Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 iun 2010 - Anul XV, nr. 138 (4429)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

La drumul mare

Zona Autogării Siret, punct strategic pentru traficanţii de ţigări

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Siret, traficul cu ţigări a devenit prima industrie a oraşului. Se lucrează pe echipe, în regim de „foc continuu”, cu singura diferenţă că fumul, cel de ţigări de contrabandă, fireşte, se ridică prin toată ţara, adică acolo unde ajung maşinile încărcate din depozitele clandestine de la Siret. Cei care se ocupă cu traficul de ţigări ştiu deja de unde se pot aproviziona, iar anumite case din Volovăţ, ori zona Autogării Siret reprezintă au devenit un soi de „loc de pelerinaj”. Din aceste depozite, marfa pleacă spre alte judeţe ale ţării, unde fie este comercializată în pieţe şi oboare, fie este trimisă mai departe spre ţările din Occident. Mai nou, reţeaua a schimbat parţial modul de operare, în sensul că la Siret nu mai ajung maşinile care transportă ţigările spre alte judeţe ale ţării, ci marfa este adusă mai aproape de Suceava, de obicei la Grăniceşti, de unde pleacă în siguranţă spre destinaţie.

 

Şeful Autogării Siret nu a văzut şi nu ştie nimic

Punct de lucru al firmei Atlassib, Autogara din Siret a găzduit mai multe întâlniri ale celor care se ocupă cu traficul de ţigări. Pe lângă poliţişti de frontieră cu oarece funcţii de conducere, pe acolo s-au perindat şi traficanţi români şi ucraineni de ţigări, printre care şi câteva clanuri cunoscute din ţara vecină. Aşa se face că în depozitele clandestine din perimetrul Autogării Siret au ajuns, numai în ultimele două-trei luni, mii de baxuri de ţigări, mărcile Marlboro, Viceroy, More sau LM. Chiar dacă activitatea traficanţilor de ţigări în această zonă este intensă, şeful Autogării Siret, Kamil Haviar, spune că nu a văzut nimic suspect şi nici nu are vreo legătură cu acest fenomen.

„Eu nu mai merg de mult, de o săptămână nu am mai fost în Ucraina şi oricum nu se mai pot aduce ţigări pentru că s-au înăsprit controalele”, este declaraţia lui Kamil Haviar, ceea ce denotă că, totuşi, este la curent cu ceea ce se petrece pe piaţa neagră a ţigărilor.

 

Antemergători şi măsuri de protecţie pentru traficanţi

Pentru ca afacerile să meargă fără probleme prea mari, contrabandiştii recurg la toate metodele posibile. Mituirea unor vameşi şi poliţişti de frontieră care închid ochii la ilegalităţile comise în zona Siret este dublată şi de alte amănunte deloc neglijabile. Astfel, maşinile încărcate cu ţigări de contrabandă părăsesc judeţul în siguranţă maximă, iar confiscările de pe traseu sunt mici accidente sau praf în ochii autorităţilor. Pentru a nu bate la ochi, mijloacele de transport folosite pentru transportul ţigărilor sunt schimbate periodic. În plus, fiecare transport important beneficiază de ajutorul antemergătorilor, care anunţă din timp pericolele existente pe traseu şi eventualele controale din trafic. Mai mult, anumite firme care efectuează transporturi de călători s-au „specializat” pe transportul de ţigări, iar „bagajele” speciale ajung astfel la destinaţie fără prea multe bănuieli şi complicaţii.

 

Maşinile confiscate din contrabanda cu ţigări, abandonate în Vama Siret

Pentru a evita şi pierderile mari care pot apărea ca urmare a unor controale surpriză, traficanţii de ţigări s-au specializat pe hârburi. Mai exact, maşinile cu care se transportă ţigările de contrabandă sunt vechi sau foarte vechi, deci fără o valoare de piaţă importantă. Aşa se face că anumite maşini circulă frecvent pe relaţia Ucraina-România burduşite de ţigări. Este vorba de două maşini marca Mercedes Cobra, care au „bătătorit” drumul din Ucraina spre depozitele clandestine de la Siret.

Folosirea maşinilor vechi şi faptul că acestea sunt trecute pe pierderi de traficanţii de ţigări este certificat şi de noul parc auto care a „crescut” în Vama Siret în ultimii ani. Aproximativ o sută de maşini, în marea majoritate a cazurilor rable care nu valorează decât câteva milioane de lei vechi, au fost abandonate de proprietari. Măsurile de reţinere a autoturismelor s-au luat în baza HG 946/2007, care prevăd inclusiv confiscarea mijloacelor auto prevăzute cu modificări interioare şi utilizate pentru introducerea ilegală de mărfuri accizabile în România, prin trecerea disimulată a acestora prin vamă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zona Autogării Siret, punct strategic pentru traficanţii de ţigări.
 Vizualizări articol: 3551 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Zona Autogării Siret, punct strategic pentru traficanţii de ţigări5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Trafic de tigari...! trimis de
(15 iun 2010, 12:43:52
Stiti ce cred eu...? Cred ca baxurile de tigari sunt parasutate ori teleportate din Ukraina..Nu tu vames....arestat, nu tu politist de frontiera sanctionat, nu tu nimic...Nimeni nu stie si n-a auzit nimic...Nu cumva lucreaza in vami si SRI ori 2 s-un sfert....? Cred ca nueste...vama la Roamnia nu mai este ...ci numai la Ukraina..vai ce caricaturi si gogomanii mai scrieti i voi la zear///de pca curcile pe spate...!Se pare ca acum...oorasul Siret...este de doua ori mai ...prosper in bisnita...decat pe vremea lui ...MUNIR...Politria si primaria...stiu de ce..!
2.   Piman nicu traficantul traficantilor trimis de
(15 iun 2010, 17:04:58
poate n-o sa va vina a crede insa de cate ori spalam masina la spalatoria lui piman langa fostul petrom din siret, de atatea ori descarcau rusii tigari si le bagau in busul lui, apoi mai veneau romani dupa si luau tigari din bus... dar ce-i poate face politia unuia ca piman care se lauda ca e prieten cu politia? mai bine-ar da bonuri fiscale la clienti (daca stie ce-s alea) decat sa faca trafic in spalatorie... parerea mea...
3.   Piman si vulcanizatorul trimis de
(16 iun 2010, 11:15:26
da sa-l vedeti si pe vulcanizatorul ala de langa el cum scoate din roti tigari ,ziceai ca-i banda rulanta de la fabrica. bonuri fiscale.............ce-s alea?... ca nau azit de ele zic ei ,ca doar na -u mai dat la nimeni

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei