Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 iul 2010 - Anul XV, nr. 173 (4464)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Religie şi estetică

Vitralii din Polonia pentru biserica din Soloneţu Nou

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Papa Ioan Paul al II-lea şi Sf. Stanislaw îi veghează pe credincioşii din Soloneţu Nou de mai bine de două săptămâni de pe vitraliile comandate în Polonia. Ideea de a înlocui sticla de la geamuri cu vitralii reprezentative a apărut în urmă cu mai mulţi ani, iar anul trecut s-au făcut primii paşi în această direcţie. Conducerea bisericii din Soloneţu Nou a luat legătura cu o firmă din Iaşi specializată în vitralii, numai că serviciile oferite nu s-au dovedit mulţumitoare, motiv pentru care s-a căutat un alt partener. După mai multe căutări pe internet, preotul Marius Stanislau Bucevschi a reuşit să găsească ceva care se potrivea cu intenţiile celor din Soloneţu Nou.

„Am găsit o firmă din Cracovia care realiza vitralii după un proiect modern, dar noi ne doream pentru biserica de aici ceva clasic. Am continuat căutările şi am ajuns la o firmă din Poznan, cu care am luat legătura pentru a le expune intenţiile şi dorinţele noastre. Am fost fericiţi când au acceptat comanda, mai ales că nu este una foarte mare”, a explicat preotul din Soloneţu Nou.

După ce a dat comanda primelor două vitralii, preotul a trecut la muncă. A făcut măsurătorile şi şabloanele de hârtie pentru geamurile care urmau să fie înlocuite cu vitralii, iar apoi le-a trimis prin poştă în Polonia.

„Acum două săptămâni, ne-au adus vitraliile comandate, iar în câteva ore au şi fost montate. În plus, am obţinut alte patru vitralii pe care le-am amplasat la intrarea în biserică, toate acestea în preţul de 50.000 de lei”, a precizat preotul Marius Stanislau Bucevschi.

 

Arc de credinţă şi jertfă în timp

Referitor la cele două personaje care apar pe vitraliile principale amplasate în biserica din Soloneţu Nou, preotul Bucevschi a mărturisit că au fost alese în mod special.

„Este un arc de credinţă şi jertfă peste ani. Dacă Sf. Stanislaw s-a jertfit acum aproape 1.000 de ani, Papa Ioan Paul al II-lea, despre care eu cred că va fi sanctificat într-un viitor nu prea îndepărtat, este un exemplu, un model actual pentru tineri şi nu numai. Acesta este motivul pentru care pe vitralii apar cele două mari personaje”, a spus preotul Marius Stanislau Bucevschi.

Intenţia preotului şi a celor 850 de enoriaşi din Soloneţu Nou este de a înlocui şi celelalte 12 geamuri ale bisericii cu vitralii. Pentru asta este nevoie de o sumă mult mai consistentă, de 4-5 ori mai mare faţă de cea plătită acum.

Totuşi, Ghervazen Longher, deputatul Uniunii Polonezilor din România, în acelaşi timp şi enoriaş al bisericii din Soloneţu Nou, crede că se vor găsi bani pentru a duce la bun sfârşit acest proiect care îmbină religia, arta şi esteticul.

 

Clopote muzicale, aduse tot din Polonia

Construită în 1932, biserica de la Soloneţu Nou pare să-şi fi făcut paşaport de Polonia. În afara vitraliilor comandate la Poznan, biserica se poate lăuda şi cu patru clopote muzicale, aduse tot din Polonia, de la Cracovia.

„Cele patru clopote sunt legate la un computer, care are 100 de melodii, în funcţie de evenimentul care are loc. Melodiile sunt cu rezonanţă poloneză pentru că şi comunitatea de aici este compusă în mare parte din etnici polonezi”, a adăugat preotul Marius Stanislau Bucevschi.

Costurile totale pentru montarea acestor clopote aparte au fost de aproape 3.000 de euro, dar enoriaşii spun că investiţia face toţi banii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vitralii din Polonia pentru biserica din Soloneţu Nou.
 Vizualizări articol: 1969 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vitralii din Polonia pentru biserica din Soloneţu Nou0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Biserica este a ereticilor Romano-Catolici trimis de
(26 iul 2010, 19:48:50
De ce nu se spune in acest articol si ca aceasta "biserica" este a ereticilor numiti romano-catolici ?Nu cumva se incearca otravirea mintilor binecredinciosilor crestini( adica sa primeasca in mintile lor faptul ca Papa Ioan Paul al II-lea a fost sfant,sau sa contribuie acest articol la faptul de a se obisnui credinciosii Bisericii Celei Adevarate, Ortodoxe,si cu o "biserica" romano-catolica).Nu mai publicati astfel de materiale viclene,pentru ca sunteti vinovati,ori ca le publicati cu intentie,ori ca nu.Daca e cu intentie,sunteti vinovati de smintirea oamenilor,in mod viclean.Iar daca e fara intentie,sunteti vinovati ca nu ati bagat de seama.
2.   "biserica"este a ereticilor romano-catolici trimis de
(26 iul 2010, 19:53:09
Deci oricum ar fi,e bine sa se inceteze si sa se marturiseasca acest pacat preotului (ortodox) si sa nu se mai repete,si sa se si retracteze("Ieri, 26 iulie,a fost publicat un articol in care se vorbea despre elemente ale "bisericii" romano-catolice fara sa se precizeze ca apartin acestei "biserici".Ne cerem iertare daca au fost indusi in eroare cititorii")
Romano-catolicii, greco-catolicii, si incepand de la ei toti ceilalti (protestanti, neoprotestanti, etc) sunt eretici, adica au credinta stramba, si mincinoasa, sunt dati anatemei (pogorarea de viu in flacarile iadului). Biserica Dreptmaritoare (Ortodoxa) nu le garanteaza mantuirea (Dar sa se stie ca nici ortodocsilor doar cu numele, fara o viata corespunzatoare, si fara o asezare corespunzatoare a mintii si a inimii, nici acestora nu le este garantata mantuirea).
3.   Pt. NONAME75 trimis de
(27 iul 2010, 10:05:03
degeaba esti ortodox ca habar nu ai de toleranta si iertare. Spui ca sunt eretici dar cine iti da dreptul sa spui asa ceva? Esti detinatorul adevarului suprem? NU! cred ca esti unul care te crezi credincios dar traiesti in afara credintei. Nici Isus Hristos nu a condamnat pe nimeni pentru ca era de o alta credinta, dimpotriva a stat de vorba cu femeia samarineana la fantana lui Iacob. Invata sa iubesti pe oricine(chiar si pe dusmanul tau) nu sa urasti.Nu condamna ca sa nu fi condamnat!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei