Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 mar 2008 - Anul XIII, nr. 74 (3755)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Complicitate periculoasă

Teroristul Omar Hayssam, favorizat de foşti şi actuali şefi de la Finanţe

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lumină după ani de întuneric. Omar Hayssam, singurul terorist adevărat pe care România l-a avut, a fost un răsfăţat al instituţiilor statului din Suceava. SC Bucovina Enterprises SRL Vatra Dornei, care s-a aflat în proprietatea sirianului ani la rând, a beneficiat de mai multe returnări de TVA, în perioada noiembrie 2002 - decembrie 2004, toate acestea dovedindu-se ilegale. Statul a fost prejudiciat cu sume imense, calculele preliminare arătând că în acest moment este vorba de o pagubă de circa 5 milioane de lei (50 de miliarde de lei vechi).

Amploarea neregulilor săvârşite de teroristul Omar Hayssam în judeţul Suceava începe să se lămurească. Din păcate, activitatea infracţională a sirianului nu s-ar fi putut derula fără sprijinul unor persoane care aveau funcţii de răspundere în diferite instituţii ale statului. Aşa se face că una dintre firmele lui Hayssam care derula activităţi în judeţul Suceava, SC Bucovina Enterprises SRL Vatra Dornei, a solicitat şi primit sume importante de bani fără să fi avut acest drept.

În perioada noiembrie 2002 - decembrie 2004, societatea dorneană a depus mai multe dosare pentru returnarea de TVA. În opt cazuri solicitările au fost aprobate, iar în conturile firmelor lui Omar Hayssam au intrat peste 1,7 milioane de lei (17 miliarde de lei vechi).

Este curios cum la acea vreme nimeni nu a observat faptul că SC Bucovina Enterprises SRL Vatra Dornei nu avea dreptul să beneficieze de respectivele rambursări de TVA. Acest aspect a fost sesizat recent, iar reverificările efectuate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava au dus la concluzia că returnările de TVA către firma lui Omar Hayssam au fost ilegale.

Prejudiciul estimativ este de circa 5 milioane de lei (50 de miliarde de lei vechi), respectiv 1,7 milioane de lei sumele rezultate din rambursări, 2,9 milioane de lei din majorări şi circa 300.000 de lei din penalizări.

 

Suveica prin care statul era prejudiciat

Cea mai mare rambursare ilegală de TVA a fost în valoare de aproximativ 1,2 milioane de lei (12 miliarde de lei vechi) şi a vizat comercializarea unor utilaje.

Tranzacţia s-a realizat pe baza unor contracte de vânzare-cumpărare şi facturi fiscale fără acoperire faptică. Potrivit actelor încheiate, SC Bucovina Enterprises SRL Vatra Dornei a cumpărat de la o societate din Buzău utilaje în valoare de 8,34 milioane de lei (83,4 miliarde de lei vechi). Pentru această tranzacţie, societatea lui Omar Hayssam a solicitat şi încasat TVA în valoare de 1,2 milioane de lei.

Problema este însă că utilajele nu au ajuns nici măcar acum, în martie 2008, la firma din Vatra Dornei, tranzacţia fiind doar de formă pentru ca în conturile lui Omar Hayssam să intre banii proveniţi din rambursările de TVA. Mai mult, în dosarul de vânzare-cumpărare nu sunt prezentate cărţi tehnice, certificate de garanţie, contracte de service şi alte asemenea documente necesare în astfel de tranzacţii.

O altă problemă este că una dintre firmele implicate în această tranzacţie, Rastan Corporation SRL Bucureşti, nu mai avea activitate, iar altele, gen SC Dunărea International SRL Buzău, nu erau înregistrate ca plătitor de TVA. Asta înseamnă că, potrivit legislaţiei, beneficiarul, mai exact cumpărătorul care a emis factura, SC Bucovina Enterprises SRL Vatra Dornei, nu putea încasa sumele aferente TVA-ului achitat cu ocazia tranzacţiei.

Practic, tranzacţia care i-a băgat în buzunar lui Omar Hayssam peste 1,2 milioane de lei s-a derulat doar pe hârtie.

 

Cine este vinovat?

Evident că pentru aceste returnări ilegale de TVA trebuie găsite şi persoanele vinovate. Acestea nu pot fi decât din rândul celor care au verificat şi aprobat dosarele depuse de SC Bucovina Enterprises SRL Vatra Dornei în perioada 2002-2004.

În acea vreme, şef al Serviciului Control Fiscal al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava nu era nimeni altul decât Benonie Contaş, actualul director executiv adjunct al instituţiei. De asemenea, toate cele opt dosare au fost contrasemnate de adjuncţii DGFP Suceava, printre aceştia numărându-se Vasile Râmbu şi Vasile Chiţescu.

Rămâne de văzut cine va fi găsit responsabil de aceste nereguli grave şi cine va plăti prejudiciul de 5 milioane de lei către bugetul de stat, mai ales că Omar Hayssam a fugit din România, iar societatea Bucovina Enterprises Vatra Dornei a fost trecută pe o altă persoană cu puţin timp înainte ca sirianul să fie arestat.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Teroristul Omar Hayssam, favorizat de foşti şi actuali şefi de la Finanţe.
 Vizualizări articol: 3685 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Teroristul Omar Hayssam, favorizat de foşti şi actuali şefi de la Finanţe3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Terorismul islamic trimis de
(28 mar 2008, 11:54:51
Iata ca exista si un terorism economic descoperit in Romania. Americanii au inteles treaba asta dupa atacul monstruos din 11 sept. cind, in afara victimelor omenesti si a pierderilor materiale imediate, au fost compromise investitii de inteligenta, de hy tech, numeroase programe si proiecte pe urmatoarele decade. Daca afacerile multor investitori straini in Romania sunt in avantaj bilateral si, deci, binevenite, trebuie o mie de ochi cind "oamenii de afaceri" sunt de sorginte islamica. Chiar daca initial ei sunt de buna intentie, este inevitabil ca o data cu succesul, sa nu fie contactati de teroristi, cu si fara insemne vizibile, pentru colectare de fonduri (in cazuri usoare) pina la furnizare de date (spionaj) si colaborarea cu "militanti".
1.1  RE: Terorismul islamic trimis de
(28 mar 2008, 12:14:52
deci dupa ..."ingenioasa" ta teorie , toti oamenii de afaceri cu origine islamica care au succes sant....teroristi , ca doar este...."inevitabil" sa nu ...fii terorist ??!!

stii ce ? coboara-te din ...copacul in care traesti ca sa nu ramaii ....strain .
2.   Bravo ROPOTA! trimis de
(28 mar 2008, 11:58:13
Ies la iveala dedesupturile!
3.   Si ce daca trimis de
(28 mar 2008, 12:14:15
Mare bucurie,Au descoperit sucevenii roata, dar pina acum ce ati facut fratilor?

v-a fost frica? de cine?

Acest Vasile Rimbu era de mult incriminat cu multe mirlanii ce mai cauta in virf?

Nu face jocurile unor politicieni?
3.1  RE: Si ce daca trimis de
(28 mar 2008, 12:48:00
nu face decat jocul banului, afaceri cu alcool alea, alea ...

i se infunda si lui .... a avut destul timp insa sa faca averi pe care le tine la ciorapi
3.2  RE: Si ce daca trimis de
(28 mar 2008, 13:01:39
Spatele i-l asigura "mosu" santajistu` de la obiectiv pe modelul avantaj reciproc.

Mosu il promoveaza si il apara din punct de vedere mediatic iar Rambu ii da ponturi cu agenti economici cu gauri in contabilitate si numa buni de santajat.

4.   DE CE MERGE BINE TARA trimis de
(28 mar 2008, 12:46:58
uitati-va de ce nu sunt bani de medicamente, de ce nu sunt bani ptr scoli si ptr alte lucruri importante,sa vedem cine o sa fie pedepsit ORICUM DACA LEGILE AR FI RESPECTATE ACESTI TERORISTI SUCEVENI AR TREBUI EXECUTATI !!!!!!!!!!!!!!
5.   E cirdasie ... trimis de
(28 mar 2008, 13:00:36
Terorist cu aceptul celorlalti teroristi suceveni, ca singur nu reusea si era prins imediat!

Mai avem din plin diverse specimene dar cine sa-i vada si sa-i aresteze ca de e prezumtia de nevinovatie, toti tac, dar sunt implicati pina-n oase! Nu stiu ce fac cu atitia bani ca in mormint !....
6.   Deschideti ochii! trimis de
(28 mar 2008, 14:08:00
Astea sunt articole comandate... Daca ati fi jurnalisti in adevaratul sens ati avea macar bunul simt de a verifica de cand e Rimbu la Finante. Nu cumva era la Garda Financiara pe atunci? Eu spun sa va mai verificati sursele si sa va mai ganditi in cine aruncati cu noroi!
7.   Rimbu -un afacerist trimis de
(28 mar 2008, 14:12:46
Vasile Rimbu este un afacerist de cind a venit la Garda Financiara. Nu agindit decit ptr buzunarul lui asa cum a facut si Firtescu .Vederti cite vile si apartamnete au. Alde Rimbu si Firtescu , apartamente in iasi, Bucuresti, Suceava, Moara...
8.   PENTRU JUSTITIARUL trimis de
(28 mar 2008, 14:42:18
Obiectiv este ziarul articolelor comandate de mafie. Monitorul nu se baga in asa ceva, sunt oameni cu scaun la cap acolo.
8.1  RE: PENTRU JUSTITIARUL trimis de
(28 mar 2008, 17:54:55
Da sigur........ma faci sa rad, chiar crezi ce spui? Monitorul, afla tu, scrie si el la comanda, la fel ca Obiectivul...............ca doar de unde se scoate banu......
9.   Teroristul... trimis de
(28 mar 2008, 15:44:28
Dece va lamentati ? Toti de la garda financiara sunt la fel. Spaga este direct proportionala cu "inaltimea" functiei ocupate.

Inspectorasii cei mici "ciugulesc" de la privatii marunti. Cand intra intr-un magazin, prima vorba este : 'Trebuie sa platesti amenda". Apoi urmeaza targuiala privind cuantumul spagii. Bineinteles ca aceste colecte urmeaza cursul subaltern - sefi.

Asta dureaza de ani de zile, s-a vorbit atita despre spagarii de la garda financiara, dar degeaba. Toti sunt niste incompetenti profesional, dar pusi de partidul la putere. Nu e unul mai breaz decit altul

10.   Teroristul... trimis de
(28 mar 2008, 15:52:23
Era normal ca "sefii" de la garda, sa se ocupe de "tunuri" mai mari, cum a fost cel cu Haysam, Tcaciuc, etc.

Na-r fi de mirare ca guvernantii nostri sa dea o lege pentru a legifera aceste marsavii, pentru a-si proteja clientela.

Cum naiba sa mai mearga ceva bine in tara asta ?

11.   Ati uitat unul trimis de
(28 mar 2008, 17:48:12
domnilor, dar pe firtescu l-ati uitat? nu era el director general la dgfp? credeti ca benone a facut ce-a facut de capul lui?
12.   Nu va lasati manipulati trimis de
(28 mar 2008, 17:55:52
Lui Tcaciuc cine i-a facut dosarul? Sunteti f prost informati... trist

13.   Adevarat trimis de
(28 mar 2008, 19:15:02
daca te uiti la fotografii si seamana toti trei
14.   Banditi de ultima speta trimis de
(28 mar 2008, 19:33:18
aici includem pe : FIRTESCU, CONTAS, RAMBU, ROPOTA, ROMULUS NICOLAE si lista poate continua. Bai baieti,va veni si vremea voastra,cand veti ajunge niste batranei neputinciosi cu constiinta incarcata. Moarte usoara va doresc la toti !
15.   Cade capu lui rambu trimis de
(28 mar 2008, 19:39:33
In sfarsit are cineva tupeu sa se ia si de oameni de neatins care au favorizat nu numai teroristi ci si evazionisti.

Spor la treaba dl. director
16.   Fura cei ce au trimis de
(28 mar 2008, 20:42:31
Hayssam a furat caci l-au ajutat oameni cu bani care la rindul lor si-au rotunjit averea iar acm il cerceteaza pentru evaziune, dar bani pe care i-au primit unde sunt
17.   Scuze trimis de
(28 mar 2008, 20:59:44
a venit si rindul mustaciosului care rivneste postul de mare sef a finantelor sucevene. Se pare ca geaba s-a inrudit in stinga si-n dreapta ca tot au iesit la iveala magariile.

Si mai sunt multe. Ia vedeti voi chestiile cu alcoolul. E groasa rau acolea. Apoi lautiva de firmele cu gatere, etc. Si de acolo aveti amterial didactic la greuceanu, 'tui mustata lui.
18.   _|_ trimis de
(28 mar 2008, 21:33:58
niste ****i!
19.   Cine si ce ce va dreptul sa criticati? trimis de
(28 mar 2008, 22:32:46
Intr-un sistem ,cu o conducere nepasatoare cind este vorba de ,,pulime'' si in care criteriul ,,fanorit''face legea in tara noastra ce pretentii puteti avea de la niste oameni care sunt si ei niste muritori ? La urma urmei echilibrul unui sistem vine din integritatea lui.FARA NICI O MORALA,FARA CONSTIINTA CA NU LUAM NIMIC CU NOI DUPA ACEASTA EFEMERA VIATA VIATA NOASTRA ESTE IN ZADAR. Un sfat celor vizati in articol:faceti o scoala domnilor si DUMNEZEU va va primi in rai.Stiu ca aveti cu ce.

20.   Ptr dreptate trimis de
(29 mar 2008, 08:27:32
banditilor de la pdsr,unde a-ti fost cind haisam facea potlogariile prin judet...????,nu a-ti auzit de el..???!!!cum nu a auzit nici comunistul de iliescu cind s-a suit cu el in avion..ca om de afacerii...??!!v-a sponsorizat...gras si a-ti tacut chitic....jumulind oamenii.Pe un amarit de la un chiosc venea garda si fara zece milioane amenda nu pleca...dar pe haisam nu-l vedea nimeni..banditilor..si acum mai indrazniti sa cersiti voturile..sa sugeti singele oamenilor in continuare...Gata s-a terminat cu voi,hahalelelor...sa vina D-l F lutur cu echipa lui sa faca ordine,este un om corect ,cinstit ,nu ca voi hotilor...sictir..sa nu mai aud de pdsr-comunistii....
20.1  RE: Ptr dreptate trimis de
(29 mar 2008, 09:34:43
Dar de "profesorul" Basescu nu amintiti nimic? Nu cumva dumnealui si cu justitiarii din PD-Laturi au organizat pedepsirea lui Haisam si l-au exilat prin tarile calde? PSD-istii l-au bagat la beci iar tatal teroristilor il recompenseaza. De ce oare? Avea foarte multe secrete despre PSD-isti care nu trebuiau stiute de catre noi cei prosti? Despre afacerile penale ale lui Flutur chiar nu scrieti nimic? Si altii ca el.
21.   Si excrocherii trimis de
(29 mar 2008, 09:19:14
dar de prietenul ,lui GOREA ...fostul SUPREFECT nu spune nimeni nimic??????????

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei