Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 apr 2010 - Anul XV, nr. 91 (4382)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Cărările vieţii

A plecat de la Poiana Micului şi a oficiat slujba de înmormântare a preşedintelui Poloniei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preşedintele Poloniei, Lech Kaczyński, şi soţia acestuia, Maria, au fost plânşi pe ultimul drum şi de zeci de suceveni care au mers la Cracovia special pentru a asista la funeralii. Puţini ştiu însă că printre preoţii care au oficiat slujba de înmormântare de duminică se numără şi un sucevean. Se numeşte Stanisław Kucharek şi slujeşte de aproape doi ani în Biserica „Sf. Maria” din centrul Cracoviei.

 

Pe Stanisław Kucharek cărările vieţii l-au purtat în mai multe ţări din Estul Europei. A avut privilegiul să fie alături de Papa Ioan Paul al II-lea cu ocazia vizitei pe care acesta a făcut-o la Bucureşti, în 1999, iar acum a fost singurul preot din România care a participat alături de importanţi episcopi şi cardinali la ceremoniile de înmormântare oficiate la Cracovia pentru cuplul prezidenţial polonez.

„A fost o slujbă cu o încărcătură aparte. O durere foarte mare pentru întreg poporul polonez, şi pe care am trăit-o şi noi. A fost un moment greu de explicat în cuvinte”, a mărturisit preotul Stanisław Kucharek.

Pentru că în Bazilica „Sf. Maria” din Cracovia spaţiul este limitat, slujba de înmormântare a fost susţinută de un număr mai mic de preoţi decât s-ar fi dorit. Au fost 55 de episcopi şi şase cardinali, printre aceştia numărându-se şi Stanisław Kucharek. Acesta a oficiat slujba în biserică şi apoi s-a deplasat împreună cu tot cortegiul funerar către Castelul Wawel, din centrul istoric al Cracoviei, acolo unde Lech şi Maria Kaczyński îşi vor dormi somnul de veci.

Pentru preotul originar din Poiana Micului, înmormântarea soţilor Kaczyński a fost doar începutul unui lung şir de momente triste.

„Săptămâna aceasta vor fi alte trei înmormântări, a unui senator, a unui general şi a unui vice-ministru. Fiecare înmormântare va avea ceva special, va aduce un nou val de tristeţe pentru oamenii acestui oraş. Sunt momente extrem de dificile pe care nimeni nu le doreşte”, a explicat Stanisław Kucharek.

 

Stanisław Kucharek, doctorand al Universităţii Pontificale „Ioan Paul al II-lea”

Stanisław Kucharek a arătat că nu este pentru prima oară când slujeşte în faţa unei mulţimi impresionante de oameni, aşa cum s-a întâmplat duminică la Cracovia. „Am avut onoarea să oficiez şi alături de Papa Ioan Paul al II-lea cu ocazia vizitei de la Bucureşti. Atunci a fost o altfel de slujbă, în care tristeţea nu a avut loc”, a povestit preotul originar din Poiana Micului.

Până să ajungă la Cracovia, acolo unde urmează doctoratul la Universitatea Pontificală „Ioan Paul al II-lea”, cariera lui Stanisław Kucharek a cuprins mai multe etape.

După cursurile generale, a urmat cursurile Seminarului din Iaşi, apoi a plecat la Lublin, în Polonia, unde a absolvit cursurile de teologie. La scurt timp după sfinţirea ca preot a lucrat în Republica Moldova timp de 11 ani, cea mai mare parte în Chişinău, şapte ani. O scurtă perioadă şi-a petrecut-o din nou în ţară, iar din toamna lui 2008 a plecat la Cracovia. În paralel cu cursurile pe care le urmează la Universitatea Pontificală „Ioan Paul al II-lea”, preotul Stanisław Kucharek slujeşte şi la Bazilica „Sf. Maria”, loc de pelerinaj pentru catolici, dar şi obiectiv turistic important vechi de 790 de ani.

 

Tragedia care a umplut Polonia de lacrimi

Polonia este în doliu după ce o bună parte din conducerea ţării a murit sâmbătă, 10 aprilie, în apropierea oraşului rus Smolensk. Avionul, la bordul căruia se aflau 95 de persoane, s-a prăbuşit după câteva tentative de aterizare eşuate, iar ancheta pentru elucidarea cauzelor accidentului este în curs de derulare. În urma acestei tragedii şi-au pierdut viaţa inclusiv preşedintele Poloniei şi soţia acestuia. Delegaţia oficială se deplasa spre Katyn, pentru a comemora 70 de ani de la uciderea unui număr de 22.000 de polonezi de către serviciile secrete din fosta URSS.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A plecat de la Poiana Micului şi a oficiat slujba de înmormântare a preşedintelui Poloniei.
 Vizualizări articol: 4525 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
A plecat de la Poiana Micului şi a oficiat slujba de înmormântare a preşedintelui Poloniei5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei