Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 iun 2011 - Anul XVI, nr. 151 (4749)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Plein-air

Pictând în parc - o primă încercare de a ieşi din monotonia cotidiană

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Doi artişti plastici suceveni, Ana Maria Ovadiuc şi Carmel Georgescu, au ieşit duminică să picteze amenajându-şi atelierul în aer liber, în parcul Palatului de Justiţie din municipiul Suceava.

 

O provocare, sau cum „să furi meseria din mers”

Gestul, oarecum neobişnuit pentru cetăţenii Sucevei, deşi în alte oraşe din ţară pictura în plein-air în perimetrul public constituie o imagine familiară, se doreşte a fi o provocare atât pentru artiştii locali (care preferă să lucreze în atelier, sau se retrag pe coclauri feriţi de ochii publicului), cât mai ales pentru copiii şi tinerii care doresc să picteze, dar nu îndrăznesc sau nu au prilejul să stea în preajma unor artişti consacraţi, să vadă cum lucrează, „să fure meseria din mers”, cum se spune.

Carmel Georgescu, reîntors recent dintr-o vizită prelungită în Israel (unde a pictat şi a lăsat un stoc de lucrări pentru o expoziţie pe care speră s-o deschidă la toamnă), spune că gestul de a ieşi să lucreze în aer liber constituie pentru el o eliberare, o modalitate prin care îşi ia revanşa faţă de o întâmplare trăită cu mulţi ani în urmă, când, copil fiind, îndrăgostit de pictură, privea timid prin vitrină neavând curajul să intre în galeria în care oamenii maturi oficiau vernisaje.

 

„Dacă nu eu, atunci cine?”

Convinşi că sunt şi astăzi copii care, dacă nu s-au înscris să urmeze cursurile unei şcoli de artă şi nu au un îndrumător artistic, nu au unde să vadă cum lucrează un pictor, Carmel Georgescu şi Ana Maria Ovadiuc s-au gândit să picteze în aer liber.

Spaţiu comunitar prin excelenţă, parcul este accesibil tuturor, iar copiii care trec pe acolo pot urmări cum pictează artiştii care nu au secrete faţă de ei.

Dacă pictorul Carmel Georgescu a lucrat cu culori de ulei, utilizând cuţitul de paletă, Ana Maria Ovadiuc, preşedintele Asociaţiei de Artă „Nicolae Tonitza” (studentă în anul III la Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi), a lucrat în acuarelă.

Ambii artişti se circumscriu categoriei celor care atunci când simt că trebuie să facă ceva nu-şi pun întrebarea „De ce tocmai eu?”, ci, dimpotrivă, „Dacă nu eu, atunci cine?”.

 

O primă încercare de a ieşi din monotonia cotidiană

Trebuie să spunem că n-avem de-a face cu doi „pictori de duminică” (sintagmă care defineşte de regulă pictorii peisagişti, care ies cu şevaletul în aer liber practicând pictura doar ca hobby de weekend), ci cu doi artişti care lucrează permanent, care expun şi care sunt angrenaţi în proiecte multiple, doi artişti care preţuiesc arta elaborată, dar şi creaţia spontană marcată de forţa emoţională a momentului.

Chiar dacă duminică vremea a fost puţin mai capricioasă, iar vântul a suflat în rafale care ameninţau câteodată să răstoarne şevaletul lui Carmel Georgescu şi să împrăştie colile de hârtie ale Anei Maria Ovadiuc, atelierul de pictură în aer liber şi-a desfăşurat activitatea fără astfel de incidente. Copiii, dacă n-au fost prea mulţi, sau dacă cei care s-au abătut pe acolo n-au reuşit să surprindă toate fazele de lucru, vor avea prilejul să se întâlnească şi în zilele următoare cu cei doi artişti. A fost o primă încercare de a ieşi din monotonia cotidiană, de a suscita o pulsaţie artistică în spaţiul public al urbei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pictând în parc - o primă încercare de a ieşi din monotonia cotidiană.
 Vizualizări articol: 1817 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Pictând în parc - o primă încercare de a ieşi din monotonia cotidiană5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari ! trimis de
(29 iun 2011, 12:01:39
Felicitari ! Este un prim pas spre "altceva". Acel "altceva" nu va fi "atins" prea curand la Suceava. Orasul este dopbitocesc, cocalaresc si pitiponcesc. Orasul Suceava este un Mall. Da Doamne sa ploua, sa ne inunde orasul, poate se inneaca jumate din populatie.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei