Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 iul 2009 - Anul XIV, nr. 168 (4154)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Poveste de viaţă

Îmblânzitoarea de monştri, Simona cu ochi de azur

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

A fost fascinată în copilărie de ochii rotunzi şi negri ai copiilor din tablourile lui Nicolae Tonitza. A început să picteze de la 13 ani, îndrumată de profesori care au apreciat-o şi au încurajat-o, în ciuda opoziţiei mamei, care dorea ca fiica ei să devină învăţătoare. Astăzi, Simona Covaliu are 31 de ani şi participă la primul festival internaţional de Fringe din România, Watumi Festival & Fringe, la Braşov.

 

Artista Simona Covaliu lucrează acasă. Am găsit-o la cafeaua de dimineaţă, îmbrăcată într-un tricou verde fără mâneci şi o pereche de blugi tăiaţi, umblând cu tălpile goale prin casă. Un chip luminos, încadrat de păr blond-roşcat retezat scurt, cu ochi mari azurii, umbriţi doar de nălucile trecutului.
Este agitată pentru că marţi (n.r. - astazi) pleacă la Braşov, la festivalul de artă şi încă mai are de lucru la ceea ce va expune pentru copii - păpuşi, monştri cu feţe prietenoase şi cu nume, culorile pentru facepaiting şi tablourile pentru copii, cu vaci, oi, girafe şi urşi veseli, numai bune de decorat o cameră pentru cei mici.
Povesteşte că din totdeauna i-a plăcut să picteze, dar „organizat” o face de la 13 ani, după ce la o oră de desen a luat nota nouă şi a considerat că i s-a făcut o nedreptate.
„M-am îmbolnăvit, am stat o săptămână acasă şi am făcut un teanc de desene, ca să demonstrez că meritam mai mult. Exageram trăsăturile personajelor, închipuite sau reale, astfel că desenele se apropiau mai mult de caricatură. Domnul profesor Dumitru Rusu m-a încurajat şi mi-a sugerat să exersez mai mult, şi în afara şcolii”, aminteşte cu nostalgie Simona.
Pictura a ajutat-o să uite că este crescută de o mamă singură, că tatăl a dispărut din peisajul familial de când ea avea 3 ani şi mai trecea s-o vadă când îşi aducea aminte, că cei din jur nu erau atinşi de compasiune în faţa încăpăţânării şi eforturilor unei femei de a demonstra că îşi poate creşte şi singură copilul.

 

Unchiul ei, persoană importantă din Suceava, a refuzat să-i dea Simonei un milion de lei să se înscrie la facultate

În faţa foii de desen şi cu culorile în mână, Simona îşi crea lumea pe care o dorea. „Mama dorea să fiu învăţătoare, eu voiam să merg la liceul de artă. Cu greu, am câştigat. Doi ani am făcut grafică, doi ani pictură, sub îndrumarea profesorilor Camelia Rusu-Sadovei şi Vespasian Ionaşcu, apoi s-a cam terminat cu studiile. Îmi doream foarte mult să urmez facultatea de artă plastică, dar nu ne puteam permite”, a spus Simona.
Mama nu avea resurse financiare, în schimb familia tatălui, da. Fata de 18 ani şi-a călcat pe inimă şi a mers la fratele tatălui, persoană cu importantă funcţie publică în Suceava încă de prin anii 90, şi l-a rugat să-i dea un milion de lei ca să se înscrie la facultate.
„Mi-a dat 500 de mii şi mi-a zis că de rest să mă descurc. A fost una din cele mai crunte dezamăgiri, pentru că tatăl meu îmi spusese, în una din rarele lui vizite prin Suceava, de faţă cu unchiul meu, că dacă am vreodată nevoie de ceva să apelez la el. A fost dureros”, îşi aminteşte tânăra.
A început să lucreze, mai întâi grafică de presă, apoi în învăţământ sau la diverse firme. În 1999 a primit o invitaţie de a participa la o expoziţie în Italia, dar nu a reuşit să ajungă decât până în Slovenia: „Eram singură, fără prea mulţi bani şi am mers să cer ajutorul consulatului român de acolo. Nici nu mi-au deschis uşa. M-am dus la prima biserică pe care am văzut-o, m-au primit grozav de bine. Le-am spus ce am păţit şi mi-au cerut să le pictez ceva. Nimerisem la o facultate de teologie şi artă teologică. Mi-au organizat o expoziţie, mi-au vândut toate lucrările şi mi-au propus să studiez la ei. Taxa pentru studenţi străini era de 300 de dolari. Nu mi-am putut permite”.
S-a întors în Suceava, a avut şi aici o expoziţie, la un club, apoi împreună cu câţiva prieteni a deschis o galerie de artă, care a ţinut trei ani.
Dezamăgită, şi-a jurat că nu va mai picta niciodată. S-a căsătorit şi are doi copii, iar familia a determinat-o să se întoarcă la prima dragoste. Spune că cele care au inspirat-o să picteze din nou au fost cele două fetiţe şi pictează aproape doar pentru copii. Tot fetele îi sunt şi cei mai severi critici şi o îndrumă spre ce îşi doresc cei mici de la artă.
Lucian, bărbatul cu care s-a măritat în 2004, o încurajează permanent şi o prezintă tuturor ca artistă, ceea ce o face pe Simona să spună că „asta este cea mai mare dovadă de apreciere şi respect pentru ceea ce fac”.

 

La Watumi Festival & Fringe, monştrii Simonei se vor împrieteni cu copiii

În urmă cu o lună, i-a venit ideea să confecţioneze „monstruleţi”. „Copiilor le este teamă de monştri, mai ales dacă şi părinţii fac greşeala să-i sperie astfel. Eu vreau să le alung spaimele, să-i împac cu monştrii din imaginaţia lor, vreau să le arăt că sunt personaje pozitive, simpatice, cu care se pot împrieteni”, explică Simona.
Îl prezintă pe Lilu, un şoricel vesel din pluş, pe care orice copil şi-ar dori să-l aibă lângă el pe pernă înainte de culcare. Toţi monstruleţii sunt în culori vii, au figuri prietenoase şi au un nume, ceea ce face legătura cu copilul mai apropiată. Din când în când, Simona mai pictează porţelanuri sau icoane şi cântă la mandolină.
Arta a ajuta-o să-şi creeze lumea senină pe care a visat-o şi i-a deschis drumul spre participarea la festivalul de la Braşov, pe care îl abordează cu destule emoţii. Aici se va întâlni cu peste 200 de artişti din toată ţara, din Franţa, Anglia, Coreea, Belgia, Germania şi Turcia. Conceptul de Fringe, născut în 1947, în Edinburgh, a revoluţionat ideea de festival de artă, permiţând artiştilor liber profesionişti să se adreseze publicului în cadrul unei manifestări artistice de amploare.
Watumi Festival & Fringe promovează arta în diversele ei forme de manifestare, iar programul de la Braşov, în perioada 22-26 iulie a.c., cuprinde evenimente din aria artelor scenice, artelor vizuale, artă urbană, artizanat şi muzică. Graniţele dintre artist şi public tind să dispară, iar spectatorul este invitat să-şi exploreze latura creativă, să participe.
Simona, pe lângă lucrările pe care le va expune, îi invită pe copii să-i înveţe să-şi confecţioneze singuri zmeie, haine pentru păpuşi sau decoraţiuni pentru camera lor. Tinerii iubesc aceste festivaluri pentru că ideea de Fringe este asociată cu liberalizarea artei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Îmblânzitoarea de monştri, Simona cu ochi de azur.
 Vizualizări articol: 968 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Îmblânzitoarea de monştri, Simona cu ochi de azur5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari trimis de
(21 iul 2009, 13:20:37
bravo Simona,

te felicit pentru puterea si staruinta avuta.

un articol bun, monitorule.
2.   Toata cinstea trimis de
(21 iul 2009, 23:22:35
mi-ar placea ca majoritatea stirilor sa fie de genul acesta......si mai putine de genul celor de "la ora 5", ne-am saturat de scandaluri.......inca o data: bravo Simona succes in continuare

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei