Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 aug 2009 - Anul XIV, nr. 178 (4164)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Avertisment

Invazie de vipere, ţânţari şi căpuşe

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Temperaturile excesiv de ridicate, ploile abundente, schimbările climatice, în general, asociate cu lipsa curăţeniei aduc noi necazuri pe capul sucevenilor. La sate, prin bălăriile de pe terenurile necultivate mişună şerpii, iar în oraşe eşti condamnat să stai în casă, pentru că în parcurile sau în pădurile din apropiere nu poţi ieşi de răul ţânţarilor şi căpuşelor. Sub pretextul lipsei banilor, nimeni nu face nimic.

Localnicii şi turiştii din zona Soloneţ se confruntă cu o problemă la care până acum nu s-a găsit rezolvare: numărul şerpilor, în special al viperelor a crescut alarmant. Semnalul a venit de la preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care a arătat că periculoasele animale au fost semnalate în număr mare pe valea Soloneţului, îndeosebi pe terenuri nelucrate, acoperite cu bălării şi cu resturi alimentare.
Flutur a spus că a sesizat Direcţia Agricolă, instituţiile de protecţie a mediului, Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitar-Veterinară despre acest fenomen şi le-a solicitat un punct de vedere oficial vizavi de soluţionarea problemei.
„Ne confruntăm cu o invazie de şerpi, îndeosebi vipere, şi cer organelor abilitate un plan de măsuri de combatere. Nu vrem să creăm panică în rândul populaţiei, dar este o problemă pe care cei în drept trebuie să o rezolve”, a spus Flutur.

 

Flutur cere instituţiilor abilitate să scape judeţul de vipere şi ţânţari

Aceleaşi instituţii au primit ca temă şi combaterea valului de ţânţari care s-a abătut asupra municipiului Suceava şi care transformă în poligon de tir copiii, părinţii şi bunicii care caută puţină răcoare în parcuri, la Şipote, la Cetatea de Scaun sau chiar sub copacii care împrejmuiesc locurile de joacă pentru copii.
Pe lângă parcuri şi cimitire, roiurile de ţânţari agresivi mari cât muştele nu sunt potolite nici măcar de căldura toridă a amiezii.
Dacă în anii precedenţi se mai făceau acţiuni de dezinsecţie, măcar o dată, primăvara, pentru stârpirea larvelor de ţânţari, anul acesta sucevenii au fost lăsaţi de autorităţi pradă insectelor din cauza cărora nu pot lăsa seara nici măcar un geam deschis.
Pe lângă ţânţari, fără a avea aparent o cauză bine determinată, a crescut şi numărul căpuşelor, a căror apariţie a fost semnalată atât în mediul urban, cât şi rural. Apar peste tot şi sunt foarte greu de oprit. Infecţiile cauzate de căpuşe sunt transmise mai departe de câinii şi pisicile fără stăpân, atât la alte animale, cât şi la oameni.
În general, deratizarea şi dezinsecţia în oraşe se realizează în mai multe etape, din primăvară până în toamnă. Pe lângă împrăştierea de insecticid cu ajutorul avioanelor speciale, soluţie costisitoare, spun autorităţile, există şi varianta dezinsecţiei terestre, cu insecticide de tip Baraki, Sumnilarv sau Biolarkim.
Preşedintele CJ, Gheorghe Flutur, a afirmat că va solicita instituţiilor abilitate să apeleze la cea mai eficientă metodă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Invazie de vipere, ţânţari şi căpuşe.
 Vizualizări articol: 4132 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 10 voturi
Invazie de vipere, ţânţari şi căpuşe3.0510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Multumim ca ati solicitat .... trimis de
( 1 aug 2009, 12:37:27
Bravo, Domnule Presedintele CJ, Gheorghe Flutur, multumim ca ati solicitat institutiilor abilitate sa apeleze la cea mai eficienta metoda sa scapam de titari si de serpii veninosi!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei