Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 sep 2011 - Anul XVI, nr. 215 (4813)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Condiţii proaste

Zeci de mii de elevi încep orele în şcoli fără grup sanitar şi fără apă potabilă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Elevii din peste 600 de unităţi de învăţământ din judeţ încep azi noul an de studii în şcoli fără grupuri sanitare şi fără apă potabilă. Zeci de mii de elevi ai judeţului, în special cei din zonele rurale, fac orele în şcoli care nu au toalete interioare şi nici apă potabilă curentă. Din această cauză, aceste unităţi de învăţământ nu au nici autorizaţie sanitară de funcţionare eliberată de Direcţia de Sănătate Publică.

Potrivit unui raport al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava privind starea şcolilor la început de an şcolar nou, din cele 865 de instituţii de învăţământ din judeţ, numai 202 au autorizaţie de funcţionare, iar 663 sunt neautorizate. Totodată, numai 35 de unităţi de învăţământ din Suceava au autorizaţie de funcţionare PSI (protecţie şi stingerea incendiilor), eliberată de ISU Suceava.

 

Curăţenia în şcoli, cu ajutorul părinţilor

Majoritatea unităţilor neautorizate din punct de vedere sanitar sunt în mediul rural, neîndeplinind încă reglementările în vigoare privind dotările cu utilităţi precum grupuri sanitare şi apă curentă. De asemenea, o serie de obiective aflate în reabilitare, cu lucrări de investiţii sistate, nu pot obţine autorizaţie de funcţionare.

Nici la capitolul investiţii şi reabilitări, şcolile sucevene nu stau pe roze. În judeţul Suceava sunt deschise 102 obiective de investiţii cu o valoare iniţială de 213.908.390 de lei şi o valoare actualizată de 225.865.000 de lei. Valoarea lucrărilor executate şi neplătite până la sfârşitul lunii iunie este de 30.591.000 de lei, iar valoarea  celor facturate şi neplătite este de 11.542.000 de lei. Valoarea lucrărilor executate şi nefacturate este de 19.049.000 de lei. Suma necesară finalizării lucrărilor este de aproape de aproape 150 de milioane de lei.

În ceea ce priveşte igienizarea instituţiilor de învăţământ pe perioada verii, din raportul IŞJ reiese faptul că „în toate unităţile şcolare din judeţ, pe parcursul vacanţei au fost luate măsuri de igienizare a spaţiilor, constând în lucrări de văruit, vopsit, curăţarea pardoselilor, uşilor, lambriului, mobilierului, dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare a spaţiilor şcolare”.

În unele şcoli, din lipsă de fonduri, curăţenia în şcoli s-a făcut cu personal propriu şi în multe unităţi, în special în grădiniţe, şi cu ajutorul părinţilor.

 

Peste 100 de mii de elevi încep azi un nou an şcolar

Peste 100 de mii de elevi şi preşcolari sunt aşteptaţi astăzi la şcoală. În anul şcolar 2011-2012 vor funcţiona 208 unităţi şcolare cu personalitate juridică (95 în mediul urban şi 113 în mediul rural) şi 639 de structuri arondate acestora (77 în mediul urban şi 562 în mediul rural).

Cursurile primului semestru debutează azi şi se încheie pe 23 decembrie.În perioada 22 - 30 octombrie, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă. Vacanţa de iarnă este programată între 24 decembrie şi 15 ianuarie 2012, iar al doilea semestru începe pe 16 ianuarie 2012 şi se termină pe 22 iunie 2012, când elevii intră în vacanţa de vară. Vacanţa de primăvară va avea loc între 7 - 22 aprilie 2012. 1 Decembrie, 1 Mai şi 4 Iunie sunt zilele libere legale din noul an şcolar, când elevii nu vor face ore.

 

Gimnaziul, până în clasa a IX-a, inclusiv

Anul nou şcolar începe şi cu o serie de modificări semnificative în sistem. Din acest an, elevii care încep clasa a V-a vor urma cursurile de gimnaziu cinci ani, inclusiv în clasa a IX-a. 

Anul acesta va fi introdusă în programă săptămâna „Şcoala altfel”, care va avea loc în intervalul 2-6 aprilie, care va precede vacanţa de primăvară. Elevii vor desfăşura activităţi de educaţie non-formală, sport şi olimpiadele şcolare.

IŞJ a pus ochii pe chiulangiii din şcoli, iar inspectorul şcolar general adjunct Vasile Monacu a declarat că „reducerea absenteismului este prioritatea noastră în acest nou an şcolar”. Absenteismul, care, în opinia lui Monacu „alimentează abandonul şcolar”, va fi combătut printr-o monitorizare zilnică şi strictă a prezenţei elevilor la şcoală şi informarea părinţilor.

„Vom încerca să introducem acea cartelă de acces în şcoli, acolo unde sunt resursele financiare necesare. Oricum, începând cu 1 ianuarie şcolile vor avea alt buget şi pe parcursul anului şcolar vom încerca să facem rost de bani”, a mai precizat Vasile Monacu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de mii de elevi încep orele în şcoli fără grup sanitar şi fără apă potabilă.
 Vizualizări articol: 1098 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Zeci de mii de elevi încep orele în şcoli fără grup sanitar şi fără apă potabilă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ca pe vremea lui Ceasca trimis de
(12 sep 2011, 11:28:59
Inspectoratul raporteaza la Bucuresti date false ? Nu de alta dar ministrul spunea ca la nivel national un procent nesemnificativ de scoli nu au autorizatie de functionare ... Daca la Suceava doar 202 din 865 de scoli sunt autorizate, asta inseamna sub 25%. De unde ies procentele la minister ? Se intorc vremurile cand legam mere in copacii de pe marginea drumului cand trecea conducatorul iubit ... sa vada ce bine o ducem !
2.   SITUATIE GREA LA VICOVU DE SUS trimis de
(12 sep 2011, 13:42:38
LA CEL MAI MARE GRUP SCOLAR DIN JUDET,CA NUMAR DE ELEVI,NU EXISTA GRUPURI SANITARE.SUNT 32 DE CLASE CARE INVATA INTRE ORELE 8-14 SI 32 DE CLASE INTRE ORELE 14-20.PESTE 1500 DE ELEI SUNT DESERVITI DE UN WC CU 6 COMPARTIMENTE CA IN EVUL MEDIU.S-A INCEPUT O INVESTITIE DE MODERNIZARE ACUM 3 ANI SI S-AU SUSPENDAT FONDURILE.IN SCHIMB,AVEM UN PRIMAR CARE II PLACE SCOALA.NU TRECE NICIODATA PE LA SCOALA.ESTE VB.DE SCHIPOR GHEORGHE.ARE DEOCAMDATA DOI OAMENI UCISI PE CONSTIINTA-NU CRED CA ARE-ASA CEVA-.ISI FACE CONCEDIILE IN FRANTA,GERMANIA,CONDUCE MASINI DE ZECI DE MII DE EURO.ORASUL VICOVU DE SUS IL MERITA PE ACEST CONDUCATOR.SA-TI FIE RUSINE DOMNULE SCHIPOR!COMUNELE DIN JUR AU APA CURENTA SI CANALIZARE,DEZVOLTA PROIECTE EUROPENE SI DUMNEATA STAI CU GASCA TA DE IDIOTI-PARASCA,MIRONESCU,MOTI- BEI PANA TE PISI PE TINE.NU AI FACUT NIMIC IN ACEST MANDAT PENTRU ORASENII TAI.TE PLANGI CA NU-TI DA FLUTUR BANI A ESTI PESEDIST.UITA-TE MAI BINE CE A REALIZAT TOT UN PRIMAR PESEDIST LA GALANESTI.ESTE VB.DE LIVIU MIRONESCU-CARE ARE DOUA FACULTATI TERMINATE.IN SCHIMB,TU ESTI UN PERICOL PE DRUMURILE PUBLICE SI O CATASTROFA IN ADMINISTRATIE.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei