Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 sep 2009 - Anul XIV, nr. 206 (4192)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Momeală pentru tâlhari

Valutiştii transportă în continuare sume considerabile de bani, fără măsuri de protecţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Valutiştii din judeţ par să nu fi învăţat nimic de pe urma tragicului caz al omului de afaceri Cristian Cajvănean (37 de ani), care deţinea o casă de schimb valutar în centrul Sucevei, şi care a fost jefuit şi omorât în bătaie, la câţiva metri de casă, de o bandă de tâlhari ademenită de faptul că afaceristul umbla cu sume mari de bani asupra sa, fără nici o măsură de protecţie.
Deşi legislaţia (Legea 333/2003, privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor) îi obligă pe cei care lucrează în domeniul schimbului valutar să îşi ia măsuri de protecţie, de la sisteme de alarmă, camere de supraveghere, agenţi de pază, până la transporturi de valori cu personal specializat, tocmai pentru a preveni jafurile şi furturile şi a-i ţine departe pe infractori, sunt zeci de valutişti în judeţ – şi care lucrează la negru, şi care au societăţi autorizate – care par să fie dezinteresaţi total de prevederile legale.
Dovadă stau şi ultimele controale ale poliţiei. Numai în ultimele două luni, poliţiştii au dat 17 amenzi administratorilor unor case de schimb valutar, pentru că nu respectă legislaţia privind modul de asigurare şi transport a banilor pe care-i rulează.
Printre cei amendaţi se numără şi un afacerist din Rădăuţi, care a fost sancţionat cu 2.000 de lei, după ce, au găsit poliţiştii în urma unui control, casa de schimb valutar nu avea sistem de alarmă şi nici celelalte măsuri de protecţie prevăzute de lege.
Şi administratorul unei case de schimb valutar din Suceava a fost amendat de poliţie, după ce oamenii legii au stabilit, tot în urma unei acţiuni de control, că pereţii firmei nu prezentau rezistenţa necesară.

 

Firma lui Cristian Cajvănean, amendată, în 2008, de zece ori

Toţi cei opt valutişti jefuiţi în plină stradă, în ultimii doi ani, în judeţul Suceava, de peste 12 miliarde şi jumătate de lei vechi, s-au expus singuri riscului de a cădea victime tâlharilor, din moment ce au ales să deţină asupra lor, fără a-şi lua măsuri de protecţie, sume mari de bani.
De fiecare dată, tâlharii cunoşteau faptul că victimele deţin sume importante de valută şi lei şi au ştiut, după ce le-au urmărit şi le-au studiat programul de zi cu
zi, exact când să atace.
Aşa s-a întâmplat şi în cazul lui Constantin Cristian Cajvănean.
Omul de afaceri a fost atacat în seara zilei de 20 iulie a.c., în jurul orei 19:20, pe aleea care duce către blocul în care locuia, de pe strada Gherasim Buliga (zona 6 Noiembrie), la câteva sute de metri de centrul Sucevei.
Afaceristul era singur şi avea asupra sa o geantă cu echivalentul a 400.000 de lei (patru miliarde de lei vechi), în lei şi valută.
Se afla la câţiva metri de casă, în momentul în care doi tineri, identificaţi ulterior de poliţie, l-au lovit în cap, de la spate, cu un par.
Verificând în evidenţele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, am găsit faptul că, în cursul anului trecut, printre zecile de administratori de case de schimb valutar din judeţ amendaţi de poliţie se numără şi Cristian Cajvănean. La societatea administrată de acesta s-au făcut, în 2008, nu mai puţin de 17 controale, fiind aplicate zece sancţiuni contravenţionale.

 

„Eu vreau siguranţă, atât pentru mine, cât şi pentru angajaţii mei...”

Radu Cazacu deţine o societate de schimb valutar şi are cinci puncte de lucru pe raza municipiului Suceava.
Omul de afaceri ne-a mărturisit, ieri, că şi-a luat toate măsurile de precauţie cerute de lege la societatea sa, investind în jur de 7.000-8.000 de euro în sistem de alarmă, camere de supraveghere, geamuri antiglonţ, seifuri încastrate în pardoseală etc.
„Poliţia a verificat şi ştie exact care are şi care nu are. Eu, dacă am de transportat sume mari de bani, apelez la firma cu care am contract de pază şi protecţie. Eu vreau siguranţă, atât pentru mine, cât şi pentru angajaţii mei. Sunt şi din cei care nu sunt interesaţi de măsuri de protecţie, iar majoritatea lucrează la negru. Vor să economisească. Dacă Cajvănean era însoţit în acea zi, nu se mai întâmpla nenorocirea...”, a declarat Radu Cazacu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Valutiştii transportă în continuare sume considerabile de bani, fără măsuri de protecţie.
 Vizualizări articol: 1649 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Valutiştii transportă în continuare sume considerabile de bani, fără măsuri de protecţie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei