Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 ian 2009 - Anul XIV, nr. 14 (4000)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Avertizare

Terenurile agricole din 17 localităţi, infestate cu nitraţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Producţia agricolă din 17 localităţi sucevene ar putea fi periculoasă pentru sănătatea consumatorilor, din cauza concentraţiei prea mare de nitraţi şi nitriţi din sol.

Şeful Gărzii de Mediu Suceava, Constantin Harasim, a avertizat conducerea primăriilor celor 17 localităţi asupra necesităţii luării unor măsuri urgente de reducere a cantităţii de nitraţi şi nitriţi din sol şi din pânza freatică, în principal prin reducerea drastică a utilizării îngrăşămintelor chimice în agricultură.

“Conducerea localităţilor respective e direct responsabilă de diminuarea cantităţilor de nitraţi şi nitriţi din sol. Principalele cauze ale infestărilor solului cu nitraţi sunt utilizarea excesivă a îngrăşămintelor chimice ori o încărcătură zootehnică foarte mare în zonă, în special acolo unde sunt ferme de animale”, a spus Constantin Harasim.

 

Efecte nocive ale nitraţilor şi nitriţilor

Printre localităţile a căror sol are o concentraţie prea mare de nitraţi se numără Gura Humorului, Vama, Frasin, Todireşti, Păltinoasa, Frătăuţii Vechi, Grăniceşti, Vicovul de Sus şi Vicovul de Jos, Rădăuţi, Gălăneşti, Bilca, Bălcăuţi şi Dorneşti.

În fiecare din aceste localităţi, Direcţia Agricolă pentru Dezvoltare Rurală trebuie să calculeze nivelul maxim de îngrăşăminte chimice admise a fi folosite în cursul acestui an şi al anilor următori, astfel încât, în timp, să fie redusă cantitatea de nitraţi din sol.

În unele localităţi, din cauza concentraţiei prea mari, ar putea fi interzisă cu desăvârşire utilizarea îngrăşămintelor chimice, pentru o perioadă.

Depăşirea concentraţiilor maxime admise de nitraţi şi nitriţi poate duce la boli diareice, hepatită, parazitoze intestinale, pierderi ale sarcinii, sindromul bolii albastre la nou-născuţi. Cei doi compuşi chimici au şi un potenţial cancerigen ridicat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Terenurile agricole din 17 localităţi, infestate cu nitraţi.
 Vizualizări articol: 671 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Terenurile agricole din 17 localităţi, infestate cu nitraţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei