Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 oct 2010 - Anul XV, nr. 232 (4523)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

De ieri

Şoferii, filmaţi, verificaţi online şi amendaţi acasă, dacă nu au rovinietă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lipsa rovinietei este, începând de ieri, mult mai uşor de constatat de către organele de control, poliţişti de la Circulaţie şi inspectori ai Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), reprezentată în judeţ de Secţiile de Drumuri Naţionale Suceava şi Câmpulung Moldovenesc. A intrat în vigoare rovinieta electronică, astfel că şoferii vor fi verificaţi foarte simplu, într-o bază de date naţională, computerizată.

 

Rovinieta electronică a intrat în vigoare în toată ţara de la 1 octombrie. Astfel, orice conducător auto care tranzitează reţeaua de drumuri naţionale şi autostrăzi din România poate merge la orice subunitate a CNADNR, la benzinăriile MOL, Rompetrol, Petrom sau OMV sau la oficiile Poştei Române, dar şi la firmele de distribuţie Scalla, Speedy, Medina şi Pasaj, de unde trebuie să-şi cumpere o rovinietă, în funcţie de categoria de maşină pe care o deţine. Vechile roviniete rămân valabile până la data la care vor expira, însă şi acestea sunt trecute în baza de date întocmită la nivel naţional, astfel că verificările se pot face le fel de uşor. Plata este înregistrată automat în baza de date centrală şi este păstrată pe toată perioada de valabilitate pentru care a fost achitat tariful de utilizare.  

Controlul rovinietei se face fie prin intermediul unor camere fixe de luat vederi, fie în trafic, de către echipe de controlori, cu maşini dotate  cu sistem video  

Camerele video înregistrează numărul de înmatriculare al vehiculelor care tranzitează drumurile naţionale, care apoi sunt verificate în baza centrală de date (CESTRIN), iar în cazul în care numărul nu este găsit, se interoghează baza de date a Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor pentru identificarea contravenientului.

Toate aceste operaţiuni au loc online, în doar câteva secunde. Odată identificat posesorul autoturismului filmat circulând fără rovinietă, i se întocmeşte proces verbal şi i se trimite amenda, prin poştă, la domiciliu.

 

Sistemul de verificare online se va extinde

Nicolaie Popovici, director comercial în cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi, ne-a explicat cum se aplică noul sistem la nivelul regiunii Moldova. Camere video fixe care să înregistreze toţi şoferii care trec pe un anume sector de drum nu există încă în Moldova, însă două dintre autospecialele direcţiei au fost dotate cu sistem video şi de verificare online.

„Pentru cele două maşini s-a întocmit, începând de vineri, 1 octombrie, un grafic de acţiune în toate judeţele Moldovei. În Suceava se va acţiona frecvent, pe drumurile naţionale cu un trafic intens. Camerele video înregistrează maşinile şi se verifică apoi dacă taxa de drum este achitată. Proprietarii de maşini fără rovinietă nu vor fi opriţi în trafic, ci vor primi procesele verbale de sancţionare acasă”, a precizat Nicolaie Popovici, care spune că în viitor sistemul de verificare online se va extinde şi în Moldova, inclusiv cu camere de supraveghere fixe.

El a mai arătat că tarifele pentru taxa de drum rămân aceleaşi, singura noutate fiind apariţia rovinietei pentru 90 de zile. Lipsa acesteia se sancţionează cu amenzi cuprinse între 250 şi 4.500 de lei, funcţie de categoria autovehiculului. La autoturisme, de exemplu, amenda este cuprinsă între 250 şi 500 de lei. Pe lângă sancţiune, şoferul prins este obligat să achite şi contravaloarea taxei de drum aferentă maşinii sale pe o perioadă de 12 luni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şoferii, filmaţi, verificaţi online şi amendaţi acasă, dacă nu au rovinietă.
 Vizualizări articol: 7165 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 14 voturi
Şoferii, filmaţi, verificaţi online şi amendaţi acasă, dacă nu au rovinietă3.5514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ...... trimis de
( 2 oct 2010, 12:46:11
pai sunt strazile bune in Romania?????????cand venim in vizita ne nenorocim masinile si voi vreti sa va mai dam bani?????avem bunul simt si ne luam roviniete de la intrare in tara dar nu ar trebuiangry
2.   Bine asa trimis de
( 2 oct 2010, 13:18:01
de acum poate se preocupa lumea sa faca si niste autostrazi .... daca se tine in continuare pe ideea de a fura si banii din aceste amenzi si din roviniete...... probabil o sa fie soferi care o sa faca teste de impact cu stalpii pe care sunt instalate aceste sistemeangry
3.   Nu dati banii pe prostii trimis de
( 2 oct 2010, 14:15:58
luati fratilor si investiti in infrastructura....faceti autopiste sa ne fie drag sa platim o taxa pe un drum de calitate...in afara fiecare unde suntem respectam fara indoiala legea si platim autopiste,rovinete si alte impozite dar avem pt ce....mergi in romania sa platesti rovineta,telescoape......7 radare pana la suceava......nici in occident nu ai atata tehnoologie in depistarea celor fara roviniete...sunt tari romanii..la tampitii astia le-ar mai trebui si aparate de stabilire a nivelului de inteligentza.....a lor clar...
4.   E bine ca nu-i si mai rau! trimis de
( 2 oct 2010, 16:55:40
Dupa cum veti vedea, aceste masuri sunt pregatite cu decenta pentru a ne baga mina in buzunare si de aduna bani la buget!! Noi prostimea, fiind prosti, nu intelegem smecheria, ca de, ...ar trebui sa stim ca rovinieta in UE se plateste numai pentru mersul pe autostrazi ...
Au grija de noi, suntem mereu vedete, mereu filmati zilnic de radare, de camere de tot soiul.
... E frumos ...si e bine ca nu-i si mai rau!
4.1  RE: E bine ca nu-i si mai rau! trimis de
( 2 oct 2010, 18:21:51
da... ar putea fi mai rau, ar putea rationaliza carburantiilaughing si pt orice litru ai nevoie in plus sa platesti enormlaughing)))
5.   Conrtracte civile trimis de
( 2 oct 2010, 20:05:37
Frumoase comentariile si inteligente.Problema este insa alta!!!Avem cele mai proase drumuri si sosele din tot spatiu european.Toate guvernarile dar in special actuala, pus si simplul si-au batut si i-si bat joc de noi impreuna cu presa.Rovineta este un contract civil intre 2 persoane din care una juridica si una fizica si poate sa fie si juridica.fiecare parte in schimbul unor prestatii se obliga la ceva.Cei care ne obliga sa cumparam si sa folosim rovineta pretind o suma de bani sau o alta prestatie.In schimb cel ce ne cer banii ca taxa pentru folosirea infrastructurii rutire in mod obligatoriu trebuie sa ne puna la dispozitie infrastructura rutiera ca sa putem circa macar decent daca nu civilizat.Aceasta taxa se traduce "rovineta"In cazul in care nu o posezi celalanta persoana vine si te sanctioneaza dur,dar cel care a cumparat si nu poate circula ce sanctiune sa-i aplice:Singura cale - chematul in judecata si de solicitat daune la greu- de la cei vinovati !!!!!
6.   Lipsa banilor trimis de
( 3 oct 2010, 18:44:02
Nu avem bani la buget pentru salariile bugetarilor dar ne permitem investitii in aparate video si programe de prelucrare a datelor. Ma uitam si la Politia de Frontiera ce masini au primit in dotare pt a pazi drumurile patriei si nu frontierele.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei