Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 ian 2010 - Anul XV, nr. 14 (4305)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Nepăsare

Bătrâni uitaţi „la pensiune”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aflaţi în amurgul vieţii, când au timp să-şi clădească sute de visuri, în nopţile pline de singurătate, dar pe care nu mai au timp să le vadă împlinite, bătrânii sunt abandonaţi de cei cărora le-au dat viaţă „la pensiune”, de multe ori în sens peiorativ. Alţii sunt mai norocoşi. Sunt abandonaţi, dar în locuri călduroase, unde primesc mâncare bună, o vorbă prietenoasă şi asistenţă medicală. Cei mai mulţi n-au parte de aşa ceva. Ei sunt „agăţaţi” de copertele unor dosare aflate în aşteptare. De multe ori nu mai prind un loc într-un centru social. Pierd locul „la pensiune”, dar prind locul de veci, pe care nimeni nu poate să li-l fure.

 

La adăpost

La Căminul de bătrâni din Ilişeşti sunt internaţi 36 de „seniori”, persoane vârstnice, femei şi bărbaţi, care îşi trăiesc anii cei din urmă departe de familii, într-un loc liniştit şi cald.
Cei mai mulţi au fost aduşi în acest cămin de către copii, nepoţi, care nu pot să se ocupe de ei. Unii dintre aceştia sunt plecaţi la muncă în străinătate, alţii nu au timpul necesar pentru a îngriji un bătrân, dar vor să-şi vadă părinţii, bunicii într-un loc sigur.
Datorită condiţiilor foarte bune de cazare şi servicii medicale, aparţinătorii le-au spus bătrânilor că-i duc „la pensiune”. Cu lacrimi în ochi, s-au desprins cu durere de propriile case, în care au trăit zeci de ani, şi i-au ascultat pe copii, mergând la cămin. Odată ajunşi în centru, rareori mai sunt vizitaţi de rude.

 

Senioara are 96 de ani

„Acum suntem la capacitate maximă. Din păcate, doar după decesul unui asistat mai putem face noi internări. În medie, pe an, se pierd circa zece asistaţi. Asta pentru că mulţi sunt aduşi în stare foarte gravă, după externare din spital. Nu are cine să-i îngrijească sau sunt în ultimii ani de viaţă, când sunt foarte slăbiţi, iar copiii, prea ocupaţi ca să stea cu ei”, ne-a declarat Gabriela Puşcaşu, preşedinta Asociaţiei Creştine de Caritate Bethesda Suceava.
Cea mai vârstnică persoană care este internată la căminul din Ilişeşti are 96 de ani. Bunicuţa, a cărei fiică este plecată la muncă în străinătate, în Italia, este foarte slăbită şi nu se poate descurca singură. Mai are un nepot, care, din când în când, o vizitează la cămin.

 

Exploatată de către frate

Gabriela Puşcaşu ne-a povestit că din cei 36 de bolnavi, doar trei sunt vizitaţi cu regularitate de către membrii familiei.
Restul bătrânilor, majoritatea cu vârsta peste 70 de ani, îşi văd copiii, nepoţii, cel mult o dată pe an. Unii, care sunt plecaţi în străinătate, vin doar o dată pe an în concediu, pentru a-şi vizita mama, tatăl, bunicul. Alţii uită să mai vină.
În pensiunea pentru seniori de la Ilişeşti, bătrânii stau în camere cu un pat, două, maxim patru.
Printre persoanele internate la Ilişeşti se află şi o tânără cu handicap, în vârstă de 27 de ani, care a fost adusă în cămin de un preot. Acesta a descoperit că fata era exploatată prin muncă de fratele ei, în locuinţa căruia locuia. Fata are handicap gradul I şi primeşte de la stat o pensie. Fiind orfană de ambii părinţi, fata stătea cu familia fratelui ei, doar că acesta îi cheltuia banii, iar pe ea o punea să facă tot felul de munci în gospodărie. Tânăra are o ulceraţie la un picior şi o luxaţie de şold dobândită chiar de la naştere. Pentru că nu a fost dusă la medic, tânăra avea dureri îngrozitoare, i se modificase piciorul şi abia mai putea merge. După ce a fost adusă în căminul de la Ilişeşti, fata a primit îngrijiri medicale şi starea ei de sănătate s-a îmbunătăţit.

 

Între 500 şi 1.200 de lei lunar

Taxele pentru îngrijirea unui asistat la căminul de la Ilişeşti diferă de la o persoană la alta. În general, sunt internaţi pensionari, care contribuie cu 80% din pensie. Asta poate însemna şi 500 de lei, în cazurile în care nu mai au familie şi nu are cine să-i mai ajute.
În majoritatea cazurilor, mai ales pentru bătrânii care necesită îngrijire la pat, alimentaţie specială, medicaţie permanentă, pe lângă contribuţia din pensie, familia suportă celelalte cheltuieli, până la maxim 1.200 de lei lunar.
Pe lângă cei 36 de bătrâni care sunt internaţi la Căminul de bătrâni de la Ilişeşti, mai sunt alţi 30 care aşteaptă cu dosarele pregătite pentru a ocupa un pat în centru.

 

Imobilizaţi la pat, adăpostiţi la mănăstire

Un alt cămin de bătrâni funcţionează la Vatra Dornei, în incinta Mănăstirii „Sf. Dimitrie”, care este cunoscut şi ca Azilul Asociaţiei SIF (Să Îmbătrânim Frumos) Bucovina. Aici sunt îngrijiţi 33 de bolnavi, fiecare contribuind cu 80% din pensie pentru serviciile primite (masă, cazare, îngrijire medicală). Din cei 33 de bolnavi, 13 sunt imobilizaţi la pat cu afecţiuni cronice, doi sunt nevăzători, iar ceilalţi 18 sunt cu pareze, accidente vasculare cerebrale, diabetici şi cardiaci. Aproape 50% dintre aceştia sunt imobilizaţi la pat. Nevoiaşii găzduiţi, trataţi şi îngrijiţi în acest azil suferă enorm pentru că nu pot fi trataţi corespunzător deoarece lipsesc medicamentele de care au nevoie foarte urgent. Pe lângă medicamente, aceştia au nevoie şi de alte bunuri cum ar fi alimente, articole sanitare de unică folosinţă, lenjerie de pat, lenjerie de corp, papuci de casă, produse chimice şi de curăţenie.

 

Nostalgii şi frică de moarte

Personalul medical care asigură asistenţa medicală a bolnavilor din acest azil este insuficient, în prezent existând doar o asistentă medicală angajată cu program de lucru normal şi un medic generalist de familie voluntar care asigură patru ore pe săptămână consultaţii, pentru cei 33 de bolnavi cu afecţiuni deosebit de grave. Azilul are cabinet medical, bucătărie, sală de mese şi grup sanitar.
Tanti Maria, una dintre asistate, ne-a spus că la vârsta ei, la cei 72 de ani, „acum, mai mult ca oricând, văd toate lucrurile care îmi răscolesc trecutul. Mă împac şi eu cu gândul că am fost şi eu o dată tânără, frumoasă, bună dansatoare, că nu lipseam de la nici un bal. Îmi pare rău că au trecut anii, dar sunt mulţumită că aici, în azil, mă simt bine”.
Nici colega ei de cameră nu este mai optimistă, femeia spunându-ne că cele mai frumose momente din viaţă le-a petrecut împreună cu cei doi copii ai ei. Din păcate, deoarece aceştia sunt plecaţi departe, peste hotare, rar mai este vizitată şi asta îi rupe sufletul. Femeia se teme că va închide ochii şi nu-i va mai vedea niciodată.



Proiect pentru Moldova

Vasile Grigoraş, director de marketing în cadrul Asociaţiei SIF Bucovina, ne-a declarat că există şi alte proiecte pentru bătrânii din toată zona Moldovei.
„Avem un proiect mai mare. Vrem să construim un azil de bătrâni cu o capacitate de 220 de locuri pentru bătrânii din Vatra Dornei, dar şi din ale zone ale Moldovei”, a precizat Vasile Grigoraş.
Asociaţia se ocupă şi de îngrijirea la domiciliu a altor 77 de bătrâni din Vatra Dornei.

 

Îşi adună bani de înmormântare, pe carnete CEC

Tot în oraşul Vatra Dornei s-a deschis în anul 2003 un cămin de bătrâni susţinut financiar de primăria oraşului. În acest cămin, care are ca locaţie o fostă şcoală generală de pe strada Roşu, sunt internaţi 17 bătrâni. Tot aici, sunt rezervate opt locuri pentru femei abuzate, victime ale violenţei în familie.
Asistentul social Felician Popescu, din cadrul Primăriei Vatra Dornei, ne-a spus că în centru sunt internate atât persoane singure, care nu au o locuinţă şi nici venituri, dar şi bătrâni care au o pensie, dar sunt bolnavi şi nu are cine să-i îngrijească, fiind abandonaţi de copii, de familie.
„Bătrânii care au pensie contribuie cu 60% din aceasta la cheltuieli. 20% din pensie o depun pe un carnet CEC. Aceşti bani îi poate folosi persoana asistată pentru o intervenţie chirurgicală, un tratament costisitor, dar, în unele cazuri, pentru înmormântare, atunci când familia refuză să mai răspundă de bătrân. În medie, un bătrân plăteşte 500 de lei lunar pentru serviciile pe care le primeşte în cămin”, a mai declarat asistentul social Popescu.

 

Standarde de cost, în centrele de stat

În centrele de stat pentru bătrâni, care funcţionează, sub diferite denumiri, la Zvoriştea, Costâna, Sasca, Pojorâta, pentru serviciile sociale destinate protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor adulte cu handicap, standardele de cost stabilite recent de Guvern sunt: în Centrul de îngrijire şi asistenţă persoane adulte cu handicap (CIA), standardul de cost va fi de 23.164 lei anual pentru fiecare beneficiar, în Centrul de Recuperare şi Reabilitare Persoane cu Handicap (CRRPH)- de 24.423 lei anual, în Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) standardul va fi de 26.163 lei anual.
În judeţ, toate aceste centre sunt supraîncărcate, iar persoanele care şi-au depus dosarul la Direcţia de Asistenţă Socială Suceava şi aşteaptă un loc într-un centru social sunt de peste o sută.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bătrâni uitaţi „la pensiune”.
 Vizualizări articol: 10870 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.64/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 14 voturi
Bătrâni uitaţi „la pensiune”4.6514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   It just hit me.. trimis de
(20 ian 2010, 02:51:24
Stiti cine este domnul in costum din ultima poza? E un domn consilier d� la primarie..pe probleme de cultura sau ceva.. Nu stiu de ce a trebuit sa apara in poza, dar il stiu ca om capabil.
2.   Asa sfarsit trimis de
(20 ian 2010, 09:32:40
Mi se rupe inima pentru ei! Sa-ti petreci sfarsitul vietii uitat undeva!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei