Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 mai 2011 - Anul XVI, nr. 110 (4708)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Culturi profitabile

Agricultorii din judeţ trec pe rapiţă şi soia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Agricultorii din judeţul Suceava încep să cultive pe suprafeţe din ce în ce mai mari rapiţă şi soia, culturi care până acum câţiva ani erau lucrate doar la nivel experimental. Această opţiune nu mai poate fi numită însă de mult un experiment, cei care au cultivat rapiţă sau soia anul trecut ori acum doi ani fiind în general foarte mulţumiţi de profitul realizat.

În privinţa rapiţei, în judeţ se cultivă preponderent cea de toamnă. Inginerul Vasile Tofan, specialist din cadrul Direcţiei Agricole Suceava, ne-a declarat că în judeţ sunt cultivate mai bine de o mie de hectare cu rapiţă. Cea mai mare parte a suprafeţei este lucrată de marii cultivatori, însă există şi numeroşi mici cultivatori care au însămânţat cu rapiţă unu-două hectare.

„Rapiţa este căutată în primul rând pentru biodiesel, are cerere şi, foarte important, cumpărătorul vine şi o ia direct din lan”, a explicat Vasile Tofan.

În privinţa culturii de soia, interesul este cel puţin la fel de mare. În acest caz însămânţările au început după 1 mai, însă, explică oficialii DADR, cel puţin 1.500 de hectare de teren vor fi cultivate cu soia (nemodificată genetic). Numai o singură societate din Bălcăuţi lucrează în acest an în jur de 450 de hectare de teren însămânţate cu soia.

 

Soia, productivă doar dacă sunt respectate cu stricteţe mai multe condiţii 

Şi în cazul culturii de soia preţul este bun, iar cumpărători sunt foarte mulţi.

În anul 2010, unul de criză în agricultură, din cauza inundaţiilor, preţul la kilogramul de soia a plecat de la 1,3 lei şi a ajuns chiar şi până la 2 lei, în timp ce în 2009 kilogramul de soia s-a vândut cu 1,2 lei. În privinţa rapiţei, preţul la kilogram a fost cu aproximativ zece bani mai scăzut decât la soia.  

Totuşi, avertizează specialişti, soia şi rapiţa nu pot fi cultivare oricum.  

„Soia, de exemplu, este productivă doar cu condiţia semănării unor soiuri extratimpurii specifice zonei noastre şi folosirii unor îngrăşăminte complexe. Necesită obligatoriu două erbicidări, iar cu o periodicitate ciclică este lovită de un dăunător ce trebuie combătut foarte rapid. Dacă se respectă însă strict condiţiile recomandate de specialist, se obţine o producţie bună, chiar excelentă, până la 3.500 de kilograme la hectar”, a mai precizat Vasile Tofan.

Cultivate pe aproximativ 2.500 de hectare de teren, cele două culturi ocupă o suprafaţă ce reprezintă mai mult de 10% din terenul însămânţat cu cartof, prin această comparaţie reieşind clar gradul actual de întindere a culturilor de soia şi de rapiţă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Agricultorii din judeţ trec pe rapiţă şi soia.
 Vizualizări articol: 1636 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Agricultorii din judeţ trec pe rapiţă şi soia1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei