar în posesie, în perioada 1937 – 1948, trupul de pădure „Dârmoxa – Pinu în suprafaţă de 2.300 hectare”.

 

Prefectul a sesizat DNA Suceava

Cazul cu privire la cererea formulată de Teodor Alexandru Rescanu pentru cele 2.300 de hectare de pădure a ajuns şi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava. În sesizarea depusă la DNA de prefectul Sorin Popescu se precizează faptul că membrii Comisiei Judeţene de Fond Funciar au invalidat punerea în posesie a lui Teodor Alexandru Rescanu pe motiv că nu se face dovada depunerii cererii în termen legal şi nici dovada calităţii de proprietar deposedat pentru generalul Alexandru Manolescu.

 

Cele 2.300 de hectare de pădure au o valoare de aproximativ 10 milioane de euro

În situaţia în care Teodor Alexandru Rescanu ar intra în posesia celor 2.300 de hectare de pădure, acesta şi-ar creşte averea cu aproximativ 10 milioane de euro. Din informaţiile pe care am reuşit să le obţinem de la specialişti în domeniul silvic, pădurea pe care o revendică Teodor Alexandru Rescanu ar putea fi vândută la un preţ de 4.000 – 4.500 de euro pentru un hectar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pădure de 10 milioane de euro, revendicată în baza unui document fals.
 Vizualizări articol: 1312 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Pădure de 10 milioane de euro, revendicată în baza unui document fals4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   O sugestie trimis de
( 6 feb 2012, 11:55:29
Trebuie anchetati si avocatii acestuia care sigur erau complici.. si va mai sugerez sa sesizati DNA si in legatura cu asa zisul "fond bisericesc" ala care nu are treaba cu biserica dar doreste sa obtina cam toate padurile Bucovinei... na hai chit ca-i si flutur bagat!
2.   Sau trimis de
( 6 feb 2012, 11:58:30
Tot treaba asta a fost realizata tocmai ca sa nu piarda apoi cei din fond .. suprafata de la "Domeniile Broşteni”...
3.   Hoarta! trimis de
( 6 feb 2012, 12:25:38
Nu mușca, băi Bowle, din microfon!
4.   Dom’ brigadir-șăf, trimis de
( 6 feb 2012, 13:45:59
Iar o fo' baba pe la mine. O văzut la tembelizor că Milu o făcut Poc ș-acuma ie nu mai știi cini o să vorghească cu Trajan ca să-i libereze moșneagu de la țuhaus!
Ș-o mai zâs că dacă nu faci nica_ca să rezolvi angaralele ce i le-ai făcut cu lemnele alea căzănite, atunci o să pună mâna pe făcăleț ș-o să vie pe la tine-n audiență!
(p.s) nu te pune cu baba că-i nervoasă ca un alambic rusăsc uitat pe plită de-un mujic beat. Fă-i meteahna și dă-o-n mă-sa de hoașcă nebună!))
5.   Prefectul si padurile... trimis de
( 6 feb 2012, 19:34:38
La puscarie trebuie bagate si comisia judeteana de aplicare a legilor funciare...ptr ca a semnat...fara sa stie ce semneaza(...adica pe banuti))).Secretarii de primarii au devenit...mosieri....Noua c;lica de mosieri!!!dar...pe cine mai inreseaza...Asa ca...prefecule...ar trebui sa te duci la Pimen ...sa te puna padurar...ca zilele tale sunt...numarate!
5.1  RE: Prefectul si padurile... trimis de
( 6 feb 2012, 20:03:11
Procurorii suceveni, corupti in opinia mea pana in maduva oaselor, vor costata lipsa laturii subiective in falsul ala si o sa-i scoata pe cei ce vor da spaga corespunzatoare. Oare cine?
6.   Popescule lasa microfonul ca nu esti pe centura trimis de
( 6 feb 2012, 23:44:57
mai bine zi drept ca nu i-ai dat padurea lu ala ca vrea flutur sa mai faca ceva pt Suceava.adica sa mai taie vreo 2300 de hectare pe langa alea pe care le-a rezolvat deja.ce-a mai facut flutur pt Suceava?va spun eu sa-l puteti alege iar:pe langa faptul ca a chelit muntii Bucovinei are multe balastiere cu care distruge ecosistemul raurilor bucovinene si mai nou are o fabrica.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei