Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 30 oct 2010 - Anul XV, nr. 256 (4547)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

Ceas aniversar

Placă omagială, la 100 de ani de la înfiinţarea Colegiului „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zilele acestea, Colegiul Tehnic „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului sărbătoreşte un secol de la înfiinţare, ocazie cu care, ieri, în holul principal al liceului a fost dezvelită o placă omagială. Evenimentul a avut loc în prezenţa oficialităţilor, a reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar, a conducerii şcolii, a foştilor şi actualilor profesori, precum şi a foştilor şi actualilor elevi ai unităţii de învăţământ humorene.

Colegiul „Alexandru cel Bun” aniversează un secol de istorie, cultură şi educaţie, iar placa omagială este dovada materială peste timp a unui veac de educaţie la Gura Humorului.

Directoarea Colegiului Tehnic „Alexandru cel Bun”, Mihaela Ursaciuc, a declarat că „placa a fost realizată cu sprijinul inginerului Dan Tudor”. Mărturie peste timp, pe placa omagială stau scrise cuvintele poetului naţional Mihai Eminescu, câteva versuri din poezia „Glossă”. „Viitorul şi trecutul /Sunt a filei două feţe, Vede-n capăt începutul /Cine ştie să le-nveţe; /Tot ce-a fost ori o să fie /În prezent le-avem pe toate,/ Dar de-a lor zădărnicie/Te întreabă şi socoate”, acestea sunt cuvintele inscripţionate pe placa omagială dezvelită ieri la Colegiul Tehnic „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului.

După dezvelirea plăcii omagiale, toţi participanţii la aniversarea liceului au fost invitaţi să vizioneze o expoziţie de fotografie cu Gura Humorului, începând din anul 1899 şi până în prezent. „Vă invităm la o călătorie prin Humorul de altădată”, a declarat Dan Gheorghe, directorul adjunct al colegiului.

Aniversarea a 100 de ani a colegiului a continuat apoi în sala multimedia din liceu, unde invitaţii şi-au transmis mesajele de felicitare la această ocazie.

 

În anul 1910 se înfiinţează primele clase germane ale liceului

Conducerea Inspectoratului Şcolar Suceava, prezentă la eveniment prin adjuncţii Vasile Monacu şi Mihai Vitcu, a oferit Colegiului din Gura Humorului „Distincţia de Excelenţă” pentru contribuţia adusă la creşterea calităţii actului educaţional în judeţul Suceava.

„Toamna aceasta am realizat mai mult ca oricând că timpul trece. Am sărbătorit 150 de la înfiinţarea Colegiului <Ştefan cel Mare>, 140 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional <Nicu Gane> din Fălticeni, iar acum, 100 de ani de la naşterea Colegiului Tehnic <Alexandru cel Bun>. Am învăţat că timpul trece, însă am realizat că în Bucovina avem un învăţământ de calitate, vechi, bine organizat şi structurat”, a declarat adjunctul IŞJ Vasile Monacu.  

Primarul oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, fost elev al liceului, a salutat invitaţii la eveniment în limba germană, având în vedere faptul că acum 100 de ani predarea la această şcoală se făcea în limba germană şi a declarat că „Într-o sută de ani de istorie, mă bucur că fiecare are părticica lui pusă deoparte şi a contribuit la ceea ce azi este Colegiul <Alexandru cel Bun>”.

Mesaje de felicitare au mai transmis deputatul Ghervazen Longher, directorul Casei Corpului Didactic Suceava, Traian Duminică, inspectorul şcolar general adjunct Mihai Vitcu, un cadru didactic al unei şcoli din Polonia, instituţie cu care colegiul humorean este în parteneriat, precum şi directorul Liceului Teoretic “Alexandru cel Bun” din Rezina, Republica Moldova, şcoală parteneră a liceului din Gura Humorului.

Directorul adjunct al Colegiului Tehnic „Alexandru cel Bun”, Mariana Pintilie, a prezentat în câteva cuvinte istoria celor 100 de ani ai liceului.

„Istoria învăţământului liceal din Gura Humorului se împleteşte cu cea a localităţii declarată oraş în anul 1904”, a declarat directorul Pintilie. În anul 1910 se înfiinţează primele clase germane ale liceului. În primul an de activitate a funcţionat cu un număr de şase clase, cu 233 de elevi, din care doar patru erau români. Predarea se făcea în limba germană. La 1 noiembrie 1920 se înfiinţează prima clasă a liceului românesc, cu 47 de elevi.

 

Expoziţii fotografice, expoziţii gastronomice şi întâlniri între generaţii

În anul 1931 liceul se desfiinţează din cauza crizei economice care cuprinsese şi învăţământul. Între anii 1932 – 1938, în fostul local al liceului ia fiinţă un gimnaziu. De la înfiinţare şi până în prezent, liceul din Gura Humorului a purtat mai multe denumiri, precum Principele Carol, Şcoala Pedagogică de Fete, Şcoala Medie Mixtă, Liceul Teoretic, Liceul Industrial, Grupul Şcolar Minier, Grupul Şcolar Gura Humorului, Grupul Şcolar „Alexandru cel Bun”, iar de la 1 septembrie 2009, liceul devine Colegiu Tehnic. „Fie ca secolul următor să nu-ţi anuleze prin ştiinţă toată poezia”, a fost urarea directorului adjunct Mariana Pintilie pentru colegiul pe care îl conduce.

Ieri, la Colegiul Tehnic „Alexandru cel Bun” au mai avut loc lansări de carte, expoziţii fotografice, expoziţii gastronomice şi întâlniri între generaţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Placă omagială, la 100 de ani de la înfiinţarea Colegiului „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului.
 Vizualizări articol: 2333 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Placă omagială, la 100 de ani de la înfiinţarea Colegiului „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei