Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 feb 2011 - Anul XVI, nr. 41 (4639)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nemulţumiri

Copiii cu autism au „câştigat” o lege ciopârţită de normele de aplicare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Asociaţiade Sprijinire a Persoanelor cu Autism (ASPA) Suceava, împreună cu alte 12 asociaţii non-guvernamentale din România, au trimis în cursul zilei de miercuri, 16 februarie, scrisori deschise ministerelor Sănătăţii, Educaţiei şi Muncii, solicitând respectarea drepturilor bolnavilor de autism şi finalizarea corectă a cadrului legislativ dedicat. Organizaţiile sunt nemulţumite că au fost consultate doar formal la întocmirea normelor de aplicare a Legii 151/2010 („Legea autismului”) şi că forma prezentată de oficialităţi a acestor norme, aflate în dezbatere publică, modifică esenţial sensul legii. „Concret, normele reduc efectele legii la copiii mai mici de şase ani care suferă de autism, nu clarifică atribuţiile persoanelor care iau parte la terapia pacienţilor cu tulburări de spectru autist (TSA), nu reglementează accesul la educaţie şi serviciile specializate adresate tuturor persoanelor afectate, iar chestionarul propus pentru diagnostic nu este validat ştiinţific. De asemenea, nu se specifică atribuţiile membrilor echipei multidisciplinare care tratează pacienţii cu TSA şi nici cum se va realiza decontarea cheltuielilor medicale”, susţine Sorin Lazarovici – preşedinte A.S.P.A. Suceava.

 

În judeţul Suceava sunt înregistraţi circa 90 de copii diagnosticaţi cu autism. După ce împlinesc 18 ani, aceşti tineri sunt trecuţi de „Lege” la categoria persoanelor schizofrenice. „Ei nu mai sunt pacienţi cu tulburări de spectru autist (TSA), după majorat. Aşa reiese din lege. Sunt trecuţi în registre cu diagnosticul de schizofrenie...”, a precizat Sorin Lazarovici.   

 

Recunoaşterea psihoterapiei pentru recuperarea persoanelor cu autism de CNAS

Printre solicitările organizaţiilor se numără recunoaşterea psihoterapiei pentru recuperarea persoanelor cu TSA ca serviciu medical de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi implicit decontarea acestui serviciu, reglementarea accesului la educaţie şi a intervenţiilor/serviciilor specializate adresate adolescenţilor şi adulţilor afectaţi de TSA.

„Pentru stabilirea tuturor reglementărilor necesare, asociaţiile din ţară solicită înfiinţarea unui grup interministerial format din reprezentanţi ai celor trei ministere implicate şi care să elaboreze în termen de şase luni, împreună cu reprezentanţii societăţii civile, strategia naţională de recuperare şi integrare în societate a tuturor persoanelor cu tulburări de spectru autist”, a mai explicat, într-un comunicat de presă, Sorin Lazarovici.

 

Tratament fără finanţare

Părinţii copiilor cu autism s-au bucurat foarte mult când a fost votată Legea autismului, esenţială pentru bolnavii de autism. Când au văzut, însă, textul propus pentru normele metodologice, norme în baza cărora se desfăşoară, practic, întreaga activitate de tratare şi recuperare, părinţii copiilor suferinzi au înţeles că acestea pot denatura sensul legii.

„Concret, articolele din norme referitoare la screening se adresează copiilor cu vârste până la trei ani, cele referitoare la intervenţii, copiilor până la şase ani, iar cele referitoare la finanțare nu fac nici o precizare. Or, Legea 151 constituie cadrul legislativ pentru toţi pacienţii cu TSA. Legea 151 reprezintă un cadru general – acolo nu se specifică serviciile finanțate, cum se realizează tratamentul şi aşa mai departe – toate acestea trebuie stabilite prin normele de aplicare a legii. Din punctul nostru de vedere, acestea sunt la fel de importante ca şi legea în sine”, explică, cu amărăciune, Sorin Lazarovici.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Copiii cu autism au „câştigat” o lege ciopârţită de normele de aplicare.
 Vizualizări articol: 1091 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Copiii cu autism au „câştigat” o lege ciopârţită de normele de aplicare5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei