Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 nov 2009 - Anul XIV, nr. 277 (4263)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Dezvăluiri

Ce vorbeau prin telefon asasinii afaceristului Cristian Căjvănean, înaintea jafului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava au finalizat cercetările în dosarul privind jaful de peste 400.000 de lei, comis la 20 iulie a.c., asupra lui Cristian Cajvănean (37 de ani), faptă urmată de decesul victimei, după 17 zile de agonie în „Reanimarea” Spitalului Judeţean Suceava.
Cinci dintre cei şase indivizi arestaţi preventiv în această cauză (Daniel Florin Platoc -32 de ani, zis „Caşuba”, Constantin Lungu -29 de ani, ambii din municipiul Suceava, Ion Vasile Crasi -26 de ani, zis „Lică”, din comuna Ipoteşti, şi Viorel Gheorghe Anton -22 de ani şi Iulian Spatariu -27 de ani, alias „Spionu”, ultimii doi din Adâncata) au fost daţi, ieri, pe mâna judecătorilor pentru tâlhărie urmată de moartea victimei şi constituire de grup infracţional organizat, infracţiuni pentru care riscă să-şi petreacă următorii 25 de ani în spatele gratiilor.
Faţă de al şaselea suspect, urmăritul general Alin Novac -23 de ani, din comuna Dumbrăveni, individ pe numele căruia există un mandat de arestare în lipsă, procurorii au decis disjungerea cercetărilor.

 

Plănuiseră un jaf de 300.000 de euro

În dosarul înaintat, ieri, magistraţilor Tribunalului Suceava se află şi transcrierile mai multor convorbiri telefonice interceptate, purtate între inculpaţi, chiar cu câteva ore înaintea comiterii jafului.
Jaful comis asupra lui Cristian Cajvănean a fost plănuit cu câteva săptămâni înainte, omul de afaceri fiind urmărit zi de zi de tâlharii care i-au învăţat traseele zilnice, orele la care pleca şi venea acasă.
Potrivit mărturisirilor făcute ulterior de Gheorghe Anton, fost luptător în Legiunea Franceză, tâlharii ştiau că Cristian Cajvănean, proprietar al unei case de schimb valutar din centrul Sucevei, ar rula în permanenţă suma de aproximativ 300.000 de euro.
Înainte de ziua comiterii jafului, 20 iulie a.c., au mai fost şi alte tentative de a-l ataca pe Cajvănean, însă, de fiecare dată, tâlharii au fost nevoiţi să renunţe la planul lor, fie din cauză că victima se mişca mai repede decât s-ar fi aşteptat ei, fie pentru că erau prea mulţi martori în zonă ori din cauza desincronizărilor dintre ei.
Anchetatorii au găsit, ulterior comiterii jafului, o bâtă şi o rangă ascunse în gardul viu de pe aleea pe care a fost atacat omul de afaceri.
Gheorghe Anton, singurul dintre inculpaţi care a recunoscut totul, a mărturisit că bâta şi ranga fuseseră ascunse dinainte în acel loc şi urmau să fie folosite într-una din încercările de a-l jefui pe Cajvănean, însă atacatorii nu au reuşit să mai găsească locul ascunzătorii.

 

La pândă. Ţinta: Cristian Cajvănean

În dimineaţa zilei de 20 iulie a.c., tâlharii şi-au propus să-l atace pe Cajvănean în momentul în care acesta ieşea din blocul în care locuia, din zona „6 Noiembrie”.
S-au plasat în zone strategice, la distanţă unul de celălalt, în aşa fel încât să aibă vizibilitate asupra scării de bloc şi asupra traseelor pe care obişnuia să meargă spre maşină victima. Totodată, urmăreau să fie şi cât mai discreţi, să nu atragă atenţia nimănui, să nu existe martori.
Erau atât de hotărâţi să-şi ducă planul la bun sfârşit, încât plănuiseră să-i dea în cap şi soţiei afaceristului, în cazul în care cei doi ieşeau împreună.

Ora 7:57. Crasi îl sună pe Anton.
Anton: Auzi, tu ai vizibilitate bună?
Crasi: Da.
A: Îmi zici când iese, înţelegi?
C: Aha
A: Dacă nevasta vezi că începe să strige tare, îi dai o japcă.
(…)
C: Da trece pe aici lume la greu, să-mi bag p…a
A: Da ăi, trec la greu oameni, să-mi bag p…a. Nişte martalogi toţi.
C: Stă baba la geam, băga-mi-aş p…. Parcă i-am furat puii din coteţ. Eu amu stau cu şuşte, o tras baba veranda aceea, ştii?
(…)

În discuţiile telefonice pe care le aveau între ei, membrii grupării încercau să vorbească cât mai codificat, evitând în principal să folosească numele reale.
„Mergem la ştrand?”, de exemplu, era expresia folosită pentru a întreba dacă comit tâlhăria. Când vorbeau de victimă, de Cristian Cajvănean, îi spuneau „Mariana”, „pomana”, „bulangiu”, „fraieru”, „Mihai” etc.
„Martalogii” erau bătrânii din blocurile din zonă, vecini cu victima.

Anton: Auzi, da MARIANA aceasta nu te vede pe tine dacă se uită pe geam?
Crasi: Mă vede, normal că mă vede.
A: Apă... nu-i bun.
C: - Hî?
A: Nu-i bine, zic, dacă te vede.
C: Na, da ce vrei să fac? Unde să plec în altă parte, să văd bine?

Minutele treceau, iar victima lor nu mai ieşea din bloc. Tâlharii deveneau tot mai nervoşi, mai ales că tot mai mulţi vecini începeau să iasă la ferestre, iar aleile din zonă erau tot mai circulate de oameni.

Crasi: Nu mai iese bulangiul ăsta afară, băga-i-aş p...a
Anton: Băi, câţi oameni trece, să-mi bag p....a în mă-sa. Pentru mine tot seara zic eu că e mai bun. Seara e cel mai bun, frate.
(...)
Crasi: Nu au somn dracii de moşnegi.
(...)
Crasi: Nu ştiu cum stau aici, să nu se vadă pe la geam, să mă vadă dincoace. Acolo nu pot să stau că sunt şi martalogii la geam. Băga-mi-aş p…a în morţii lor de martalogi.

Cristian Căjvăneanu a ieşit în cele din urmă din bloc, însă urmăritorii său au scăpat momentul, iar când l-au văzut era deja prea târziu.
Din nefericire, agresorii nu au renunţat la planul lor diabolic şi au revenit în zonă câteva ore mai târziu.
În timpul anchetei, ofiţerii Serviciului de Investigaţii Criminale au reuşit să găsească nu mai puţin de 11 martori care i-au văzut şi recunoscut, ulterior, după planşele fotografice prezentate de poliţişti pe tâlhari.

 

Cu câteva minute înaintea atacului

Ora 19:12.
Anton şi Spatariu îşi aşteptau victima în apropierea aleii care ducea chiar la blocul său. Ei urmau să fie executanţii jafului, cei care aveau să-l atace pe Cajvănean.
Ceilalţi membri ai grupării urmăreau victima, fiind poziţionaţi pe traseul acesteia, în diferite zone.

Ora 19:12.
Crasi îi sună pe Platoc, apoi (19:13) pe Anton, şi le comunică că victima s-a pornit. A plecat înspre casă.
(...)
Crasi: O băgat maşina fraierul acolo înăuntru, ştii?
Anton: Ăi omule, vine o grămadă de lume, de pe deal, de pe... în p...a mă-sii (neinteligibil)
C: Acuma o închis maşina, stai aşa.
A: Acuma unde-i? Ce face, nu-l vezi?
C: Stai că nu-l văd... acuma ia.
A: Zi omule că ăsta mă vede, dacă vine de aicea şi…
C: Nu-l văd, să-mi bag p…a în mă-sa. Vine pe doi (n.r.-traseul II, de la maşina pe aleea ce duce spre blocul său), vine pe doi! Da, da.
A: Sigur pe doi?
C: Da, ‘ă, pe doi vine, vorbeşte la telefon. Pa, pa.

Cristian Cajvănean mai avea câţiva metri până la scara blocului în momentul în care a fost lovit de două ori cu un par în cap. Anchetatorii susţin că cel care l-a lovit a fost Spatariu. I-a smuls geanta din mână şi, împreună cu Anton, au luat-o la fugă.
Au fugit până pe Aleea Nucului, de unde au fost preluaţi de Alin Novac, cu un autoturism Rover. S-au întâlnit cu ceilalţi membri ai grupării, Platoc, Lungu şi Crasi, care au venit cu maşina primului (un BMW seria 7) în zona unui cimitir din comuna Ipoteşti, iar apoi s-au dus pe un câmp de pe raza comunei Bosanci, unde au împărţit banii (echivalentul a 410.000 de lei, în lei şi valută) şi au dat foc genţii şi a unor obiecte de îmbrăcăminte ale lui Spatariu, haine pătate cu sângele victimei.
Ulterior, la faţa locului, poliţiştii aveau să găsească mai multe banderole elastice, banderole din hârtie inscripţionate cu sigla BRD, precum şi trei chei metalice de la unul dintre punctele de lucru ale societăţii de schimb valutar a lui Cristian Cajvănean.

 

Lungu şi Platoc, tovarăşi vechi de fărădelegi

Pe 30 iulie a.c., cinci dintre cei şase indivizi aveau să fie săltaţi de oamenii legii, concomitent cu percheziţii demarate la locuinţele acestora.
Anchetatorii susţin că Platoc, Lungu şi Crasi erau capii grupării şi cei care, de altfel, au pus la cale tot acest plan diabolic, de jefuire a omului de afaceri Cristian Cajvănean.
Platoc figura pe lista suspecţilor încă de la primele jafuri comise asupra valutiştilor din judeţ, la începutul lui 2008, însă fără probe certe, oamenii legii nu aveau ce să-i facă.
În acţiunile specifice de supraveghere a lui Platoc, zis „Caşuba”, poliţiştii au observat că din anturajul acestuia fac parte şi alte persoane certate cu legea, printre care şi Lungu şi Crasi.
De altfel, Caşuba şi Lungu sunt tovarăşi vechi de fărădelegi, după ce în perioada 1997-1998 au tâlhărit mai mulţi bărbaţi pe raza municipiului Suceava.
Pentru faptele comise atunci, au primit 2 ani şi 6 luni de închisoare (Lungu), respectiv 1 an şi 8 luni (Platoc).



Jaf după jaf


Toţi cei cinci inculpaţi sunt suspecţi şi în alte şapte jafuri comise asupra unor valutişti din judeţ.
La 8 februarie 2008, Ioan Păduraru, din municipiul Suceava, a fost atacat la ieşirea din scara blocului de trei tineri, care l-au lovit cu pumnii şi picioarele şi l-au jefuit de 15.000 de euro şi 3200 de lei.
La 24 iulie 2008, Vasile David, din municipiul Suceava, a fost jefuit, tot în scara blocului, de o sacoşă în care avea 7500 de euro şi 13.000 de lei.
Dumitru Ilaş se afla, pe 29 august 2008, în zona pieţei agroalimentare din centrul Suceavei în momentul în care a fost acostat de doi indivizi care i-au pulverizat în faţă un jet de spray iritant-lacrimogen, l-au lovit în mod repetat până ce a căzut la pământ în stare de inconştienţă, după care i-au sustras o pungă în care avea suma de 12.000 dolari, 12.000 euro, 27.000 lei şi un telefon mobil.
Viorel Acârnăresei a fost tâlhărit la 30 septembrie 2008, în scara blocului în care locuieşte, din municipiul Fălticeni. Doi indivizi l-au luat la bătaie şi i-au smuls o geantă în care avea circa 300.000 de lei (lei şi valută).
La 24 noiembrie 2008, ora 15:00, Ionel Popa a venit la sediul poliţiei din Fălticeni şi a reclamat că, cu circa 30 de minute mai devreme, a fost lovit şi deposedat, chiar în centrul oraşului, de o borsetă în care avea suma de 24.000 de lei. Bărbatul a declarat că erau trei autori.
În seara zilei de 19 decembrie 2008, în jurul orei 18:30, Daniel Andronic intra cu maşina pe poarta vilei sale din Ipoteşti. Două persoane mascate l-au atacat cu un spray iritant-lacrimogen, l-au lovit şi i-au luat o pungă de plastic în care bărbatul avea nu mai puţin de 124.310 dolari americani.
Gheorghe Macovei, din municipiul Suceava, ieşea pe 5 martie 2009, ora 5:00, din scara blocului în care locuieşte, în momentul în care, prin violenţă, persoane mascate l-au lăsat fără 25.500 de euro şi 24.500 de lei.



Prins după ADN-ul de pe cagula care i-a fost smulsă în timpul jafului

Ofiţerii Serviciului de Investigaţii Criminale au indicii certe că Lungu, Platoc şi amicii lor de fărădelegi nu sunt deloc străini de aceste jafuri.
ADN-ul lui Iulian Spatariu, de exemplu, este unul şi acelaşi cu cel găsit pe cagula abandonată de unul dintre autorii jafului de la Ipoteşti.
În lupta cu agresorii săi, Daniel Andronic a reuşit să-i smulgă unuia dintre ei cagula
Şi în cazul tâlhăriei comise asupra lui Viorel Acîrnăresei, anchetatorii au indicii certe cu privire la faptul că unul dintre autori este chiar Constantin Lungu.
Tot acesta a fost văzut, în preajma blocului lui Gheorghe Macovei, în mai multe rânduri, cu puţin timp înainte ca acesta să fie jefuit.

 

 

Suspecţi şi în furtul unor seifuri

Constantin Lungu şi Daniel Florin Platoc sunt bănuiţi că sunt implicaţi, alături de o cunoştinţă de-a lor, Petrică Marcu (27 de ani), în furtul seifului din sediul Primăriei Drăgoieşti (în noaptea de 21/22 martie 2009), seif în care se aflau în acea noapte 7000 de lei.
De asemenea, cei trei sunt suspecţi şi în furtul unei alte case de bani (n.r.-pe 4 iulie a.c.) din incinta unei firme din municipiul Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce vorbeau prin telefon asasinii afaceristului Cristian Căjvănean, înaintea jafului.
 Vizualizări articol: 1075 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.53/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 15 voturi
Ce vorbeau prin telefon asasinii afaceristului Cristian Căjvănean, înaintea jafului4.5515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Groaznic trimis de
(25 nov 2009, 11:44:37
bata-va Dumnezeu sa va bata de animale de prada cu chip de oameni! cum ati putut, nenorocitilor, sa ucideti un om si sa distrugeti o familie???

25 de ani e o pedeapsa prea blanda pentru voi, criminalilor!
2.   !!! trimis de
(25 nov 2009, 12:12:45
CUM 25 DEANI??????LA OCNA PE VIATA LA ANIMALELE ASTEA ASTIA NU MERITA SA TRAIASCA PRINTRE OAMANI.
3.   Pacat... trimis de
(25 nov 2009, 12:43:32
Pacat ca s-a abolit pedeapsa cu moartea ca asta meritau jigodiile astea.Stau in puscarie si mananca tot din banii nostri.Pedeapsa capitala pt astfel de indivizi!!!
4.   DUMNEZEU NU DOARME! trimis de
(25 nov 2009, 18:52:35
Desi nu-l cunosteam personal pe acest om,- DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA!-, acesti monstri cu chip de OM, nu merita nici macar sa respire aerul odata cu toti oamenii, dar cum DUMNEZEU nu doarme, pe langa pedeapsa legala sunt convinsa ca CEL DE SUS va cobora peste ei cea mai mare pedeapsa.Din punctul meu de vedere, orice pedeapsa legala este prea mica pentru ca au luat viata unui om nevinovat si a lasat familia cu suferinta pe viata.
5.   Ce se va intimpla? trimis de
(25 nov 2009, 23:43:59
O sa ia maxim 10 ani, justitia din Suceava o sa dea din nou cu mucii in fasole ca de atatea alte ori, evident dupa luarea spagii de rigoare. Si o sa faca 5, daca o sa-i faca si pe aia. Dupa aia ies si mai omoara vreo 2-3 pana o sa fie prinsi. Nemernici facuti la betie.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei