Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 feb 2009 - Anul XIV, nr. 26 (4012)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decizie judecătorească

Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, constituit legal

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Situaţie schimbată radical în procesul privind constituirea Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina. După ce instanţa de fond, Judecătoria Suceava, a decis să anuleze atât actul constitutiv, cât şi statutul acestei fundaţii, Tribunalul Braşov, acolo unde dosarul s-a judecat în apel, a hotărât că totul s-a făcut legal. Decizia mai poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Braşov, iar soluţia din acest dosar va fi una importantă în procesul unde se analizează cererea de retrocedare a 192.000 de hectare de pădure.

 

Lipsa calităţii procesuale a Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina în dosarul pentru retrocedarea celor 192.000 de hectare de vegetaţie forestieră a fost ridicată încă din 2006 de Fundaţia Pro Fondbis - 1946 Semper, reprezentantă de avocatul Radu Ursu.

Prima soluţie în acest caz s-a dat în mai 2007 de către Judecătoria Suceava. Magistraţii de la această instanţă au hotărât că acţiunea este întemeiată şi, în consecinţă, au admis o parte din solicitările formulate de reprezentanţii Fundaţiei Pro Fondbis - 1946 Semper.

„Anulează actul constitutiv şi statutul Fundaţiei Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina, inclusiv modificările aduse acestora până la data de 20 martie 2006”, se arată în motivarea dată de judecătorii suceveni.

Soluţia a fost atacată cu apel, iar Vasile Tudor, avocatul Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina, a considerat că la Suceava nu s-a ţinut cont de toate actele depuse la dosar.

Tribunalul Braşov, acolo unde s-a strămutat procesul, i-a dat dreptate şi a admis apelul. Pe lângă faptul că a respins cererea de chemare în judecată, instanţa a mai obligat Fundaţia Pro Fondbis - 1946 Semper şi la plata a 3.570 de lei drept cheltuieli de judecată faţă de Fundaţia Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina.

 

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, recunoscută drept fondator al Fondului Bisericesc

Potrivit avocatului Vasile Tudor, prin soluţia pronunţată la Tribunalul Braşov s-a îndreptat o eroare.

„Actul constitutiv nu putea fi anulat pentru inexistenţa unui fondator, întrucât în acest act sunt menţionaţi fondatorii, iar prin actul adiţional din 15 martie 2006 a fost modificat articolul 1 din Statut, stabilindu-se că persoanele fizice stabilite în actul constitutiv din 15 martie 2000, în calitate de membri ai Adunării Eparhiale, confirmă că au iniţiat, în numele Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, şi nu în nume propriu, reluarea activităţii Fondului, desfiinţat prin Decretul nr. 273/24 iunie 1949. Voinţa părţilor, membri ai Adunării Eparhiale, fiind aceea de a recunoaşte calitatea de fondator doar Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi de a iniţia reluarea activităţii Fondului Bisericesc desfiinţat abuziv, este valabil exprimată şi nu încalcă nici o dispoziţie legală”, a menţionat avocatul Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina.  

Vasile Tudor a menţionat că până şi Judecătoria Suceava, acolo unde procesul privind legalitatea constituirii Fondului Bisericesc a fost pierdut, a recunoscut calitatea de fondator „doar Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor”, astfel încât toate acţiunile întreprinse până în prezent sunt perfect justificate şi legale.

 

Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina solicită retrocedarea a 192.000 de hectare de pădure

La numai un an de la înfiinţare, reprezentanţii Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina au acţionat în judecată statul român.

Procesul a început în aprilie 2001, iar principalul cap de cerere privea retrocedarea a 192.000 de hectare de păduri. Dosarul s-a plimbat pe la multe instanţe, iar în martie 2007 Tribunalul Suceava a admis în parte acţiunea. Conform hotărârii de atunci, statul român a fost obligat să lase Fondului Bisericesc „în deplină proprietate suprafaţa de 166.813,5 hectare de teren cu destinaţie forestieră”. Hotărârea Tribunalului Suceava a fost atacată cu apel, iar acum se află pe rolul Curţii de Apel Timişoara.

La această instanţă nu s-a judecat însă mai nimic, deoarece Pro Fondbis - 1946 Semper a introdus două acţiuni împotriva Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina.

Una dintre acestea priveşte anularea actului constitutiv şi al statului, iar a doua acţiune vizează dizolvarea Fondului Bisericesc Ortodox Român. Dacă la prima acţiune tocmai s-a încheiat apelul, cea de-a doua este la Curtea de Apel Cluj, unde se va judeca recursul, după ce primele două faze procesuale au fost câştigate de Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, constituit legal.
 Vizualizări articol: 1130 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.7 din 6 voturi
Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, constituit legal1.756

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   De-ar da lemne la saraci ceea ce nu cred trimis de
( 3 feb 2009, 15:00:00
nu le mai ajunge./....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei