Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 aug 2011 - Anul XVI, nr. 190 (4788)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proceduri greoaie

Dosarul celor 18 turişti intoxicaţi în camere, dintre care unul a murit, nefinalizat nici după doi ani şi jumătate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dosarul intoxicaţiei colective de la Pensiunea „Casa Aristocrat” se află în continuare în lucru la poliţie, la doi ani şi jumătate de la nefericitul eveniment în urma căruia un turist a fost găsit mort în cameră, iar alţi 17 au ajuns la „Urgenţele” Spitalului Judeţean Suceava.

Expertizele dispuse în cauză au arătat că gazul otrăvitor a ajuns în camere în urma unei greşeli de instalare a centralei termice, dar au scos la iveală şi o grămadă de alte nereguli.

 

Firma care a montat centrala nu era autorizată ISCIR

Împotriva firmei care a procurat şi montat centrala termică de la „Casa Aristocrat”, SC Saniterm SRL Suceava, şi a reprezentanţilor acesteia, a fost începută urmărirea penală, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

Motivul, au concluzionat anchetatorii, este că SC Saniterm SRL nu avea certificare profesională din partea organismelor abilitate de Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei (MLPTL).

De asemenea, s-a stabilit în urma cercetărilor, societatea suceveană a încheiat contracte de execuţie, de exploatare-reparare (service) şi de punere în funcţiune (ca prestator de specialitate) pentru cazanele din centrala termică, deşi nu era autorizată ISCIR pentru aceste tipuri de lucrări.

Odată cu administratorul SC Saniterm SRL, Paul Dumitru Pădurariu, este cercetat penal şi un alt reprezentant al firmei, Codrin Slavu, acuzat că la montajul cazanelor la centrala termică de la „Casa Aristocrat” nu a respectat prevederile manualului de instalare, utilizare şi întreţinere. Greşeala de montare a făcut ca gazele arse să fie trimise cu presiune şi într-un volum foarte mare în golurile existente între pereţii din zidărie şi panoul tip sendviş, pe zona subsol şi parter, şi între peretele tip sendviş, izolaţia din vată minerală şi rigips, la etajele I şi II ale pensiunii.

În dosar, susţin surse judiciare, s-a început urmărirea penală şi faţă de E.ON Gaz România, Regiunea Est, pentru neglijenţă în serviciu. Cei de la compania de gaz sunt acuzaţi că au desemnat pentru punerea în funcţiune a instalaţiei de utilizare gaze naturale un angajat care, conform fişei postului, nu avea aceste atribuţii.   

 

Patronul de la "Casa Aristocrat" vrea despăgubiri

Administratorul de la „Casa Aristocrat”, Gheorghe Filipciuc, stă în continuare cu „lacătele” puse pe recepţia pensiunii de patru stele, sistarea activităţii hoteliere fiind cerută chiar de către acesta până la stabilirea cu exactitate a vinovaţilor şi a împrejurărilor în care a avut loc nefericitul eveniment.

Contactat telefonic în cursul zilei de ieri, Filipciuc a declarat că, după ce dosarul va ajunge în instanţă, se va constitui parte civilă şi va cere despăgubiri pentru clienţii pierduţi şi prejudiciul de imagine suferit.

 

Găsit mort în cameră

În dimineaţa zilei de 4 februarie 2009, Daniel Ciupercă, în vârstă de 45 de ani, din Focşani, a fost găsit fără suflare într-una din camerele de la etajul I al pensiunii “Casa Aristocrat”.

Alte 17 persoane, cazate în aceeaşi unitate hotelieră, au ajuns la “Urgenţele” Spitalului Judeţean Suceava, acuzând stări de greaţă, dureri de cap şi ameţeală.
„Dimineaţa, când m-am trezit, mi-am simţit pulsul în urechi, pe pernă, ca şi cum aş fi băut. Am ajuns la baie, am deschis gemuleţul, m-am spălat şi, când am ieşit, am căzut fulgerător. Ţin minte şi acum, îmi răsună în urechi, bufnitura când am ajuns jos. M-am trezit cu faţa în jos şi simţeam că este un aer curat. Nu am ştiut ce întâmplă cu mine, m-am gândit oare de ce sufăr, ce boală am, ce-am păţit, de ce am căzut jos, cum am leşinat...”, explica unul dintre turiştii intoxicaţi, Cristian Farcaş, din Constanţa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dosarul celor 18 turişti intoxicaţi în camere, dintre care unul a murit, nefinalizat nici după doi ani şi jumătate.
 Vizualizări articol: 1279 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Dosarul celor 18 turişti intoxicaţi în camere, dintre care unul a murit, nefinalizat nici după doi ani şi jumătate3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Greseala comuna trimis de
(14 aug 2011, 14:18:55
Sunt in sistem si pot spune ca greseala se imparte clar in trei: Firma care a executat lucrarea, Eon Gaz, Beneficiarul (Patronul pensiunii). Si patronul pensiunii trebuie sa plateasca.
Dar atentie: EON GAZ nu isi face corect treaba. Si asta se vede de cativa ani incoace. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
II cunosc pe baietii de la Saniterm si imi pare sincer rau de ce li s-a intamplat. Faptul ca nu aveau autorizatie pentru acel tip de lucrare (doar hartiile) Ii pune in fata ca principali vinovati, desi realitatea este alta. Si asta o pot confirma toti tehnicienii din Romania, care lucreaza pe service. Statul nu ajuta cu nimic oamenii cinstiti.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei