Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 iul 2009 - Anul XIV, nr. 168 (4154)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Legea la noi

Abatoare ilegale anul trecut, conform standardelor acum, în ciuda legii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Două abatoare, realizate prin fonduri SAPARD, a căror construcţie a fost declarată ilegală anul trecut de autorităţi, s-au transformat în unităţi conform standardelor, deşi legea sub incidenţa căreia intrau a rămas în vigoare.
Această schimbare, care pune multe semne de întrebare, este explicată de autorităţi prin realizarea unor studii de impact care permit funcţionarea, în ciuda unui ordin ministerial.

 

Ce spuneau autorităţile anul trecut

SC Avastar SRL, care a ridicat un abator în Roşcani – Liteni, şi SC Nicşan Călineşti SRL, cu un abator construit în satul Călineşti, comuna Şerbăuţi, au accesat fonduri SAPARD pentru construirea de abatoare cu ştampilă ovală, adică unităţi care pot vinde carnea procesată în toată Uniunea Europeană.
Primul dintre acestea este deja deschis, în timp ce al doilea este încă în construcţie, într-o fază avansată. Ambele sunt ridicate în zone locuite, în apropierea unor locuinţe, condiţii în care contravin Ordinului 536 din 1997 al Ministerului Sănătăţii, care prevedere că abatoarele nou construite trebuie să fie la minimum 500 de metri de prima locuinţă.
În urmă cu exact un an, în iulie 2008, într-un articol publicat în „Monitorul de Suceava”, Ludovic Abiţei, şeful Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică Suceava, declara:
“După legislaţie eu nu am cum să autorizez funcţionarea acestui abator. Constructorul are tehnologie europeană, abatorul nu ar avea de ce să polueze, însă legea e lege”, spunea acesta, referindu-se la abatorul de la Călineşti, subliniind însă că aceeaşi situaţie este valabilă şi în cazul abatorului de la Roşcani.
Cu puţin timp înainte, şi postul naţional de televiziune TVR realizase un reportaj în satul Călineşti, unde abatorul este chiar între case, iar atunci concluzia emisă de autorităţi era aceeaşi: construcţia nu respectă legea.

 

Portiţe care „bat” ordinul ministerial

Deşi Ordinul 536 a rămas în vigoare, astăzi lucrurile nu mai stau la fel.
„Ordinul mai există, însă cei de la abatorul din Roşcani au realizat un studiu de impact, din care rezultă că îşi pot desfăşura activitatea fără a afecta mediul şi populaţia din jur. La fel şi în cazul abatorului de la Călineşti, s-a obţinut şi acordul vecinilor şi se poate emite autorizaţie de funcţionare”, ne-a declarat zilele trecute doctorul Abiţei.
Întrebat cum este posibil ca legea clară de anul trecut să fie acum evitată prin aceste portiţe, şeful Inspecţiei Sanitare de Stat a dat de înţeles că deciziile au fost luate la nivel înalt, iar atâta timp cât există aceste studii, abatoarele pot funcţiona fără probleme.
De cealaltă parte, investitorii în aceste abatoare au contestat vehement declaraţiile referitoare la ilegalitatea unităţilor. Argumentul lor a fost că au primit aprobările pentru demararea lucrărilor şi fondurile din partea SAPARD, inclusiv aviz de la ASP încă din 2005, şi se întreabă cum pot fi ilegale abatoarele din moment ce au dosare aprobate prin SAPARD, cunoscându-se de la început amplasamentul acestora.
Cel puţin în cazul abatorului aparţinând SC Nicşan SRL Călineşti există o persoană care contestă vehement ridicarea acestuia în mijlocul satului, care susţine că va da în judecată societatea şi pe cei care o declară acum legală.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Abatoare ilegale anul trecut, conform standardelor acum, în ciuda legii .
 Vizualizări articol: 1556 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Abatoare ilegale anul trecut, conform standardelor acum, în ciuda legii5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei