Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 oct 2010 - Anul XV, nr. 238 (4529)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Efecte nedorite

Patrulele stradale ale Poliţiei Comunitare Suceava, desfiinţate odată cu reducerea de personal

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Patrulele de Poliţie Comunitară care puteau fi văzute prin oraş atât ziua, cât şi noaptea, mărşăluind pe străzi, având ca îndatoriri asigurarea liniştii şi ordinii publice şi siguranţa cetăţenilor, sunt acum de domeniul trecutului, majoritatea celor care îndeplineau aceste activităţi fiind acum şomeri, care bat străzile în căutarea unui serviciu.

Reducerile de personal impuse de Guvern, ca măsură anticriză, la nivelul municipiului Suceava au afectat cel mai tare Poliţia Comunitară, care, de la 1 septembrie, a fost nevoită să dea afară 33 de persoane. Astfel, din 131 de poliţişti comunitari, în municipiul Suceava au mai rămas doar 98, adică mai puţin de unul la mia de locuitori.

Şeful Poliţiei Comunitare, Viorel Horodenciuc, a declarat că, pentru că toţi ceilalţi agenţi ai săi au de efectuat paza în posturi fixe, zi şi noapte, nu avea cum să reducă de acolo numărul de personal. Drept urmare, poliţiştii comunitari care au devenit şomeri sunt cei de la Ordine Publică, încât patrulele de poliţie din cartierul Iţcani au fost desfiinţate, iar cele din Burdujeni au fost reduse la o patrulă pietonală şi una mobilă, având în dotare o Dacie Break veche.

Pentru restul cartierelor Sucevei, inclusiv zona centrală, au mai rămas doar două patrule pietonale, plus una mobilă.

Numai că, odată cu apariţia problemei pilonului fisurat de la podul de peste apa Sucevei şi impunerea restricţiei de trafic pentru maşinile cu tonaj mai mare de 7,5 tone, patrulele de Poliţie Comunitară din zona Burdujeni au fost de asemeni desfiinţate, temporar, agenţii fiind puşi să stea de o parte şi de alta a podului şi să întoarcă din drum maşinile de mare tonaj.

 

Poliţiştii comunitari, pe post de paznici la instituţii, şantiere şi meciuri

Deşi, prin definiţie, agenţii comunitari ar trebui să fie în slujba comunităţii locale, a oamenilor, care, prin prezenţa lor, ar trebui să se simtă în siguranţă pe străzi şi în locuinţe, din cauza numărului insuficient de personal şi a îndatoririlor pe care le au de efectuat în special în posturi fixe, menirea lor pare să fi devenit cu totul alta.

Din cei 98 de poliţişti comunitari câţi mai sunt angajaţi, şapte asigură 24 din 24 de ore paza sediului şi parcării Primăriei Suceava, unul dintre ei efectuând şi serviciul de transport de valori în zilele lucrătoare, cinci asigură paza sediului de Primărie din Burdujeni, alţi cinci angajaţi ţin evidenţa materialelor Poliţiei Comunitare, se ocupă de colaborarea cu celelalte instituţii, asigurând şi paza clădirii, alţi doi agenţi fac cu rândul de pază la depozitul de la Iţcani al Direcţiei Domeniului Public. De asemeni, cinci agenţi păzesc sediul Biroului de Evidenţă a Persoanelor, de pe strada Oituz, alţi trei Serviciul Public Comunitar de Elaborare şi Evidenţă a Paşapoartelor, patru agenţi asigură, 24 din 24 de ore, paza blocurilor ANL de pe Bulevardul 1 Decembrie, care nu sunt încă locuite în totalitate, în vreme ce cinci agenţi fac parte din Dispeceratul Poliţiei Comunitare, care este funcţional 24 din 24 de ore.

Alţi cinci poliţişti comunitari asigură paza Bazarului Suceava, măsura fiind luată după ce un incendiu puternic a distrus zeci de chioşcuri cu marfă, provocând pagube considerabile.

Poliţia Comunitară este obligată să asigure paza şi ordinea publică şi la meciurile de fotbal, cele de rugby şi de handbal care au loc în municipiu, deşi, conform legislaţiei, la aceste evenimente serviciile de pază ar trebui să fie încredinţate unei firme specializate de către cluburile sportive care le organizează.

 “Din păcate, în formula actuală şi cu îndatoririle de pază pe care le avem, nu mai putem să ne îndeplinim toate obligaţiile pe care le avem ca Poliţie Comunitară. O posibilă soluţie ar fi să nu ne mai fie atribuite atâtea posturi fixe în pază sau să ne fie permisă angajarea de noi oameni. Până atunci, singura soluţie este să colaborăm cu Poliţia Municipală şi cu Jandarmeria, să facem patrule mixte şi în acest fel să fim prezenţi pe stradă, protejând cetăţenii”, a precizat şeful Poliţiei Comunitare Suceava, Viorel Horodenciuc.

Lipsa de personal şi folosirea puţinilor agenţi comunitari rămaşi la Ordine Publică la paza şantierelor ISPA, pentru ca furturile să nu îngreuneze şi mai mult lucrarea care şi aşa a dat prea multe bătăi de cap sucevenilor, este vizibilă şi din rapoartele de activitate, care au înregistrate foarte puţine evenimente şi intervenţii în afara celor care au legătură directă cu paza obiectivelor fixe şi a lucrărilor de modernizare a reţelelor de apă şi canalizare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patrulele stradale ale Poliţiei Comunitare Suceava, desfiinţate odată cu reducerea de personal.
 Vizualizări articol: 1709 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Patrulele stradale ale Poliţiei Comunitare Suceava, desfiinţate odată cu reducerea de personal5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sa patruleze lungu trimis de
( 9 oct 2010, 20:48:26
legea a fost data pentru cei ce stau degeaba prin primarii, dar fiindca agentii comunitari apartin de primarie, dl primar pentru a nu-si strica relatiile a zis sa se debaraseze de comunitari. si asa avem multa siguranta pe strazi. in burdujeni in 2 nopti consecutive s-au spart masini si garaje, striga oamenii politia si cand colo politia pauza:| ne meritam soarta:D
2.   Sunt vinovati de criza... trimis de
( 9 oct 2010, 23:07:28
uite in conditiile astea in bj economia va incepe sa se redreseze..e buna metoda lu...nea lungu...scoti comunitarii...hotii isi pot face treaba in liniste omu ramane fara bunuri fiind nevoit sa-si cumpere altele....astfel investeste..ruleaza banii...astfel un magazin...functioneaza..isi permite sa angajeze...usor usor burdujeniu va fi o rampa de lansare pt economia sucevei.....bravo nea lungu.....
2.1  RE: Sunt vinovati de criza... trimis de
(10 oct 2010, 14:12:42
"Perfect",lasand gluma la o parte cred ca politia in loc sa-si faca datoria,doarme sau sta in baruri noaptea.Nu credeti,mergeti noaptea in barurile de la periferia B-jeni si o sa aveti surpriza sa vedeti "derbedeii" de politisti care stau la un Cola ore intregi.La OMV Petrom spre Botosani,am intrat sa platesc benzina si ce sa vezi "organul" sau mai bine zis organele,stateau bine mersi platiti din banii publici la taifas.Dupa doua ore cand m-am intors de la Botosani,aceleasi 'organe' in acelasi loc,supravegheau linistea si ordinea in oras la ceas tarziu in noapte.Mergeti spre gara,sau in zona firmei de transport international,mai sus de Centrofarm,sa vedeti ca barul este ocupat de organele aflate in exercitiul functiunii.Acesti politisti nu merita sa aiba un loc de munca platit din banii contribuabililor.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei