Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 feb 2011 - Anul XVI, nr. 34 (4632)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Încă 5 luni

Maxi-taximetriştii privaţi păstrează preţul călătoriei la 1,5 lei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Situaţie paradoxală în transportul public local din municipiul Suceava – cursele efectuate de transportatorii privaţi sunt mai ieftine decât cele făcute de TPL, societatea de transport public al cărei acţionar unic este Consiliul Local Suceava.

Astfel, în vreme ce o călătorie cu autobuzele sau microbuzele TPL costă doi lei, o călătorie cu microbuzele de maxi-taxi private costă 1,5 lei. Mai mult, transportatorii privaţi au luat decizia de a nu mai majora preţul călătoriei, aşa cum intenţionau iniţial, astfel încât, până la expirarea contractului pe care îl au cu municipalitatea suceveană, adică în luna iunie 2011, preţul unui bilet de călătorie va rămâne tot 1,5 lei.

Transportatorii privaţi din cadrul ATPL Suceava recunosc că au avut intenţia de a-şi alinia tarifele la cele practicate de TPL, societatea de transport public local, dar că, după mai multe runde de discuţii, au luat decizia de a păstra vechiul preţ, de 1,5 lei, cu care speră să atragă călătorii care doresc să circule mai ieftin.

Decizia de a nu majora preţul călătoriilor poate fi şi o mănuşă aruncată TPL-ului, care intenţionează să îşi extindă cursele şi prin cartiere, acaparând astfel întreg transportul local.

Pe de altă parte, directorul TPL, Darie Romaniuc, spune că, chiar şi după majorarea de preţ, de la 1 ianuarie 2011, călătoriile pe care le asigură TPL sunt la un preţ mai mic de 1,5 lei.

“E normal ca cei de la ATPL să nu majoreze preţul biletelor, pentru că nu se justifică această măsură din partea lor. Şi la noi, la TPL, costul mediu al unei călătorii este de 1,44 de lei, după cum rezultă dintr-un calcul, ţinând cont de preţul redus al călătoriilor pentru cei care circulă cu abonament, mai ales cu abonamente de elevi sau studenţi.

Cei de la maxi-taxi asigură călătorii doar pe bază de bilet, nu oferă şi abonamente, iar în plus, cât plătesc ei TVA la stat din încasările lor? Pot demonstra că plătesc impozite pentru fiecare călătorie efectuată? În 2009, TPL a plătit 16,5 miliarde de lei vechi numai TVA la bugetul de stat, iar în 2010 am avut de achitat peste 17 miliarde lei vechi cotă de TVA”, a declarat Darie Romaniuc.

Costul unui abonament TPL, valabil pe toate liniile, pentru o lună de zile este de 50 de lei, iar cel al unui abonament pentru elevi şi studenţi este de 30 de lei, din care 15 lei sunt decontaţi de la bugetul local, în vreme ce beneficiarul, elev sau student, plăteşte doar 15 lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Maxi-taximetriştii privaţi păstrează preţul călătoriei la 1,5 lei.
 Vizualizări articol: 801 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Maxi-taximetriştii privaţi păstrează preţul călătoriei la 1,5 lei5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Obs trimis de
(11 feb 2011, 13:13:08
soferii de pe maxi taxi si de pe taxiuri sunt cei mai indisciplinati in trafic.frizeaza nesimtirea.toata strada e a lor si nu au nici un pic de respect fata de colegii de trafic. in plus cei de pe maxi taxi eludeaza statul netaind bilete de calatorie.sa se desfiinteze total maxi taximetria!sa scapam de plaga aceasta a nesimtitilor de soferi de maxi taxi.
2.   De ce? trimis de
(11 feb 2011, 13:25:13
de ce sa interzica maxi taxi? fiecare e liber sa circule cu ce doreste iar in privinta disciplinei in trafic cred ca mai indisciplinati sunt soferii de pe autobuze.nu ti s-a intamplat sa mergi cu autobuzul iar soferii sa circule cu viteza mare iar cand puneau frana sa te duci in fata 2 scaune?asa ca......

3.   Asa e trimis de
(11 feb 2011, 16:25:59
si soferii de pe autobuze sunt nesimtiti se grabesc si nici nu dau drumu la usa cum trebuie
odata mia inchis usa in fata in statie cand sa cobor mia prins si haina si nu am dormit pe scaun cum sar putea crede eram langa usa sotu a coborat si eu...a trebuit sa tip la sofer usaaa. si am vazut astfel de cazuri de nenumarate ori si mai sunt batrani care merg mai incet
4.   Mda trimis de
(11 feb 2011, 19:22:51
Disciplină la şoferii de autobuze? Eu mi-ai stricat un aparat foto de 900 de dolari în autobuz. La bazar la sensul giratoriu şoferul a făcut o manevră ca la raliuri şi m-am izbit de o bară şi am făcut display-ul la aparat varză. Am văzut şi oameni care şi-au umplut faţa de sânge când şoferii de autobuz au pus brusc frână. Circul cu ce vreau, nu cu ce se impune. Teoria zice că e o ţară democratică asta, în care ar trebui sa există libera concurenţă pe piaţa economică.
5.   Comparatie intre ele trimis de
(11 feb 2011, 20:28:51
Circul foarte des cu maxi taxi si pot sa spun ca nu toti soferii de pe maxi sunt indisciplinati.Da,sunt cativa care-s niste nesimtiti si tantalai dar nu toti.Nu stiu daca mi s-a intamplat de multe ori sa ma duc 1 metru in fata din cauza franelor puse aiurea.In schimb soferii de autobuz,te vad ca alergi ca prostul sa prinzi busu si iti inchid usa-n nas.Apoi nici bine nu deschid usa ca o si inchid.Odata un sofer a coborat sa-l ia pe un baiat la bataie ca nu se inchidea usa bine.Am auzit multi soferi injurau de fata cu toata lumea,copii batrani nu conta.Despre briliantul lor mod de a circula nici nu mai spun.Pun frane cand ii apuca,de nu stiu cate ori era sa cad desi ma tineam bine.Acum fiecare foloseste ce mijloc de transport doreste.Nu inteleg insa de ce trebuie sa se diminueze numarul maxi taxi-urilor?
5.1  RE: Comparatie intre ele trimis de
(12 feb 2011, 11:08:37
Sigur, avem dreptul de a alege cu ce mijloc de transport calatorim. De asemenea, e bine sa fie concurenta. Problema nu e una de democratie, ci de legalitate. Cei de pe maxi-taxi nu taie bilete, deci e posibil sa ne gandim si la evaziune, nu? Poate de asta isi permit sa mentina costul unei calatorii la 1,5 lei.
6.   Civilizatie vrem .. trimis de
(11 feb 2011, 20:44:14
Vrem transport alternativ ca intr-o tara civilizata ( si privat si public} din cel putin trei motive 1.lasat liber TPL ramane fara concurenta si isi poate impune pretul dupa cum vrea ...tot motivand ca e in pierdere 2.Abia fac fata pe traseu autobuzele si maxi-taxi iar in orele de varf ,cu numarul mic care e acum de multe ori nu poti intra in mijlocul de transport{de ex din statia orizont spre oras nu poti intra in autobuz dimineata ,vin aglomerate de sus din Burdujeni si calatoresc oamenii pe scara ca pe vremea raposatului.Daca vrei sa mergi cu un copilas la policlinica si trebuie sa te urci in autobuze[maxi -taxi au trase deviate pe la piata si majoritatea nu merg la policlinica}, atunci ai de asteptat de-ti vine rau ...nu ai cum sa urci...decat daca mergi cu riscul de al sufoca printre calatori .3 -e un mijloc de transport mult mai rapid .
7.   Toti taranoii trimis de
(14 feb 2011, 06:19:38
Si cei de pe autobuze,cei de pe maxi-taxi ,dar mai ales taximetristii atunci cand opresc nu trag pe dreapta ca le e lene sa se mai asigure la plecare.Trebuioe sa stai dupa el sa-si ia calatorii de parca ar fi strada ma-sii.Marlani,nesimtiti si puturosi.Apropo,ati vazut vreun taximetrist la camasa si cravata si politicos?Nu in Suceava...Nu ar trebui niste impuneri profesionale,sa nu-i vezi vara in slapi si maieu,fumand in masina sau cu zoaiele de manele curgand din difuzoare?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei