Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 nov 2009 - Anul XIV, nr. 275 (4261)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Premieră mondială

Primul bebeluş botezat în costum popular bucovinean

O mică domnişoară abia născută în Canada a reuşit, fără să-şi fi putut propune măcar la vârsta ei fragedă aşa lovitură de imagine, o performanţă unică în ţara ei natală şi, foarte probabil, unică în lume. Sofia este primul bebeluş botezat în costum popular bucovinean.
Mărunţica este cetăţean canadian, născută din părinţi români stabiliţi în această ţară. Este fiica fostului solist al celebrei formaţii ieşene „Cannabis”, Ciprian Văideanu, şi a soţiei sale, Simona, originară din Iaşi. Aflată la mii de kilometri depărtare, puştoaica are însă legături de sânge şi la Câmpulung Moldovenesc, locul de baştină al tatălui său şi locul din care se gândesc cu drag la ea bunicii, care nu au reuşit încă să o strângă în braţe.
Sofia Văideanu a venit pe lume pe 20 octombrie, la Montreal, şi a fost botezată în religia ortodoxă pe 14 noiembrie, de alţi doi ieşeni stabiliţi în Canada, la un important lăcaş de cult ortodox, considerat „catedrala bucovinenilor”. Nu este primul copil de români creştinat în acest loc, dar a reuşit să uimească pe toată lumea prin ţinuta specială în care a sosit la ceremonie. Sofia Bucovineanca, după cum au alintat-o cei de faţă, era îmbrăcată într-un miniatural costum popular bucovinean veritabil, cu opinci, catrinţă, cămaşă cusută cu pui, brâu şi chiar basma şi exersa mici „strigături” când se plictisea.
Ideea a fost a părinţilor micuţei, mari iubitori ai costumului bucovinean încă de dinainte de plecarea în Canada. De altfel, mama fetiţei, Simona, moldoveancă de la Iaşi, şi-a mai lăsat o dată rudele mute de uimire când a apărut la propria cununie civilă îmbrăcată nu în hainele special comandate, ci într-un costum bucovinean vechi, de care s-a îndrăgostit iremediabil după ce l-a văzut întâmplător la o vecină a soacrei sale, la Câmpulung.

 

Sofia Bucovineanca, cea mai dulce şi curată imagine a României

Tot la Câmpulung a fost făcut special, la comandă, la o artistă populară, întregul costumaş de o şchioapă al Sofiei.
„Am rămas interzis când au insistat copiii să le comandăm aşa un costum. S-a minunat şi doamna care l-a cusut, că era mai mic decât cel pentru păpuşi. Dar s-a făcut imposibilul, că doar e nepoţica noastră. Singurul regret este că n-am reuşit să îi facem şi bundiţă. E aşa de mică încât nu se putea coase una tradiţională cu adevărat. Dacă puneai blăniţă, nu era loc de cusăturile cu care trebuia ornamentat”, ne-a mărturisit bunicul fetiţei, fostul consilier local câmpulungean Dumitru Văideanu.
Chiar şi fără bundiţă şi chiar dacă n-a suportat pe creştet mai mult de cinci minute frumuseţea de băsmăluţă, Sofia a făcut furori şi a atras în mod fericit atenţia asupra românilor, graţios şi inocent, mai mult poate decât toate campaniile costisitoare de imagine făcute fără efect prin lume de vreo autoritate publică din ţară.
A fost fotografiată ca o vedetă, nu doar de invitaţii la ceremonie, ci şi de numeroşii canadieni şi chiar de turiştii străini aflaţi în biserică în acel moment.
Micuţa Sofia Bucovineanca este de atunci poate cea mai dulce şi curată imagine a României printre străini şi fotografiile ei continuă să facă înconjurul lumii pe internet.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primul bebeluş botezat în costum popular bucovinean.
 Vizualizări articol: 2846 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.92/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 26 voturi
Primul bebeluş botezat în costum popular bucovinean4.9526

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei