Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 aug 2009 - Anul XIV, nr. 182 (4168)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Situaţie

Sute de absolvenţi de gimnaziu au abandonat şcoala

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sute de absolvenţi de clasa a opta din judeţ, promoţia curentă, nu au participat la nici una dintre cele două repartizări computerizate pentru admiterea la liceu şi, cel mai probabil, au ales să întrerupă şcoala.
Elevii nu se regăsesc în listele repartizaţilor în învăţământul liceal, acesta fiind şi motivul pentru care peste 900 de locuri în clasa noua disponibile în liceele din judeţ au rămas neocupate, şi fiind vorba, cu precădere, despre locurile din liceele cu profil tehnic.

 

1.216 elevi nu figurează în evidenţele admiterii la liceu

Potrivit evidenţelor Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, la începutul anului şcolar trecut figurau 8.364 de elevi în clasa a opta. Dintre aceştia, 7.148 de elevi au fost repartizaţi la liceu, iar despre 1.216 elevi nu se mai ştie nimic.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar susţin că o parte dintre aceşti elevi au rămas corigenţi şi din acest motiv nu au putut participa la repartizările computerizate de până acum, alţii au rămas repetenţi, iar unii au plecat din ţară, la părinţii care muncesc în străinătate. Chiar şi aşa, diferenţa dintre numărul de elevi înscrişi în clasa a opta la începutul anului şcolar trecut şi cel al elevilor care au fost repartizaţi la liceu în cele două etape de până acum este mare, iar reprezentanţii IŞJ nu exclud abandonul şcolar în rândul acestor elevi.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Suceava, Laura Hacman a declarat că „foarte multe clase a noua au rămas neacoperite sau au un număr mic de elevi repartizaţi, asemenea situaţii întâlnindu-se în zona Dornelor, dar şi în licee tehnice din municipiul Suceava”.
Astfel, zeci de locuri în clasa a noua au rămas neocupate la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” din municipiul Suceava, în timp ce la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” aproximativ 150 de locuri în clasa a noua au rămas libere după cele două repartizări computerizate. La ultimul colegiu menţionat s-a intenţionat formarea unui număr de 14 clase a noua, însă după repartizarea elevilor, anul şcolar va începe cu nouă clase.
Situaţii asemănătoare se înregistrează în multe licee tehnice din judeţ, în special în fostele şcoli de arte şi meserii, transformate din acest an în licee tehnice.
Conducerile acestor şcoli apreciază că situaţia materială precară a multora dintre potenţialii elevi ai liceelor cu profil tehnic nu le permite să-şi continue studiile.
Majoritatea elevilor care se orientează către şcolile tehnice sunt din mediul rural, iar directorii acestor unităţi de învăţământ spun că problemele financiare, imposibilitatea de a plăti o gazdă sau căminul, îi determină pe mulţi părinţi să nu-şi mai lase copiii să continue şcoala.

 

Locurile speciale pentru romi, rămase libere

Comunităţile de romi din judeţ accentuează rata abandonului şcolar în judeţ, iar din cele 270 de locuri speciale pentru elevii din această minoritate scoase la admitere, numai 36 au fost ocupate în urma repartizărilor computerizate.
Cele mai multe locuri pentru romi, în planul de şcolarizare 2009-2010, se găsesc la Grupul Şcolar „Ion Nistor” Vicovu de Sus, cu 22 locuri speciale, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, cu 18 locuri, Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, Colegiul „Andronic Motrescu” Rădăuţi şi Colegiul Tehnic „Al. I. Cuza” Suceava, cu câte 16 locuri, Colegiul Agricol Fălticeni şi Colegiul Tehnic Rădăuţi, cu câte 14 locuri, Grupul Şcolar „Laţcu Vodă” Siret şi Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni, cu câte 13 locuri.
Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc are pentru romi 12 locuri speciale, Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava 11 locuri, Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei a pus la dispoziţia elevilor romi zece locuri, iar Grupul Şcolar „Oltea Doamna” Dolhasca, Grupul Şcolar „I.V. Liteanul” Liteni şi Şcoala de Arte şi Meserii Marginea au oferit câte opt locuri speciale pentru elevii romi.
Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi şi Grupul Şcolar Nr.1 Câmpulung Moldovenesc au câte şapte locuri pentru romi, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” Suceava, Grupul Şcolar „Vasile Deac” Vatra Dornei, câte şase locuri, Grupul Şcolar Dumbrăveni - cinci locuri, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, Liceul cu Program Sportiv Suceava şi Grupul Şcolar „Nicanor Moroşan” Pârteştii de Jos, câte patru locuri, Grupul Şcolar „Tomşa Vodă” Solca, Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni şi Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, câte trei locuri, Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret” Suceava şi Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, câte două locuri.
Reprezentanţii IŞJ susţin că interesul scăzut al elevilor romi faţă de acest proiect de incluziune socială este o urmare a faptului că o parte dintre absolvenţii de gimnaziu aparţinând acestei etnii aleg să se înscrie în competiţia repartizării computerizate destinate tuturor elevilor, pentru că doresc să urmeze un anume liceu şi nu cele care le oferă locuri speciale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de absolvenţi de gimnaziu au abandonat şcoala.
 Vizualizări articol: 2328 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sute de absolvenţi de gimnaziu au abandonat şcoala5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei