Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 aug 2008 - Anul XIII, nr. 199 (3880)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Depresivi

Copiii „stranierilor”, la psiholog

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Fie că au rămas în grija bunicilor sau a rudelor până la gradul IV, copiii „stranierilor” sau ai „euronavetiştilor” suferă de depresii şi ajung la psiholog. Cei mai mulţi se izolează şi nu mai comunică cu părinţii, atunci când aceştia se întorc pentru câteva zile de concediu în ţară. Alţi  
copii dau dovadă de labilitate emoţională, vulnerabilitate, teamă, frustrare, izolare şi au tentative de suicid.
Aceste sentimente contradictorii îi determină pe minori să lipsească de la şcoală sau chiar să abandoneze cursurile, deşi unii dintre ei au calculator, telefon mobil şi bani de buzunar la orice oră. Tot mai mult se discută de orientarea acestor copii către „găşti de cartier”.

Idealiza relaţia cu tatăl
Florentina are nouă ani. De la vârsta de doi ani, părinţii ei au plecat la muncă în Italia şi fetiţa a rămas în grija bunicii şi a surorii tatălui.
În fiecare an, Florentina era vizitată de părinţii ei, care pentru câteva săptămâni îşi petreceau concediul în ţară.
Fetiţa aştepta cu nerăbdare fiecare vacanţă petrecută împreună cu părinţii.
Pentru că nu avea o prezenţă masculină (tată, bunic) în preajmă, când se întâlnea cu tatăl ei era o adevărată explozie de bucurie, se ţinea „scai” de el, idealiza relaţia sa cu tatăl, neglijând-o pe mamă, bunică şi mătuşă.
Pentru că li s-a părut că fetiţa are un comportament oarecum diferit în ultimii ani, părinţii au hotărât să o ia cu ei în străinătate. Din nou bucurie, din nou pregătiri, visuri, speranţe.
„Părinţii au început consilierea fetiţei înainte de a pleca în străinătate. Fetiţa visa doar la plecare, nu o mai interesa mai nimic din ce trăia aici, alături de bunică, mătuşă, colegii de şcoală. Din păcate, fetiţa nu s-a adaptat la condiţiile din ţara unde lucrau părinţii ei. A fost înscrisă la şcoală, dar Florentina nu reuşea să înveţe limba străină, să se înţeleagă cu colegii. Plângea în fiecare zi, era mereu în conflict cu colegii, a suferit un şoc cultural de adaptare”, ne-a povestit psihologul Ecaterina Pelinari.
Chiar şi copiii născuţi în străinătate şi crescuţi acolo sunt derutaţi în primii ani de viaţă. Ei învaţă cuvinte în limba ţării respective, dar şi în limba română. Sunt derutaţi exact atunci când informaţiile ar trebui să se sedimenteze.

A transformat dragostea în ură
După doar două luni de şedere în Italia, părinţii au decis să o aducă pe Florentina din nou acasă, unde să fie crescută în continuare de bunică şi mătuşă. Nici acasă nu i-a fost bine. Nu comunica, făcea crize, nimic nu-i mai plăcea şi încerca să se răzbune pe toată lumea. Nici şcoala nu o mai interesa.
Deşi este un copil inteligent, nu are performanţe deosebite la şcoală, pentru că este mereu nemulţumită, mereu tristă şi nu se poate concentra. Părinţii Florentinei au fost nevoiţi să plece din nou la muncă în străinătate.
Florentina mai are o surioară, dar aceasta s-a născut şi creşte în Italia.
În prezent, Florentina face crize de furie, suferă foarte mult şi are nevoie de un neuro-psihiatru. Specialiştii spun că fetiţa necesită un tratament medicamentos şi consiliere psihologică de durată.
„Nici nu ştiţi cât de mult suferă un copil! El se învinovăţeşte şi nu se poate exprima. Fetiţa are tulburări specifice copiilor, care trebuie rezolvate cât mai repede, până nu este prea târziu. La vârsta adolescenţei este cu mult mai greu, pentru că adolescenţii care au rămas acasă singuri, după plecarea părinţilor la muncă în străinătate, nu lasă pe nimeni să-i ajute. Cred că se pot descurca singuri, dar nu este adevărat”, ne-a mai explicat psihologul Pelinari.
Din păcate, Florentina a transformat iubirea în ură şi încrederea în neîncredere.
Are un comportamente deviant, agresiv, uneori, şi nu reuşeşte să-şi găsească liniştea. Sunt mulţi copii în situaţia ei, care sunt duşi la psiholog o perioadă, cât părinţii sunt în ţară, după care întrerup consilierea.
„Este greu să reiei şedinţele în anul următor”, este de părere psihologul. În acest fel, copiii sunt derutaţi, îşi pierd încrederea, nu vor să vorbească despre problemele cu care se confruntă.

Lăsat în grija unui „tată” bolnav psihic
Sunt şi cazuri fericite, când o parte dintre copiii „euronavetiştilor” rămân în grija bunicilor, de care sunt foarte ataşaţi. În aceste cazuri, părinţii sunt consideraţi de propriii copii nişte străini, iar „mami” şi „tati” sunt bunicii care îi cresc şi îngrijesc. Sunt şi cazuri în care copiii sunt lăsaţi de către părinţi în grija unor persoane străine şi iresponsabile.
Este şi cazul lui Andrei, un băieţel în vârstă de zece ani, care a rămas în grija unui „străin”, după plecarea mamei sale în străinătate.
„Părinţii lui Andrei au divorţat, iar mama copilului s-a recăsătorit. Imediat după căsătorie, mama băiatului a plecat la muncă în Spania, şi şi-a lăsat copilul în grija noului soţ, bolnav psihic”, ne-a prezentat povestea lui Andrei, Nicoleta Daneliuc, expert superior la compartimentul rezidenţial pentru copii cu dizabilităţi din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava.
Pentru că tatăl adoptiv îi vorbea urât copilului şi îl neglija, Protecţia Copilului a intervenit în acest caz. După mai multe şedinţe de consiliere psihologică, atât a copilului, cât şi a tatălui natural, care a fost chemat la Direcţia de Asistenţă Socială pentru a veni în sprijinul băiatului aflat în situaţie de risc, Andrei a fost încredinţat tatălui.

În grija statului, după multe traume
O soluţie pentru copiii care sunt lăsaţi de izbelişte de părinţii plecaţi la muncă în străinătate este instituţionalizarea.
Conform legii, părinţii care pleacă la muncă în străinătate „au obligaţia de a anunţa serviciul social al primăriei unde-şi au domiciliul cu privire la soarta copiilor lor - în grija cui au fost lăsaţi, pentru ca situaţia acestora să poată fi monitorizată”. Nu se întâmplă aşa.
Copiii ajung în grija statului, de obicei, după ce trec prin nişte traume grave, din cauza lipsei afectivităţii părinţilor.
„Cu cât copilul este mai mic, trauma este mai mare. Unii se izolează, nu vor să comunice, alţii, dimpotrivă, recurg la o altfel de răzbunare: cheltuiesc banii pe care părinţii îi trimit în ţară, nu mai ascultă de nimeni, sunt răzvrătiţi, au un comportament deviant. Se simt marginalizaţi. Nu au protecţia părinţilor. Când se observă un astfel de comportament la copii, este bine ca părinţii să apeleze la consilierul şcolar, la un psiholog din cadrul Direcţiei de Protecţie a Copilului sau la un specialist dintr-un cabinet de consiliere psihologică”, a explicat Nicoleta Daneliuc.

Peste 12 mii de copii, lăsaţi de „stranieri” acasă
În judeţul Suceava, statisticile arată că sunt 12.385 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. 4.116 de copii au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, 7.287 au un singur părinte plecat la muncă peste hotare, iar 982 de copii au părinte unic susţinător plecat la muncă în străinătate. 303 copii au fost lăsaţi de către părinţi în îngrijirea vecinilor sau a cunoştinţelor.
Dintre cei 12.386 de copii ai „stranierilor” lăsaţi acasă, cei mai mulţi - 3.319 au vârsta cuprinsă între 10 şi 13 ani, urmaţi de cei cu vârsta cuprinsă între 14-17 ani (3.057), între 3-6 ani (2.203), între un an şi doi ani (953) şi copii care nu au împlinit încă un an – 155.

Consiliere psihologică gratuită
Fiecare copil are posibilitatea să meargă cel puţin o dată pe lună la psiholog gratuit, şedinţa la cabinetul de psihologie fiind decontată de către Casa de Asigurări de Sănătate Suceava.
Părinţii copiilor care au nevoie de consiliere psihologică au obligaţia să ceară o trimitere de la mediul de familie, după care pot să se adreseze cabinetelor de psihologie din cadrul policlinicilor.
O soluţie pentru aceşti copii ai „stranierilor”, dar nu numai, o constituie şi serviciile oferite de specialiştii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava. Psihologii pot fi găsiţi fie la sediul DGASPC Suceava (b-dul George Enescu, nr. 16), fie apelând următoarele numerele de telefon: 0330/401067 sau 0330/401188.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Copiii „stranierilor”, la psiholog.
 Vizualizări articol: 2549 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Copiii „stranierilor”, la psiholog5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   La psiholog trimis de
(25 aug 2008, 11:40:54
La psiholog trebuie sa mearga cei care au stabilit salariul minim pe economie 540 lei .Cum isi inchipuie acesti barosani ca are omul ce manca si plati cheltuielile cu 540 lei ???? Cei de la conducerea tarii nici nu ar trebui platiti , iar banii sa mearga la oamenii care muncesc . De asta pleaca lumea in strainatare ! Sa poata asigura copiilor un acoperis desupra capului , mancare , bani . In Romania ori trebuie sa fii hot sa ai bani ori vreun geniu . Deci ... sistemul e de vina pentru Copiii ,,stranierilor", la psiholog. Bafta!
2.   La psiholog trimis de
(25 aug 2008, 12:15:15
ce cuvinte sunt astea straineri euronavetisi domnule ziarist toti sunt romini si daca nu ar fi plecat in strainatate nu mai vedeai nici o casa noua nici un copil la scoala ca aici mori de foame chiar nu ai nici o ruda plecata in strainatate sa te mustruluiasca pentru acesti termeni capsunari straineri euronavetisti ar trebuie sa te gindesti ca poate intro zi ai sa-ti pierzi piinea si vei pleca si tu..si atunci sa te vad..
3.   VA BATETI JOC DE CETATENII ROMANIEI trimis de
(25 aug 2008, 12:37:28
BRAVO ANDU.BINE LE-AI M-AI ZIS-O.STIU NUMAI SA CRITICE.TARE AS VREA SA VAD UN PARLAMENTAR CUM S-AR DESCURCA DACA AR AVEA 540 SALARUL?AS VREA SA AD DACA AR FI PUS IN SITUATIA ASTA EL NU AR PLECA IN STRAINATATE SA MUNCEASCA?CE CRED EI CA PARINTII CARE PLEACA LE VINE USOR SA STEA DEPARTE DE COPII SI DE CASA?CA DACA S-AR CISTIGA UN SALAR DECENT IN TARA,CU CARE SA TE POTI DESCURCA CIT DE CIT NU AR FI NEVOITI PARINTII SA PLECE DE LINGA COPII.CE CRED EI CA E ASA USOR SA STAI PRINTRE STRAINI?TI SE USUCA SUFLETUL DE DORUL COPIILOR ,DA STAI PENTRU CA IN ROMANIA STATUL NU ITI OFERA ALTA POSIBILITATE.ASA CA LA PSIHOLOG AR TREBUI SA MEARGA IN PRIMUL RIND ASTIA CARE STIU SA CRITICE CA MA GINDESC EU CA EI NICI NU MAI STIU CITI MII DE EURO AU IN CONT LA BANCA.SI EU NU INTELEG DE CE II NUMITI ,,STRANIERI,,CA SUNT ROMANI .VA BATETI JOC DE CETATENII ROMANIEI.ACEST CUVINT IL PUTETI UTILIZA PENTRU PERSOANELE CARE NU SUNT DE NATIONALITATE ROMANA SI CARE SE AFLA PE TERITORIUL ROMANIEI.
4.   Corect, Andu trimis de
(25 aug 2008, 12:39:46
Guvernul la control, ai dreptate, caci unde intorci privirea, in orice domeniu, au dat totul peste cap: industrie, agricultura, scoli, pensii, asigurari sociale, totul e anapoda. Unde ne indreptam, dacat la capatul pamantului, nu doar Italia, Spania. Dumnezeu va avea mila de noi toti, si de guvernanti.
5.   Vai de noi trimis de
(25 aug 2008, 14:23:21
nu consiliere si psiholog le trebuie ci conditii decente de trai

ati vazut in ultimul timp cum se face o facultate? v/ati gandit cati dintre cei cu diploma de psiholog trebuie sa mearga la psihiatru?

faceti ceva concret pentru parintii acestor copii necajiti si atunci mai vorbiti de specialistii lui peste cu pregatirile lor de 2 bani.
5.1  RE: Vai de noi trimis de
(25 aug 2008, 21:45:52
Bai , , scalvilor (asta fara ghilimele ca nu e cazul) sunteti niste fraieri care aveti impresia ca noi aici murim de foame. Cu parere de rau dragilor, cine are putine minta a ramas in tara si acum are mai multi bani ca voi.... si cel mai important nu e sclav la altii... imputitilor. Masinile voastre luate dupa cinci ani de munca nu mai impresioneaza pe nimeni.

Sunteti demni de mila.

6.   Ati innebunit trimis de
(25 aug 2008, 15:33:49
ce dracu aveti ca-i tot dati cu "stranierii"?!nu va e rusine!!!!!crapa ranza in voi ca n-ati fost in stare sa faceti nimic in viata?!?!Lasati lumea in pace,ce dracu?!tot de aici au plecat si acuma nu mai incapeti de ei cand vin in concediu?Dar daca n-ar fi plecat tot asa tare va deranjau?!nesimtita mai e lumea asta!!!!si invidioasa
6.1  RE: Ati innebunit trimis de
(25 aug 2008, 17:22:51
Nu e vorba de o vendeta manelistica intre cei care au plecat afara si cei care au ramas acasa. Este o problema cat se poate de reala.

Cascati bine ochii si incercati sa va depasiti ingustimea... veti vedea ca mare parte din acesti copii chiar au probleme. E drept ca cei care au plecat, au plecat de nevoie si au avut curajul sa inceapa o noua viata intre straini. Multi au plecat tocmai pentru ca aveau un copil caruia vroiau sa/i ofere o viata mai buna. BRAVO LOR! E cea mai buna dovada ca sunt responsabili (majoritatea) si tocmai din acest motiv acest semnal de alarma este bine-venit. Un copil nu poate sa inteleaga ca parintii s/au sacrificat pentru a/i oferi lui un trai mai bun.

Exista solutii pentru a contracara aceste efecte.

PS:

Aia de trateaza nebunii sunt PSIHIATRII (sa/mi fie scuzata generalizarea cu nebunii).

La PSIHOLOG puteti merge linistiti, fara rusine si fara frica.
6.2  RE: Ati innebunit trimis de
(25 aug 2008, 22:07:08
Ce intelegi tu prin cuvintele "o viata mai buna" ? Eu stiu ca un copil trebuie sa-si traiasca copilaria alaturi de parintii lui. Tu daca ai avea de ales intre a manca fripura zilnic+a bea coca cola la cutie+a te imbraca cu haine ultimul racnet+a te juca la un calculator super performant si sa fii crescut de bunici SAU sa mananci fripura o data pe saptamana+sa bei apa de la chiuveta sau un ceai+sa te joci la calculatorul unui vecin sau prieten+sa porti hainele fratelui mai mare sau ce-ti cumpara ai tai de la second hand sau din bazar si SA-I AI PE AI TAI LANGA TINE ? Sa mergi cu tatal tau la un meci pe stadion si la sfarsitul meciului sa mergeti ca-ntre barbati pe o terasa-el sa bea o bere-tu sa bei un suc, iar seara inainte de culcare sa vina mama sa te sarute pe frunte si sa-ti ureze noapte buna ma gandesc eu ca SUNT MAI VALOROASE decat toate cadourile pe care le-ai putea primi daca ai tai ar fi plecati.

Valorile spirituale nu se vor compara niciodata cu cele materiale !!!
7.   ............. trimis de
(25 aug 2008, 18:01:52
bai pascator de pasca Pastelui,paste la mata iarba in gradina,si nu minca k***t in oras pt ca e mai iarba decit k*****t si mai corecteaza-ti,vocabularu cu"straineri" ca tot romini sunt, daca sunt mai cu aiere sau nu fiecare pers.e diderita.

PT ZIARISTU...................... CARE A SCRIS ART.
8.   Caz concret trimis de
(25 aug 2008, 18:08:35
Cunosc un medic specialist roman, cu specializare dobandita in Franta, pe cinstite, cu multe examene date ca diferenta in echivalare. La terminarea specializarii i s-a propus sa ramana in clinica, dar a vrut sa profeseze in Romania pentru oamenii din mijlocul carora s-a ridicat. A revenit pe post intr-o clinica universitara, crezand ca poate fi de folos. Aici au inceput sacalii sa-i faca probleme profesionale , asa ca doctorul nu s-a putut acomoda si s-a intors cu toata familia in Franta. Diferenta de optica si de salariu. Daca esti bun esti apreciat si castigul este de 5000-6000 euro pe luna. Spunea medicul respectiv ca se duce pentru copilul lui, care nu trebuie sa deprinda apucaturile societatii romane. Si a spus-o cu durere in suflet pentru ca la plecare si-a luat toata familia, fiind constient de riscurile ce le implica despartirile. Si apoi in orice tara din lume esti si orice meserie ai avea,tot strain esti. Cui datoram noi romanii aceasta dezradacinare?
9.   Ginditi-va la copii, nu la bani! trimis de
(25 aug 2008, 19:11:27
Degeaba va oftivcati ca va numesc ziaristii "stranieri" (adica straini), asta e pentru ca multi dintre cei plecati se intorc cu fumuri in cap si se prefac ca nici limba romana nu o mai stiu (daca au stiut-o vreodata). Sunt o gramada de parinti inconstienti care au plecat in strainatate fara sa se gindeasca la bietii copiii ramasi acasa: degeaba le trimit ei bani, copilul are nevoie mai mult de dragostea si de grija parintilor. Iar in ultimul timp cine stie o meserie cit de cit poate sa se descurce si in tara... Noi am cautat un an de zile o echipa de muncitori care sa ne faca niste lucrari in casa si cu mare greu am gasit asa ceva... iar preturile au fost foarte "europene"... asa ca mai ginditi-va inainte de a va lasa copiii de izbeliste, BANII NU SUNT TOTUL!!!!
10.   Nenorocitii! trimis de
(25 aug 2008, 19:12:36
Oamenii politici din 1989 incoace s-au preocupat doar de bunastarea lor,poporul le-a dat vot de incredere ,dar si-au batut joc de tot ce avea mai bun si frumos acesta;limba, obiceiuri ,traditii,natura si oameni.Odraslele lor ,in schimb,invata in scoli din strainatate ca aici profesorii nu sunt de nasul lor ,iar pe copiii celor pe care i-au silit sa ia calea strainatatii,ii trimit la psiholog.Rusine,nenorocitilor! politici din alte tari sunt patrioti ,nu ca la romani niste lichele,cu voi la pshiatru.
11.   Cu stranierii la psiholog trimis de
(26 aug 2008, 08:51:31
multi dintre cei care pleaca la munca �n strainatate sunt obsedati de bani si �si lasa copiii de izbeliste, ei cred ca salveaza natiunea cu banii lor dar de fapt creeaza pe viitor o mare problema: un numar foarte mare de posibili inadaptati sociali si delincventi
12.   Bla,bla trimis de
(26 aug 2008, 10:43:47
nu sunt deacord cu parintii care-si lasa copiii in grija altora mai mult de un an.eu cred ca un an e suficient sa-ti faci un rost acolo si sa-ti aduci si copilul langa tine.sau kiar mai putin.copiii tre sa creasca alaturi de parintii lor.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei