Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 feb 2009 - Anul XIV, nr. 45 (4031)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Politică

Deputatul Sanda-Maria Ardeleanu susţine suplimentarea bugetului Universităţii „Ştefan cel Mare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Bugetul alocat cercetării la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava ar putea fi suplimentat, faţă de estimările actuale. Deputatul PD-L de Suceava Sanda-Maria Ardeleanu ne-a declarat că proiectul de modificare a Legii Învăţământului, cu constituirea unui fond de subvenţii pentru universităţile cu rezultate deosebite în activitatea de cercetare, a fost avizat favorabil de Comisia de Învăţământ din Camera Deputaţilor, ceea ce o face să fie optimistă în ceea ce priveşte oportunitatea de majorare a bugetului actual.

Universitatea suceveană a mărit, an de an, din 2005 până în 2008, sumele alocate cercetării, ceea ce a făcut ca în urma evaluării ARACIS, Suceava să fie una din primele cinci universităţi cu grad ridicat de încredere.

Dacă în 2005, din bugetul de 8,4 milioane de lei, pentru cercetare era alocat 21%, în 2008 procentul a crescut la 55 %, dintr-un buget de 30,9 milioane de lei, fără sumele de investiţii.

Pentru 2009, bugetul estimat este de circa 35 de milioane de lei, tot fără fondul de investiţii, din care circa 30 la sută ar urma să fie alocat cercetării.

În această activitate sunt implicaţi aproape 400 de universitari, cei mai mulţi, 88, de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică.

 

Universitarii suceveni au contracte de cercetare de milioane de lei 

La Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, activitatea de cercetare implică 65 de persoane. Facultatea a accesat şi obţinut două granturi pentru cercetare, iar finanţarea este de 24 de mii de euro şi 90 de mii de lei.

61 de persoane desfăşoară activităţi de cercetare în laboratoarele Facultăţii de Inginerie Electrică. Facultatea beneficiază de 25 de granturi cu finanţare pentru cercetare, în valoare de 2,8 milioane de lei. Facultatea de Istorie şi Geografie are 51 de persoane în cercetare, iar  valoarea celor opt granturi şi contracte de cercetare obţinute se ridică la 62 de mii de euro şi 320 de mii de lei.

În cadrul Facultăţii de Inginerie mecanică, activitatea de cercetare este efectuată de un număr de 39 de persoane. Facultatea beneficiază de finanţare prin granturi şi contracte de cercetare, în valoare de 2,1 milioane de lei. La Facultatea de Silvicultură, în cercetare sunt implicate 31 de persoane şi alţi 26 de universitari lucrează în activitatea de cercetare a Facultăţii de Inginerie Alimentară. 18 persoane desfăşoară studii de cercetare la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare”, în timp ce la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei sunt implicate în cercetare nouă persoane.

Pentru perioada următoare se doreşte înfiinţarea a încă 23 de laboratoare de cercetare, în cadrul a şapte facultăţi din Universitatea „Ştefan cel Mare”.

Totodată, în cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava funcţionează şase centre de cercetare, trei centre în cadrul Facultăţii de Inginerie electrică, două centre în cadrul Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării şi un centru de cercetare la Facultatea de Istorie şi Geografie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deputatul Sanda-Maria Ardeleanu susţine suplimentarea bugetului Universităţii „Ştefan cel Mare”.
 Vizualizări articol: 938 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Deputatul Sanda-Maria Ardeleanu susţine suplimentarea bugetului Universităţii „Ştefan cel Mare”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei