Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 iul 2009 - Anul XIV, nr. 167 (4153)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Afacere inedită

Un sucevean, primul crescător autorizat de râme din ţară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un bărbat din comuna Baia este singurul crescător autorizat de râme din ţară, ferma sa întinzându-se pe o suprafaţă de aproximativ 3.000 de metri pătraţi, în spatele casei părinteşti. Petre Diaconiţa a pus pe picioare o afacere reuşită, viermii fiind distribuiţi cu uşurinţă mai multor magazine pescăreşti din ţară.

 

Povestea suceveanului Petre Diaconiţa a fost publicată în ediţia de duminică a cotidianului Evenimentul Zilei. Pasionat de pescuit, omul a „mirosit” de ceva vreme această afacere, mai ales că nu are concurenţă pe piaţă.
S-a înregistrat la „Registrul Comerţului”, la capitolul „ferme mixte şi alte animale” şi a trecut la treabă. A investit aproximativ un miliard de lei vechi în crescătorie, iar tot ce a câştigat din marfa vândută a reinvestit.

 

Ambalează râmele manual

„Am comenzi de la mai multe magazine din zona Moldovei, dar şi din ţară. Am primit oferte şi din străinătate, dar din cauza distanţei mi-ar fi foarte greu să le onorez”, a povestit crescătorul pentru EVZ. El spune că în ţară îi are drept concurenţi doar pe „culegătorii care strâng de pe coclauri” şi apoi vând râmele la magazinele de pescuit, însă în Ungaria există ferme de râme la standarde foarte înalte, unde se lucrează cu maşini de recoltat şi aproape toate operaţiunile sunt mecanizate.
Suceveanul ambalează râmele manual, în pungi şi caserole, şi le vine la magazinele de pescuit cu 2 lei pachetul de 50 de râme şi 4 lei pachetul de 100 de râme.

 

Duşmani şi secrete

Cum nu a avut de la cine învăţa cum se cresc râmele, suceveanul s-a documentat foarte mult de pe internet, bazându-se totodată şi pe experienţele adunate pe malul apei, unde râma din cârlig este un factor esenţial în succesul de la peşte.
Crescătorul susţine că a dobândit un secret al fermei, pe care îl ştie doar el, şi care se referă la dozarea cu atenţie a umidităţii, răscolirea stratului vegetal şi prezenţa obligatorie în sol a unei bacterii, în lipsa căreia râma pleacă.
El a arătat că viermii au un mare duşman sub pământ.
„Dacă se instalează o familie de cârtiţe în fermă, într-o noapte poţi rămâne fără nici o râmă. Mie mi-au mâncat de vreo 70 de milioane de lei. De câte ori văd o gaură, torn apă şi rezolv problema.”, a povestit Petre Diaconiţa.

 

Vrea să se extindă, chiar dacă nu a prins fonduri europene

Fermierul are şi o nemulţumire, încercările sale de a accesa fonduri europene pentru dezvoltarea fermei fiind până acum sortite eşecului. Dacă ar fi primit bani europeni şi-ar fi putut cumpăra o clădire şi achiziţiona o culegătoare de râme, care costă în jur de 7.000 de euro. Deocamdată, însă, se mulţumeşte cu ce are, iar planurile de extindere sunt pentru viitorul apropiat. Vrea să-şi mute ferma din grădina părinţilor pe un câmp din apropiere, achiziţionându-şi deja în acest scop o suprafaţă de două hectare de teren.
Petre Diaconiţa a fost contactat de o firmă din Cehia, care a vrut să intre pe piaţa românească. Spune că nici nu s-a gândit să colaboreze cu aceştia, pentru că nu avea materia primă asigurată şi, oricum, crede că râma pe care o creşte el e mult mai bună.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un sucevean, primul crescător autorizat de râme din ţară.
 Vizualizări articol: 6985 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Un sucevean, primul crescător autorizat de râme din ţară5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei