Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 mar 2011 - Anul XVI, nr. 60 (4658)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cum se fură pădurea

Silvicultori cercetaţi penal pentru că doborau din hârtii arbori, sub pretextul unor furtuni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un control pe linie silvică în care au fost angrenaţi poliţişti, inspectori de specialitate şi comisari ai Gărzii Financiare a dus la depistarea unor nereguli grave la Ocolul Silvic Breaza. Mai exact, doi dintre angajaţi, unul chiar şeful ocolului, ar fi făcut inginerii în hârtii, pentru a marca în fals arbori care apoi să poată fi tăiaţi de proprietari.

 

Prejudiciul în sine creat prin aceste manevre penale nu este foarte mare, însă spune totul despre cum se pot pune la pământ zeci de arbori, prin inginerii în acte.

Controlul care a dus de depistarea neregulilor de la Ocolul Silvic Breaza s-a desfăşurat în perioada 7-11 martie 2011.

Conform unui comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, în urma verificării unei partize din cadrul Ocolului Silvic Breaza s-a constatat că mai mulţi arbori marcaţi pentru tăiere nu corespund cu datele înscrise în carnetul de marcare-inventariere întocmit cu ocazia punerii în valoare.

 

Arbori doborâţi şi rupţi de vânt pe hârtie, tăiaţi cu fierăstrăul în realitate 

Mai exact, o parte din arbori apar ca fiind doborâţi, rupţi de vânt, rupţi de la 3 metri, dar în realitate aceştia sunt verzi pe picior, fără defecte vizibile de formă sau structură ori sunt secţionaţi de la cioată cu fierăstrău mecanic. Altfel spus, arborii au fost trecuţi în acte drept compromişi ca urmare a intemperiilor şi au fost marcaţi în vederea tăierii, deşi în realitate starea acestora era un normală.

Ancheta preliminară a poliţei arată ce cel care a făcut respectivele marcaje şi a întocmit eronat hârtiile se numeşte Aurel Moţcu, are 58 de ani, este domiciliat în Câmpulung Moldovenesc şi este angajat al Ocolului Silvic Breaza. Totodată, în sarcina acestuia s-a mai reţinut căîn carnetul de marcare-inventariere sunt înscrişi nouă arbori, de specia pin, dar care în realitate nu au fost luaţi în calcul ca specie distinctă la constituirea actului de punere în valoare.

Pentru aceste nereguli, s-a dispus cercetarea angajatului Ocolului Silvic Breaza sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu. De asemenea, întreaga masă lemnoasă, aflată în diferite stadii, a fost predată în custodia pădurarului titular de canton, în vederea continuării cercetărilor şi stabilirii exacte a prejudiciului.   

 

Şeful Ocolului Silvic Breaza, cercetat pentru abuz în serviciu

Alte verificări (efectuate de poliţiştii specializaţi de la Biroul de Combatere a Delictelor Silvice, împreună cu specialiştii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava) efectuate în pădurea din zona Breaza – Suliţa, au dus la identificarea a 24 de arbori pe picior ce erau marcaţi în verde pentru tăiere, fără a avea număr curent şi fără a face parte din categoria masei lemnoase  accidentate, pentru care fusese emisă delegaţia de marcare. Respectivii arbori se aflau pe proprietatea a două persoane fizice, persoane care au primit girul de a-i tăia, deşi legal acest lucru nu era posibil.

Ancheta poliţiei arată că marcarea a fost efectuată de Mihai Liţu, în vârstă de 30 de ani, din Câmpulung Moldovenesc, cel care este chiar şeful Ocolului Silvic Breaza. Şi acesta este cercetat tot pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

 

Şeful Direcţiei Silvice, nemulţumit de mai multă vreme de activitatea şefului de ocol  

Contactat telefonic, Mihai Miheţiu, şeful Direcţiei Silvice Suceava, a precizat că activitatea de la Ocolul Silvic Breaza nu îl mulţumeşte de ceva vreme.

„Noi am găsit şi pe linia noastră de control intern o serie de nereguli, suntem nemulţumiţi de activitatea şefului de ocol, de altfel el intrând în atenţia Consiliului de Disciplină anterior acestor controale ale poliţiei”, a declarat şeful Direcţiei Silvice Suceava.

El a catalogat drept gravă situaţia constatată de echipele de control, precizând că a mai avut semnale legate de trecerea în fals a unor arbori în categoria lemnului compromis de furtuni, însă a mai ţinut să sublinieze că astfel de cazuri sunt totuşi izolate şi nu reprezintă un fenomen printre angajaţii ocoalelor silvice.

 

Şase infracţiuni şi şase amenzi, după controlul silvic

Revenind la controlul organizat de poliţie în intervalul 7-11 martie, au fost efectuate patru verificări la gatere şi 31 în fondul forestier, în total constatându-se şase infracţiuni. De asemenea, au fost aplicare şase amenzi pentru nereguli în domeniu silvic, amenzi în valoare de 9.000 de lei.   

De asemenea, a fost confiscată cantitatea de 55,1 mc lemn, cele mai multe amenzi fiind date pentru transporturi ilicite de lemn depistate în trafic.

În timp ce autorităţile de control anunţă în ultima perioadă numeroase verificări în teren, venind totodată şi cu exemple de infracţiuni şi contravenţii constatate, mulţi oameni care cunosc bine fenomenul tăierilor ilegale de lemn spun că este vorba doar de un foc de paie, neregulile constatate fiind deocamdată doar din rândul celor minore.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Silvicultori cercetaţi penal pentru că doborau din hârtii arbori, sub pretextul unor furtuni.
 Vizualizări articol: 1182 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.71/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 7 voturi
Silvicultori cercetaţi penal pentru că doborau din hârtii arbori, sub pretextul unor furtuni3.757

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ITRSV- de rasul lumii ,vol.I trimis de
(14 mar 2011, 12:31:32
cei de la itrsv se fac de ras cu exemple de citiva zeci de arbori marcati ilegal cand in tot judetul se doboara ilegal mii de hectare de padure.simt cumva curentul provocat de elicopterele dna si sau panicat ?
2.   Pentru Janik trimis de
(14 mar 2011, 13:09:39
Da, da, atat ei cat si tu draga Janik ( personal silvic) simtiti suflul elicopterelor.Se simte si din partea voastra , a celor de la Ocoalele Silvice panica, nu va mai dati raniti ca sunteti toti o apa si un pamant, lucrati pe o mana.
Nu te ascunde degeaba in spatele unui ID, ca se vede din ce tabara ai scris comentariul si esti in tema cu ”curentul”.
La mai multe constatari le doresc celor de la Politie!
3.   Pling padurile trimis de
(14 mar 2011, 13:12:01
Jale pling padurile de jaful si decimarea lor fara descernamint.
4.   Chiar izolate ? trimis de
(14 mar 2011, 14:24:09
Ar fi cazul si timpul sa intre si domeniul silvic in vizorul celor de la DNA si eu cred ca ar scoate la suprafata toate neregulile care au dus la defrisari pe suprafete foarte intinse . Ma indoiesc ca la un singur ocol silvic sunt nereguli , dar cred ca acolo s-a miscat in ,,front'' si a fost pedepsit . Daca s-ar proceda la verificarea tuturor ocoalelor ar iesi la iveala toate neregulile care au ca actori lucratori silvici .
5.   CARE DNA???? trimis de
(14 mar 2011, 14:48:55
CEI DE LA DNA SA INTRE IN VIZORUL AUDITULUI EXTERN.IN SUCEAVA NU EXISTA DNA
6.   CARACATITA ESTE DESTUL DE MARE trimis de
(14 mar 2011, 14:56:40
PROCURORUL MARIUS SURDU ARE OBLIGATIE MORALA SA DEA EXPLICATIE CU TENTATIVA DE SINUCIDERE DAR INAINTE SA SE AJUNGA AICI TREBUIA SA-SI DEA DEMISIA DE ONOARE CU CEEA CE SE INTIMPLA IN SUCEAVA FACIN-D UN RAPORT SI ADUCINDU-LE LA CUNOSTINTA SUPERIORILOR DE LA BUCURESTI ASA CA SE FACE VINOVAT DE ACOPERIREA MAFIOTILOR DIN INSTITUTIILE STATULUI
7.   OAMENII LEGII trimis de
(14 mar 2011, 15:07:37
PUSI SA FACA LUMINA IN ACEST CAZ CU PROCURORUL MARIUS SURDU NU FAC DECIT SA MUSAMALIZEZE CAZUL IAR INCRENGATURILE CARE EXISTA INTR-UN SISTEM MAFIOT SA MEARGA MAI DEPARTE.TOTUL PLEACA DE LA UNII POLITICIENI CARE AU FOST INSTAURATI PRIN FRAUDA CARE AU PROMOVAT CRIMA ORGANIZATA SUB PARAVAN POLITIC.
8.   DE CE??? trimis de
(14 mar 2011, 15:16:40
DOSARE GRELE LEGATE DE NUMELE LUI (FOSTUL COMISAR REGIONAL DE LA MEDIU)UNDE AM INTELES CA A LUCRAT SI PE LA ITRSC INAINTE (MAFIOTUL MOLDOVEI)NU SA FINALIZAT NICI PINA IN PREZENT.SISTEMUL TICALOSIT A TINUT JUSTITIA SUB CONTROL
9.   OCOLUL SILVIC DOLHASCA trimis de
(14 mar 2011, 16:35:29
DA DE DL DROBOTA NU SE LEAGA NIMENI,DE CE PENTRU CE E DIN PARTIDUL DE GUVERNAMANT,SE STIE CA ACESTA PRIMESTE 40% DIN VALOAREA PRESTARILOR PRIN INTERMEDIUL PADUIRARILOR DIN OCOL DAR SI NU NUMAI,NE SE PUNE INTREBAREA DE CE IN ULTIMA SAPTAMANA A CHEMAT AGENTI ECONOMICI CE AU CASTIGAT LICITATII DE EXPLOATARE IN ANUL 2010 SA REZILIEZE LA CERERE CONTRACTELE ?A FOCULUI DUPA CE SIA FACUT PLINUL ACUM SE PUNE LA ADAPOST?SA SPUNA CAT INCASA DE LA AGENTI ECONOMICI?LA EXPLOATARE DAR SI MAI MULT LA PRESTARI UNDE NU AVEA LOC NIMENI DIN EXTERIOR CI NUMAI DIN FIRMELE AGREATE DE EL DL DROBOTA FOSTUL DIRECTOR DE LA DIRECTIA SILVICA SUCEAVA,ACUM A FACUT SI DIN OCOL DE A FACUT LA DIRECTIE-LUARE DE SPAGA
10.   ....... trimis de
(14 mar 2011, 20:39:41
modul prin care s-a actionat la Breaza este la nivel general la toate ocoalele silvice din judet.Politistii de frontiera si vamesii sunt minciuna pe linga cel mai analfabet padurar(sunt inca multi in sistem).Le-a verificat cineva averile silvicultorilor?nu...de ce?acestia sunt folositi de partidul de guvernamint...kiar auzisem inainte de alegerile prezidentiale pe mr butterfly trasindu-le fiecarui padurar de canton (transmitind in teritoriu,bineinteles) cel putin 200 de voturi de fiecare "parohie"...altfel erau in pericol sa pateasca la fel ca si colegii de la Breaza...a verificat cineva cota de arbori marcati inainte de fiecare alegeri???nu... pentru ca sunt partizi facute pentru populatie,care nu papa nimic...actele ca tanti Floarea din deal sunt fictive...lemnul pleaca direct la agenti economici si apoi mai departe la partid....asta e de cind lumea...si cei de la DNA au nevoie de lemn de case,asa ca nu mai disperati...vor pica cei cu gainarii in continuare.
11.   Ganduri ale unui proprietar de padure trimis de
(15 mar 2011, 09:45:53
Stiu si vreau sa va spun tuturor ca la un ocol silvic, daca vrei sa marci in teren particular trebuie sa te intelegi cu cei de la ITRSV Suceava, in cazul de fata.
Ca informatie, de la cititorul de rand si pana la organele de cercetare penala, cei care verifica si aproba toate, dar absolut toate partizile puse in valoare in padure privata, cu contracte, sunt domnii, asazisi, inspectori de la ITRSV Suceava.
Si colac peste pupaza acum tot ei sau colegii lor de la aceeasi instititie fac verificari in aceste partizi si constatat ce, fleacuri.
Cum pot domnii de la politie sa faca verificari cu cei care au propus si au aprobat aceste mizerii.
Hai sa fim seriosi, ei verifica si apoi tot ei controleaza si mai mult constatata nereguli, de rasul lumii, domilor inspectori sau mai mari inspectori de la ITRSV Suceava.
Si in final vreau sa intreb pe cei ce il sustin pe dl. ing. Litu Mihai, nu le este un pic sau mai multa rusine, omul acesta nu stie nimic pe linie silvica atunci cand vrei sa intrebi ceva de padurea ta, dar ce sa spun mai mult cred ca nu stie ce se intampla cu adevarat in acest sistem silvic.
Vreau sa imi cer scuze de la unii silvicultori din judetul Suceava care vor sa mentina un echilibru in padure dar nu pot din cauza unor combinatori si unor oameni fara caracter, chiar silvicultori de meserie.
12.   INTREBARE ? trimis de
(15 mar 2011, 10:45:19
DE CE NU INTRA CONTROALELE ASTEA PESTE TOT ...FIINDCA PADURE SE TAIE ILEGAL ...APROAPE PESTE TOT....DOMNILOR CAUTATI ,,REGINA,,SAU PE ,,MUMA PADURII,,SI O SA DESCOPERITI CEEA CE NICI GANDUL NU-SI IMAGINEAZA...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei