Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 oct 2008 - Anul XIII, nr. 240 (3921)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Promovare

Mâncare tradiţională, vişinată şi plimbări cu mocăniţa la Centrul Economic

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Întreaga ofertă turistică a judeţului Suceava este prezentată, zilele acestea, în cadrul Târgului de Turism organizat în incinta Centrului Economic Bucovina, situat în apropierea Aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava.

Fie că e vorba de pensiuni agroturistice, hoteluri, asociaţii de turism, sau primării, toţi au venit să îşi prezinte ce au mai atractiv şi mai de preţ pentru a atrage turiştii. Şi pentru că una dintre temele principale ale târgului este promovarea produselor naturale, majoritatea standurilor de prezentare abundă în mâncare tradiţională, preparate pe bază de carne (leiber, muşchi sau cârnaţ) , brânză, ciuperci, peşte (în special păstrăv), sarmale, ciuperci sau fructe de pădure, plăcinte „poalen-n brâu”, dar şi de afinată bucovineană.

Toate acestea au constituit deliciul celor prezenţi ieri la Centrul Economic, care după deschiderea oficială a Târgului de Turism au luat cu asalt standurile expozanţilor.

 

„Toamnă tradiţională la Suceviţa”

La standul de prezentare al comunei Suceviţa, spre exemplu, tema centrală este „Toamnă tradiţională la Suceviţa”, turiştii fiind îndemnaţi să calce pragul pensiunilor din această comună pentru a fi serviţi cu toate produsele specifice acestei perioade a anului.

Unul dintre proprietarii de pensiune din Suceviţa, Corina Pănculescu, ne-a declarat că toate produsele expuse la Târgul de Turism, plecând de la zacuscă, salate, dulceţuri din fructe de pădure, murături, dar şi produsele din carne sunt preparate în unităţile de cazare din această comună, şi sunt 100% naturale.

„Anul acesta ne-am hotărât să ieşim în întâmpinarea turiştilor cu invitaţia de a petrece o toamnă în Suceviţa. Aşa cum am prezentat şi aici la târg, turiştilor li se poate prepara un cârlan la proţap, aşa cum fac ciobanii când se întorc cu oile de pe munte, şi vor avea parte şi de produsele naturale pe care le expunem, de la urdă, brânză, plăcinte, sarmale şi tot ce se mănâncă în perioada toamnei”, a spus Corina Pănculescu.

La câteva standuri depărtare, primarul din Mănăstirea Humorului, Cătălin Tomasciuc, îmbrăcat în costum popular, îi întâmpină pe toţi cei care doresc să vină în comuna sa. Pe lângă mănăstirea care poartă acelaşi nume ca şi comuna, produsele naturale s-au dovedit a fi o altă atracţie a acestei zone. De mare succes s-au bucurat sarmalele făcute de gospodinele din Mănăstirea Humorului, precum şi cârnaţul tradiţional, „sută la sută natural”, cum a mărturisit primarul.

„Turiştii care vor veni la noi în comună pot găsi aceste produse în toate pensiunile noastre. Şi sunt sigur că vor fi încântaţi atât de plăcintele poale-n brâu, cât şi de brânză, lapte acru, afinată, frăgată sau alte produse specifice comunei noastre”, spune Tomasciuc.

De remarcat a fost şi standul comunei Iacobeni, în incinta căruia sunt prezentate câteva plute în miniatură, dar şi obiecte din muzeul local, scuturi, buzdugane şi săbii. Şi primarul din Iacobeni, Gheorghe Tomoiagă, se laudă cu produsele pe care pensiunile din comuna sa le pot oferi turiştilor.

„Avem sirop de brad, afinată, păstrăv afumat, dar şi alte produse de care turiştii pot să fie siguri că sunt naturale. Iar toate acestea pot fi gustate aici, la standul nostru”, a spus Tomoiagă.

 

Meşteşuguri practicate de copii

Pe lângă festinul culinar la care pot participa vizitatorii târgului, aceştia au posibilitatea să asiste şi la demonstraţii de încondeiat ouă, ţesut sau alte obiceiuri tradiţionale. Printre meşterii populari care fac aceste demonstraţii se numără şi doi copii din comuna Panaci, care la aproape zece ani stau alături de meşterii „consacraţi”. La doar opt ani, Roxana Lostun a învăţat deja să confecţioneze catrinţe, pentru început doar pentru păpuşile cu care se joacă. Alături de ea, un meşter de doar 10 ani confecţionează de zor opinci, demonstrând că meşterii populari din judeţul Suceava au urmaşi de seamă.

 

O biserică pictată în faţa vizitatorilor

De succes s-au bucurat şi standurile de prezentare a ofertei de turism religios, respectiv ale mănăstirilor şi bisericilor de patrimoniu din judeţul Suceava.

Punctul de atracţie îl constituie pridvorul Mănăstirii Humorului, reprodus în incinta Centrului Economic Bucovina, care este pictat de către Irina Manuela Ţibulcă, direct în faţa vizitatorilor. Alături de biserică, cei care vin la Târgul de Turism le pot vedea pe măicuţele de la Mănăstirea Voroneţ, care fac demonstraţii de pictură de icoane.

 

Plimbări gratuite cu mocăniţa

Din oferta turistică a judeţului Suceava nu putea să lipsească mocăniţa din comuna Moldoviţa, singura funcţională din judeţ. Imediat după deschiderea târgului sute de vizitatori au luat cu asalt mocăniţa, plimbându-se gratuit pe o distanţă de aproximativ 200 de metri, fiind ghidaţi de „naşul turismului”, un bărbat îmbrăcat în costum de impiegat.

„Este o idee grozavă. Am auzit că mocăniţa va fi aici, am venit special să mă plimb şi nu îmi pare rău. Nu ştiu dacă am timp să ajung vreodată la Moldoviţa, dar mă bucur că am putut să mă plimb aici”, a declarat Elena C. din Suceava.

Târgul de turism de la Centrul Economic Bucovina poate fi vizitat până duminică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mâncare tradiţională, vişinată şi plimbări cu mocăniţa la Centrul Economic.
 Vizualizări articol: 1065 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Mâncare tradiţională, vişinată şi plimbări cu mocăniţa la Centrul Economic3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Mocanita trimis de
(11 oct 2008, 11:31:58
ceva aqctivitati productive nu aveti?
2.   Extrem, extrem de interesant! trimis de
(11 oct 2008, 14:53:44
Dezvoltarea turistica a judetului, asa cum se configureaza prin Programul prezentat de presedintele Consiliului Judetean Suceava, va aduce beneficii inimaginabile pe moment, pentru toti locuitorii, sunt exemple numeroase din Elvetia, Austria, ca sa vorbim numai de aceste 2 tari cu turism ca cel ce se preconizeaza a fi aici. In regiunile cu turism dezvoltat, somajul tinde spre zero, acesta este numai unul din beneficiile ce acum pot fi considerate doar utopii!
2.1  RE: Extrem, extrem de interesant! trimis de
(12 oct 2008, 15:43:23
Radu, tu esti cumva angajat al Cj sau membru PDL ? Crezi ca de targul asta aveam noi nevoie? De infrastructura ai auzit ? Crezi ca din lipsa de astfel de targuri nu vin turistii in Suceava ? Mai gandeste-te!
3.   Alternativa trimis de
(12 oct 2008, 13:35:02
si eu cred ca turismul este cea mai buna solutzie pt o dezvoltarepe termen lung si nu mall
4.   NASOL trimis de
(13 oct 2008, 10:58:22
LOVITURA PENTRU DL TOMOIAGA , SE POATE SA CONFUNDATI IACOBENIUL CU CIOCANESTIUL , VAI !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei