Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 ian 2011 - Anul XVI, nr. 17 (4615)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În ciuda scumpirilor

Chiria spaţiilor comerciale din Bazarul Sucevei, menţinută aceeaşi de şapte ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Bazariştii suceveni sunt cei mai avantajaţi din ţară în privinţa preţurilor cu care sunt închiriate spaţiile comerciale existente. În vreme ce şi costurile de administrare a Bazarului au crescut de la un an la altul, odată cu creşterea preţului la utilităţi, la gunoiul strâns zi de zi în cantităţi impresionante, chiriile din Bazarul Sucevei au rămas aceleaşi de şapte ani.

Aşa se face că proprietarii de chioşcuri în Bazar plătesc o taxă de numai 1,10 lei/zi pe metrul pătrat ocupat, dacă chioşcul le aparţine, sau 1,20 lei/zi pe metrul pătrat ocupat, dacă chioşcul aparţine Direcţiei Administraţiei Pieţelor.

Pentru spaţiile comerciale de alt gen decât chioşcurile de tip IRA, IPRUC sau termopan, mai mari de 5 mp, precum spaţiile de alimentaţie publică de pe marginile Bazarului, taxa de închiriere a terenului este de 0,6 lei/zi pentru fiecare metru pătrat ocupat, inclusiv terasele şi copertinele închise şi deschise, sau doar 0,50 lei/zi pe metrul pătrat ocupat, dacă obiectul de activitate este prestări servicii.

În aceste condiţii, proprietarul unui chioşc din zona modernizată a Bazarului are de plătit o chirie lunară de numai 127 de lei, pentru un chioşc de 3,85 mp (chioşcurile au fost micşorate pentru a fi lărgite aleile), în vreme ce proprietarii de chioşcuri din zonele nemodernizate, unde dimensiunea standard ocupată de un chioşc a rămas de 5,06 mp, plătesc o chirie de aproximativ 167 de lei pe lună.

 

Chiriile mici din Bazar, considerată o măsură socială

Taxele din Bazar sunt aceleaşi din 2004, în ciuda devalorizării leului şi a creşterilor de preţuri la toate serviciile şi utilităţile, care ar fi justificat din plin şi o ajustare a tarifelor percepute bazariştilor.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, spune că menţinerea chiriilor modice pentru spaţiile din Bazar reprezintă o măsură de protecţie socială.

“Mulţi dintre cei care vând în Bazar nu au deloc o situaţie socială bună, abia îşi întreţin familiile. Sunt şi unii care au reuşit să se ridice, pornind de acolo, dar acum, când vânzările lor au scăzut, nu se mai poate vorbi de profituri consistente, ci de asigurarea traiului de zi cu zi”, a spus Lungu.

Primarul Sucevei spune că şi decizia de desfiinţare a taxei de intrare în Bazar, de la 1 ianuarie 2010, a fost o măsură de intrare în normalitate, în condiţiile în care nici un alt centru comercial din oraş nu percepe o taxă de intrare, precum şi o măsură de ajutorare a celor din Bazar, ca nu cumva acea taxă modică, de 0,5 lei de persoană, să îi îndepărteze pe eventualii clienţi.

 

500 de lei, taxa de închiriere a unui stand în Bazar la Slobozia

Taxele pentru spaţiile comerciale din Bazar sunt de şase-şapte ori mai mici decât cele dintr-un centru comercial de genul Iulius Mall, situat vizavi de Bazar, unde chiriile pornesc de undeva de la 50 de euro pe metrul pătrat pe lună, dar şi condiţiile asigurate chiriaşilor sunt la un alt nivel.

Cert este că în vreme ce peste tot în ţară preţul de închiriere a spaţiilor din bazar şi pieţe a fost modificat de la un an la altul.

De exemplu, la Slobozia, care nu are un Bazar atât de cunoscut şi de căutate precum cel de la Suceava, taxa pentru un stand este încă din 2010 de 500 de lei lunar.

Preţurile mici de închiriere a chioşcurilor din Bazarul sucevean au rămas aceleaşi de şapte ani, în ciuda faptului că încasările la bugetul local au fost tot mai mici, în vreme ce investiţiile făcute au fost tot mai mari, odată cu demararea proiectului de modernizare.

Până acum, pentru amenajarea platformei betonate şi a halelor realizate pe o structură metalică, cu pereţi din panouri de policarbon, au fost cheltuiţi aproximativ 60 de miliarde de lei vechi, iar anul acesta se intenţionează alocarea altor 30 de miliarde de lei vechi, pentru realizarea altor două platforme, ceva mai mici.

Mai mult, odată cu eliminarea taxei de intrare, veniturile anuale obţinute din Bazar la bugetul local au scăzut cu peste cinci miliarde de lei vechi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Chiria spaţiilor comerciale din Bazarul Sucevei, menţinută aceeaşi de şapte ani.
 Vizualizări articol: 1812 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 4 voturi
Chiria spaţiilor comerciale din Bazarul Sucevei, menţinută aceeaşi de şapte ani2.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(23 ian 2011, 19:37:35
domnule reporter daca ti se pare ca suntem asa de avantajati de ce nu vii si dumneata sa vezi cum e sa stai la -30 grade,sa vezi cum e sa vii sa stai 10 ore fara sa vinzi de un leu .spui ca s`au investit 60 de miliarde?dar de unde sunt acei bani ? de ce nu ai scris in articol?de ce nu spui cati bani se aduna intr`un an din chirii ,din taxe,din impozite?ii plangi pe cei de la mall ca au chirii mari?in nici un caz la noi nu sunt conditiile de acolo,iar acolo cineva a investit in acele spatii pe cand aici primaria incaseaza lunar bani pt pamantul de sub chioscuri pt ca chioscuri sunt ale comerciantilor

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei