Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 oct 2010 - Anul XV, nr. 239 (4530)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Momente emoţionante

Şcoala din Poiana Micului, liant între polonezi şi români

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După exact un an de la inaugurare, Şcoala din Poiana Micului a „trăit” sâmbătă un nou moment emoţionant. Oficialităţi din Polonia şi România au asistat la dezvelirea unui monument în memoria fostului vicepreşedinte al Senatului Republicii Polonia, Krystyna Bochenek,  care şi-a pierdut viaţa acum jumătate de an în accidentul aviatic de la Smolensk, alături de preşedintele Lech Kaczynski.

Din cauza atmosferei mohorâte, amintind oarecum de nenorocirea din Rusia, şi a ploii care nu a contenit deloc, afară s-a desfăşurat doar slujba religioasă şi ceremonia de dezvelire a monumentului dedicat memoriei Krystynei Bochenek, iar apoi totul s-a mutat în sala de sport a Şcolii din Poiana Micului.

Primul care a vorbit a fost preşedintele Senatului Republicii Polonia, Bogdan Borusewicz. Acesta le-a amintit oamenilor prezenţi la eveniment câteva date despre Krystyna Bochenek şi despre faptul că aceasta s-a implicat activ în investiţia de la Poiana Micului, o investiţie care a costat statul polonez 1,5 milioane de euro.

„Krystyna Bochenek va fi mereu alături de noi şi de dumneavoastră şi memoria ei va fi menţinută în permanenţă, nu doar la Poiana Micului, ci şi în Polonia, la Katowice, Varşovia, dar şi în alte locuri”, a spus Bogdan Borusewicz. Acesta a ţinut să amintească eforturile Uniunii Polonezilor din România în menţinerea relaţiilor excelente între România şi Polonia, cu o notă în plus pentru deputatul Ghervazen Longher.

 

Concurs de dictare pentru elevii Şcolii din Poiana Micului, cu premiu din Polonia

După mesajele transmise de prefectul Sorin Arcadie Popescu, din partea preşedintelui României, Traian Băsescu, şi de senatorul Gavril Mîrza, din partea preşedintelui Senatului României, Mircea Geoană, a luat cuvântul soţul Krystynei Bochenek, venit la Poiana Micului alături de fiica sa.

„Ţin minte că soţia mea a venit extrem de încântată de la inaugurarea şcolii de aici şi de faptul că Senatul Poloniei s-a implicat în ridicarea acestei instituţii de învăţământ. Soţia mea a iniţiat în Polonia un concurs de dictare cu premii şi aş vrea să propun Senatului Poloniei să se implice pentru un concurs similar la Poiana Micului şi să acorde şi aici un premiu. Copiii din Polonia şi cei din Poiana Micului trebuie să se întâlnească, iar şcoala să trăiască prin această prietenie între copii”, a spus Andrzej Bochenek.

 

Mănăstirea Voroneţ „a plecat” în Polonia

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, le-a mărturisit oaspeţilor din Polonia că Bucovina este o regiune în care trăiesc în bună înţelegere multe etnii, iar acest lucru se vede cu atât mai mult la Poiana Micului. Flutur a amintit de investiţiile statului polonez în diferite zone ale Bucovinei şi a promis că următoarea vizită la Poiana Micului va fi pe un drum modernizat. Preşedintele Senatului Republicii Polonia, Bogdan Borusewicz, şi preşedintele Voievodatului Silezia, Piotr Smigielski, au primit şi câteva daruri care să le amintească de această zonă, printre care o machetă a Mănăstirii Voroneţ şi un album foto cu Bucovina. Un cadou a fost făcut de reprezentanţii Consiliului Judeţean Suceava şi pentru Şcoala din Poiana Micului, şi anume un set de cărţi în limba română.

Cadouri au venit şi din partea delegaţiei poloneze. Dacă preşedintele Voievodatului Silezia a oferit o colecţie de filme poloneze, Andrzej Bochenek a lăsat reprezentanţilor Şcolii din Poiana Micului un album despre soţia sa.

Manifestările s-au sfârşit cu un spectacol de muzică şi dansuri oferite de etnicii polonezi din judeţul Suceava, evoluţia copiilor fiind gustată de toţi cei prezenţi, care i-au răsplătit cu aplauze generoase.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şcoala din Poiana Micului, liant între polonezi şi români.
 Vizualizări articol: 1136 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.7 din 3 voturi
Şcoala din Poiana Micului, liant între polonezi şi români2.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Strain in tara ta trimis de
(12 oct 2010, 01:36:35
unde erau cadrele romane daca se inteleg asa de bine
,si de ce domn Ghervazie face ce vrea in satul ala,inclusiv cu copii scolii Manastirea Humorului ,daca a dat ordin sa fie dusi copii la scoala Poiana Micului toti au facut sluj inclusiv domnul Carcalete chiar daca copii sunt dusi la o distanta asa mare ,si nu are nimeni curajul sa-i zica ceva ptr ca romanii sunt amenintati sa nu se atinga de poloni nici macar cu-n fir de par
2.   Stimata doamna Maria80 trimis de
(12 oct 2010, 18:56:02
Pentru informatia d-voastra, domnul Ghervazen este deputatul polonezilor din Romania si presedintele comunitatii poloneze din Bucovina. Dumnealui nu face ce vrea in satul "ala" ci el mentine legatura dintre Polonia si comunitatea poloneza. Avand in vedere functiile pe care le detine domnul Ghervazen este normal sa se implice activ in viata comunitatilor poloneze. Nu cred ca este necesar sa va spuneti parerea in necunostinta de cauza... romani nu sunt amenintati in niciun fel de catre nimeni. Oameni din acest sat atat cei romani cat si cei poloni traiesc in armonie si pace. Profesorii romani au fost si ei prezenti la eveniment chiar daca nu se vad in fotografia publicata. In aceasta scoala predau doar doua cadre didactice care fac parte din conumitatea poloneza, restul profesorilor sunt toti romani inclusiv directorul scolii.

Cu respect,
Iuliana Agnes Balac

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei