Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 aug 2009 - Anul XIV, nr. 178 (4164)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Poziţie oficială

Ministrul de Externe neagă că ar exista vreun sucevean condamnat în China

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ministerul de Externe a infirmat oficial că ar exista vreun sucevean condamnat şi executat în China pentru trafic de droguri. Declaraţia îi aparţine ministrului de resort Cristian Diaconescu, care a afirmat că până la această oră „nu există nici o informaţie certă, autorizată”.

Potrivit ministrului Cristian Diaconescu, Ambasada României de la Beijing a făcut toate demersurile pe lângă autorităţile chineze pentru a afla dacă se confirmă condamnarea şi executarea suceveanului Andrei Negrea. Răspunsul a fost negativ, şi nimeni nu a putut oferi informaţii despre acest caz.
„Ambasada României la Beijing a raportat chiar azi (n.r. – ieri), 31 iulie 2009, că, în urma verificărilor efectuate de autorităţile chineze, a rezultat că la Tribunalul Suprem al Republicii Populare Chineze nu este cunoscut un caz Negrea şi nici un alt caz al unui cetăţean român care să fi fost condamnat la pedeapsa capitală. La Tribunalul provinciei, unde se presupune că s-ar afla Andrei Negrea, nu se ştie nimic despre acest nume şi nici nu este pe rol vreun proces intentat unui cetăţean român pentru trafic de droguri. În concluzie pot să vă spun că la ora actuală nu există nici o informaţie certă, autorizată, care să confirme alegaţiile de presă”, a spus ministrul într-o conferinţă de presă.
Diaconescu a spus că după relatările din presă, MAE s-a sesizat şi a parcurs toţi paşii pentru elucidarea misterului.
„La 6 iulie, ambasada României la Beijing a transmis, pe baza informaţiilor primite de la Ministerul Securităţii Publice şi Procuratura Generală a Republicii Populare Chineze, că nu se confirmă alegaţiile de presă privind reţinerea unui cetăţean român pentru trafic de droguri”, a spus ministrul.
El a adăugat că cercetările au continuat, fiind făcute noi demersuri. Astfel, potrivit lui Diaconescu, DGAC a luat legătura cu familia persoanei în cauză.
„Tatăl acestuia ne-a confirmat că a vorbit la telefon în data de 14 iulie, când i-a trimis bani copilului său”, a explicat ministrul.

 

Ministerul Afacerilor Externe a fost mereu cu un pas în urmă

Povestea tânărului sucevean condamnat la moarte în China a fost publicată pentru prima oară în „Monitorul de Suceava”, la începutul acestei luni, în urma unor informaţii confirmate de surse din cadrul structurilor de combatere a crimei organizate din judeţ.
Toată povestea a ajuns la urechile ofiţerilor de la Crimă Organizată în timpul investigaţiilor demarate în cazul racolatorilor de cărăuşi de stupefiante, care au cărat heroină şi cocaină peste tot în lume.
Aceleaşi surse ne-au mărturisit că tânărul respectiv, a cărui identitate nu o ştiam la acea vreme, a fost condamnat la moarte, conform legislaţiei chineze.
De altfel, şi în comunicatele oficiale ale anchetatorilor, China figura pe harta ţărilor în care s-au transportat droguri de către zecile de tineri suceveni, folosiţi drept cărăuşi.
Încă de la aflarea veştii că un tânăr sucevean a fost condamnat la moarte, am contactat Ministerul Afacerilor Externe şi le-am pus la dispoziţie toate datele pe care le deţineam în acel moment.
Ulterior, am aflat că, la Adâncata, mai toată suflarea comunei vorbeşte că tânărul prins cu droguri în China ar fi băiatul unui om de afaceri din localitate.
Tatăl presupusului tânăr condamnat la moarte ne-a spus că, într-adevăr, fiul său, Andrei, se află în China, de la sfârşitul anului trecut, dar că nu are cum să fie arestat şi condamnat la moarte, întrucât a vorbit la telefon cu el chiar cu câteva zile în urmă, i-a trimis bani, şi l-a întrebat expres dacă el este tânărul despre care se vorbeşte în ziar, lucru pe care băiatul l-a infirmat categoric.
Şi totuşi, tânărul nu i-a putut spune tatălui său ce face în China, mărturisindu-i că, într-adevăr, a fost implicat în povestea cărăuşilor de droguri.
Am contactat din nou Direcţia de Comunicare a MAE şi le-am transmis noile date obţinute din investigaţiile noastre.
Am pus la dispoziţia oficialilor de la Bucureşti inclusiv numărul de telefon al tatălui presupusului tânăr condamnat la moarte, şi acesta dorind să afle ce se întâmplă cu fiul său în China.

 

Şeful DIICOT Suceava a confirmat execuţia

Între timp, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism Suceava, Marius Cazac, ne-a confirmat că informaţiile pe care le-am publicat în ziar coincid cu informaţiile pe care structurile din subordinea sa le-au obţinut în timpul investigaţiilor. Inclusiv, faptul că tânărul fusese executat săptămâna trecută ajunsese la urechea anchetatorilor de la DIICOT.
Procurorul şef Marius Cazac a declarat, însă, că toate informaţiile pe care le deţin despre acest tânăr vor fi trimise MAE, pentru a se verifica veridicitatea lor.
„Monitorul” a publicat noile informaţii obţinute în acest caz, însă am decis să nu facem public numele presupusului condamnat la moarte, până la confirmarea MAE.
Chiar dacă oficialii de la Bucureşti au infirmat acest caz, surse din rândul structurilor de combatere a crimei organizate vorbesc în continuare despre tânărul sucevean condamnat la moarte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministrul de Externe neagă că ar exista vreun sucevean condamnat în China.
 Vizualizări articol: 671 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Ministrul de Externe neagă că ar exista vreun sucevean condamnat în China5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Unde esti Marco Polo? trimis de
( 1 aug 2009, 19:53:48
Mai dar ce de-a balbe. Pana la urma nu se poate lamuri treaba asta mai repede. O fi China mare si multi judecati, dar printre condamnati nu sunt asa de multi, vreo 6000 pe an.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei