Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 mai 2011 - Anul XVI, nr. 122 (4720)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Proiect mort

Pârtia de schi de la Câmpulung Moldovenesc, îngropată de un primar boem

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O investiţie anunţată cu surle şi trâmbiţe este îngropată sistematic de un primar boem, care nu prea răspunde la telefoane, dar ştie să trimită sms-uri. Este vorba de pârtia de schi de la Câmpulung Moldovenesc, obiectiv ce trebuia finalizat încă de anul trecut, dar care are toate şansele să se realizeze doar parţial, în cel mai bun caz. Şi asta pentru că, în dulcele stil românesc, căruţa a fost pusă înaintea cailor. Mai exact, s-a obţinut o finanţare de 20 de milioane de euro, fără TVA, pentru un proiect fără avize şi autorizaţii. De fapt, nici acum, la un an de la preconizata finalizare a proiectului, nu au ieşit toate actele necesare demarării lucrărilor.

Din partea Primăriei Câmpulung Moldovenesc, beneficiarul acestui proiect, singurul care poate da relaţii este primarul Gabriel Constantin Şerban. Acest lucru ne-a fost transmis de secretarul Primăriei Câmpulung Moldovenesc, care a precizat că nimeni, în afara lui Gabriel Şerban, nu este în măsură să ofere informaţii despre un proiect extrem de important pentru comunitatea locală.

 

Pârtia ar trebui să intre şi într-o arie protejată recunoscută la nivel european

Potrivit proiectului, pârtia, cu cele două tronsoane ale ei, unul de 3.000 de metri şi celălalt de 1.500 de metri, urmează să fie construită de la drumul judeţean Câmpulung Moldovenesc – Masivul Rarău. Toate bune şi frumoase, numai că mai mult de jumătate din suprafaţa de pădure ce ar urma să fie defrişată, mai exact 28 din cele 44 de hectare, se află în aria naturală protejată „Munţii Rarău – Giumalău”, dar şi în vecinătatea altor arii protejate, cum ar fi rezervaţiile naturale „Pietrele Doamnei – Rarău”, „Codrii Seculari Slătioara”, „Fâneţele Montane Todirescu”, „Peştera Liliecilor” şi „Moara Dracului”.

Mai trebuie spus că aria naturală „Munţii Rarău – Giumalău” a fost inclusă în reţeaua ecologică europeană Natura 2000, prin Ordinul 1964/2007 al ministrului Mediului şi Dezvoltării Durabile şi prin Hotărârea de Guvern 1284/2007.

În aceste condiţii, aprobările pentru realizarea unor defrişări în această arie protejată sunt aproape imposibile. De acest mic amănunt s-au convins şi reprezentanţii Primăriei Câmpulung Moldovenesc, care stau şi-şi omoară timpul contemplând pădurile şi visând la viitoarea pârtie.

 

Chiar şi cu aprobări, în aria protejată nu se pot executa anumite lucrări

Până acum, după multe intervenţii şi drumuri către diferite instituţii ale statului, Primăria Câmpulung Moldovenesc a reuşit să obţină aviz de mediu pentru defrişarea pădurii şi pentru amplasarea telegondolei până la limita cu aria naturală „Munţii Rarău – Giumalău”. Pentru acordarea celorlalte avize a fost depusă, acum mai bine de jumătate de an, documentaţia aferentă la Regionala Bacău a Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

„Planul de management a fost depus de către reprezentanţii Direcţiei Silvice Suceava, cei care administrează această arie protejată. Din câte cunosc eu, chiar şi dacă vor obţine aviz favorabil vor putea doar defrişa şi amenaja pârtia de schi, fără să aibă dreptul de a executa lucrări de construcţie şi montaj, şi mă refer aici la telegondolă. Problemele cu acest proiect sunt complexe şi le urmărim cu mare atenţie”, a declarat Iluţă Cocriş, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava.

 

Un sfert din banii pentru proiect s-au cheltuit deja

Interesant este că, chiar dacă proiectul stă pe loc, un sfert din suma alocată s-a cheltuit deja. În cursul anului trecut, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a alocat 200 de miliarde de lei vechi pentru pârtia de la Câmpulung Moldovenesc, adică aproape cinci milioane de euro din totalul de 20 de milioane de euro. Din suma virată pentru acest proiect s-au realizat proiectarea, consultanţa şi achiziţia unor componente ale viitoarei telegondole. Aceste piese stau aruncate într-o parcare din Câmpulung Moldovenesc, iar administratorul acesteia, un consilier local, spune că a acceptat să le depoziteze la rugămintea primarului Gabriel Şerban.

Am intrat pe firul acestor componente şi am aflat că au fost trimise la Câmpulung Moldovenesc de către Acomin Deva, firmă care, alături de SC Instcomp SA Suceava, a câştigat licitaţia pentru realizarea pârtiei de schi.

„Noi suntem doar furnizorii, despre depozitare întrebaţi la primărie la Câmpulung Moldovenesc sau la firma Instcomp de la Suceava”, a fost răspunsul celor de la Deva.

Tudor Monoranu, directorul SC Instcomp SA Suceava, a declarat că firma sa nu are nici o legătură cu aceste piese şi că singura în măsură să ofere clarificări este Primăria Câmpulung Moldovenesc sau asociatul din Deva.

La Câmpulung Moldovenesc, secretarul primăriei ne-a transmis că nu este la curent cu vreun contract de închiriere încheiat de administraţia locală cu firma consilierului local Nicolai Giosan, în parcarea căreia se află componentele pentru telegondolă, pentru simplul fapt că „doar domnul primar ştie aceste date”.

L-am contactat şi pe consilierul Nicolai Giosan, care a mărturisit că face „un gest pentru comunitate găzduind componentele telegondolei, la rugămintea domnului primar”. Consilierul local a recunoscut că nu are nici un contract de custodie pentru piesele aflate în parcarea din Câmpulung Moldovenesc. Întrebat cine răspunde pentru un eventual furt sau pentru degradarea pieselor, Giosan a răspuns sec: „Firma care le-a depozitat”.

 

„Daţi-mi întrebările pe primar@campulungmoldovenesc.ro. Mulţumesc”

Cel mai în măsură să clarifice întreaga nebuloasă din această cauză ar fi fost primarul Gabriel Constantin Şerban. În stilu-i deja cunoscut, edilul din Câmpulung Moldovenesc a evitat presa. Mai întâi, a spus că este într-o şedinţă şi ne-a rugat să revenim. La al doilea apel s-a chinuit să ofere un răspuns la întrebarea „În ce stadiu se află proiectul pârtiei de schi?”. „Aşteptăm nişte comunicări de la Ministerul Mediului”. „Ce fel de comunicări?”. A urmat o pauză lungă, iar după aceasta convorbirea s-a întrerupt. Primarul nu a mai putut fi contactat apoi aproximativ jumătate de oră, iar când a sunat din nou telefonul, a respins apelul. A trimis ulterior un mesaj cu următorul conţinut: „Scuze, sunt pe zonă fără semnal. Daţi-mi întrebările pe primar@campulungmoldovenesc.ro. Mulţumesc”. Deşi am insistat, iar telefonul a sunat îndelung de mai multe ori, primarul Gabriel Şerban nu a mai răspuns.

 

Interese imobiliare în zona viitoarei pârtii de schi

Persoane din anturajul Primăriei Câmpulung Moldovenesc spun că miza acestui proiect este nu doar cea legată de cheltuirea unor sume importante de bani, ci şi de altă natură. Mai exact, ar fi vorba de interese imobiliare, atât la baza pârtiei, cât şi în partea de sus. De-a lungul timpului, când un grup de persoane din apropierea primarului Gabriel Şerban ştiau de existenţa acestui plan, s-au făcut o serie de manevre în genul punct ochit, punct lovit. O serie de indivizi cu influenţă din zonă au cumpărat drepturile litigioase ale unor terenuri aparent izolate şi pentru care existau cereri de retrocedare. În timp, terenurile au intrat în proprietatea samsarilor, care acum aşteaptă ca proiectul să demareze, iar în acest fel să poată valorifica suprafeţele de la baza şi din vârful pârtiei de schi cu sume ameţitoare sau să ridice unităţi de cazare profitabile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pârtia de schi de la Câmpulung Moldovenesc, îngropată de un primar boem.
 Vizualizări articol: 2151 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 17 voturi
Pârtia de schi de la Câmpulung Moldovenesc, îngropată de un primar boem4.0517

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Primăretele trimis de
(26 mai 2011, 11:06:50
Îl puteţi găsi destul de des la Oldies Cafe. Îi place să meargă acolo să bea Chivas Regal... dar nu din ăla normal ci Chivas-ul vechi de 18 ani.
1.1  RE: Primăretele trimis de
(27 mai 2011, 01:37:22
În spiritul pseudospecialist, domnul KENNY, îşi certifică talentele de mare detectiv şi susţine ipoteza, conform căreia l-ar fi văzut pe ,, stimabilul'' primar la Oldies Cafe....
Cu toate că a întâlnit multe vicistitudini şi a avut parte de multe deplasări irezistibile, prin forţa sa mereu schimbătoare şi devastatoare a reuşit să ajungă la o concluzie :
Din landşaft nu lipsea Chivas-ul Regal.
Ce detectiv cu multe calităţi!!!!!!!!!!
A reuşit chiar să precizeze vârsta acelei licori magice : Aurignacian!!!
Cred necontenit că aveţi un viitor plin de labirinturi!
1.2  RE: Primăretele trimis de
(27 mai 2011, 09:41:01
De fapt îţi căutam ţie bărbat, investigam crâşmele deoarece am sesizat că ţie aşa îţi plac... cu rachiul în cap şi cu palma grea.laughing
1.3  RE: Primăretele trimis de
(27 mai 2011, 10:44:03
Cum ai spus dragul meu????????????????????
De necrezut, eşti un eros, iar zilele tale trec fără rost!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11
We live in the present, we dream of the  ☭ re, but we learn eternal truths from the past!!!!!
One of the most tragic things I know about human nature is that all of us tend to put off living!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
We need men who can dream of things that never were, the punishment is that I see the dawn before the rest of the world!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Ai înţeles, nu-i aşa?
Măi copile, nu cred că ai mai mult de 18 anişori!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2.   * trimis de
(26 mai 2011, 11:07:09
Se face joc de glezne pentru Bucovina Kombat
Se mănâncă ciuperci , se beau cupe de otravă
Se pupă fiecare fesă acolo unde’i loc de-un blat
Şi se ticluiesc promisiuni exclusiv pentru pleavă

E uşor să lupţi pentru principii da’ greu să le respecţi
Cu irişii umeziţi Flutur va jura ( iar ) credinţă
Gaşca’i va sta de-a dreapta-i , toţi oameni corecţi
Care ( până’n 2012 ) la furat îşi autoimpun abstinenţă

Borcanu’ cu miere’i plin , se mai ling pe deş’te
Mai ling şi borcanu’ pân’la fund ( ăăă , nu-i vorba de Udrea )
Se mai scobesc în puşculiţe după ceva bricheteblushing
Şi ... succesu’i garantat , sigur vor câştigalaughing

3.   Partie da drumuri ba trimis de
(26 mai 2011, 11:22:31
Pai la ce drumuri sunt in C/lung la ce le trebuie partie greu de priceput. In spatele Bodei sunt finete si zone numai bune pentru a amenaja o partie de schi dar se pare ca pe tampitei ia interesat sa taie padurea ca de... e la moda si e mai usor sa pui la pamant 44 de ha de padure decat sa iei niste fanete pe care nu le mai foloseste nimeni. Si apropo ong-istii carora li se lungeste gatul pe la Flutur dupa un leu ce pazesc??? sau sa aperi arii protejate pe gratis nu se merita???????????
4.   De ce??!! trimis de
(26 mai 2011, 12:38:05
Dupa ce e un oras mort si plin de datorii (am auzit ca finantele au pus sechestru pe conturi) isi mai bat joc si de un proiect care putea sa dea o sansa oamenilor din zona.
In loc sa aleaga o zona fara probleme (bine zis de fanete) au ales zona unde le convine lor (cred ca-i stie lumea pe prietenii lu` dom` primar - unul ca Chirodea, Troase (poate paveleaza si drumul pana la partie), Nonu, Giosan si altii) ca nu degeaba s-au zbatut sa puna mana pe terenuri in zona (culmea exact unde incepe si termina partia si telegondola) si au prostit batranii de prin Campulung.
Acum sa-i vad cu o scot la capat ca au primit aprobare doar pentru prima bucata de partie!
Asa se fac afacerile, iau banii, ii baga in studii si proiecte pe hartie si dupa ei potopul, ei cu sacii in carute si poporul la jug.
Ce s-o mai lungim, primarie nu, datorii cu carul, perspective ioc, drumuri vai de mama lor, cladiri istorice in paragina, incalzire centralizata si gaz doar pe hartie si cu minus in conturi, urmeaza sa desfinteze orasul si sa-l transforme in comuna (poate asa se va simti dom` primar mai in largul lui cand se imbraca in costum popular).
Halal statiune, pacat de vremurile de acu` 100 de ani, de istorie, de frumusetea naturala din jur si de darurile date de Dumnezeu!
Astept momentul (poate poate vine si ala odata) cand institutiile statului (sau macar cei care-l sustin pe antiprimarul Serban si-i acopera incompetenta) vor verifica ce se intampla la primarie si cum sunt gestionati (in folosul „prietenilor”) banii comunitatii si cei primiti de la Guvern sau de la Uniunea Europeana, cred ca multi vor ramane socati!!??
Hai dom` primar ca se mai poate pana la anu`, mai este de unde!!
5.   ONG-ri???? trimis de
(26 mai 2011, 13:06:37
Care ONG-ri frate!
Noroc ca nu le-a iesit pasenta cu schimbarea directorului de la mediu, de la Suceava, care le sta ca un os in gat, cu fiul lui Niga, ca daca le iesea era ras Raraul de padure de sus pana jos.
Astia nu au mama nu au tata cand e vorba de milioanele pe care le toaca pentru ei si pentru altii.
Toti se fac ca nu-i vad, si de la Suceava si de la Bucuresti - investitiile sa mearga (adica sa curga banu` la baieti).
Care investitii? Cum care? Alea de zeci de milioane de euro bagate in betoane si asfalt (trebuie sa le cauti bine ca nu se prea vad de subtiri ce sunt), in spectacole si chermeze personale care nu au nicio treaba cu promovarea turismului si culturii, alea care au dus orasele in faliment si judetul pe ultimilele locuri din tara la saracie (cred ca dupa noi mai e doar Vasluiul).
Bine ca Serban are bani de spectacole (acus le da drumu ca vin alegerile).
Tare ma tem ca vom avea partie de schi asa cum s-a facut remiza din gara (opera lui Nicolaiciuc) vom ramane si cu banii luati si cu sufletu`n rai (sau altfel)!
6.   ! trimis de
(26 mai 2011, 14:52:00
Primarul Gabriel Şerban este intruchiparea prostiei si a nesimtirii !!! Parca e si la al doilea mandat, ceea ce spune multe si despre cei care-l voteaza !!!
7.   Hai.....1907! trimis de
(26 mai 2011, 16:08:47
Primarul este o marioneta in orice primarie. Cheia si lacata sunt consilierii si secretarul primariei. Cum poate afirma secretarul Mandrila ca nu stie nimic, cand nu se misca nimic in primarie fara stirea lui. Cercetati si va veti convinge. Multe nereguli sunt in aceasta primarie. Salariatii incep orogramul la ora 09.00 si-l termina la max.ora l3.Dupa aceasta ora daca ai o problema (indiferent la ce compartiment) ti se spune ca sunt plecati pe teren, dar sunt platiti normal si cu toate sporurile (inclisiv cel de stres !!!). In timpul cat sunt pe "teren" ii puteti gasi la domiciliu, la padure, la fan, la taiat lemne,etc. Verificati cat combustibil se consuma lunar si pe ce? Masina primariei plimba, pe banii nostri, anumiti salariati ai acestei primarii dar nu in interes de serviciu. Nu credeti ca ar trebui sa se mai reduca din aceste cheltuieli? Dar cine sa ia masuri.....toti sunt rude intrei ei . In aceasta perioada de criza domnii din primarie isi bat joc de banul public si asta pentru ca nimeni nu-i trage la raspundere.
8.   Frumos articol, mandra comanda, traiasca autorul! trimis de
(26 mai 2011, 16:16:45
titlul n-are legatura cu restul articolului. ca primarul nu e in stare sa isi faca treaba e un lucru - argumentat de cum arata campulungul azi - dar ca asteapta un aviz de la mediu si ca fara ala nu se poate e alt lucru. ai amestecat utilajele cu avizele, firmele cu sms-urile si parcarea cu hectarele si s-a mai umplut o pagina. fara numar, ca la lautari. mult inainte, ca tot inainte era mai bine.
9.   Asteptam un alt ...1907 trimis de
(26 mai 2011, 21:07:46
Ziceti ca acele subansamble de la telegondola sunt depozitate in spatiul consilierului PDL - Giosan Nicolae fara a se plati ceva? Numai la ,,rugamintea " primarului? OARE!!!! Nu cumva a primit aceste bunuri numai ca primarul sa taca si sa nu-i mai ceara acte pentru suprafata ocupata abuziv din domeniul public. A uitat acest consilier PDL ca atunci cand si-a imprejmuit parcarea de tiruri de pe Calea Bucovinei a luat in stapanire terenul dintre vechiul hotar si albia paraului Izvorul Alb, portiune ce reprezenta un drum de acces pentru localnicii din zona. La acea vreme s-a facut sesizare, dar avand cumnatul Lificiu sus pus la mediu, a ras in nas la semnatarii petitiei. Cum justifica primarul actual suprafata de teren lipsa din domeniul public. Asa se explica primirea acestor subansamble,care se degradeaza pe zi ce trece......Serviciu contra serviciu si corb la corb nu-si scoate ochii.
HAI SA VEDEM CU TOTII UNDE SUNT BANII NOSTRI.
10.   Voteaza... trimis de
(26 mai 2011, 23:58:05
Grohl Primar!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei