Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 mar 2008 - Anul XIII, nr. 66 (3747)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Familii separate

Aproape jumătate dintre divorţuri, cauzate de plecările în străinătate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În cursul anului trecut s-au înregistrat 901 dosare de divorţ. Cifrele privesc doar Judecătoria Suceava, aşa încât la nivel judeţean numărul cazurilor în care soţii s-au separat este cu mult mai mare. Sunt date seci în spatele cărora se ascund drame, cu consecinţe pe termen lung atât asupra celor direct implicaţi, cât şi pentru întreaga societate românească.

„Cauza principală a divorţurilor este plecarea unuia dintre soţi, sau a amândurora, în străinătate. Aproape jumătate din cauzele care au ajuns pe rolul Judecătoriei Suceava în cursul anului trecut au fost provocate de această migraţie. De cele mai multe ori apare o lipsă de comunicare între soţi care se dovedeşte iremediabilă. Nu puţine sunt şi situaţiile în care persoana plecată în străinătate, indiferent că este vorba de femei sau bărbaţi, îşi găseşte un alt partener de viaţă”, a explicat Mărioara Ignat, preşedintele Judecătoriei Suceava, câteva din cauzele pentru care se ajunge la divorţ.

Din cele 901 dosare înregistrate în 2007, multe au implicat şi copii. Oameni care s-au luat din dragoste nu au mai găsit cale de înţelegere şi au apelat la ultima cale posibilă: divorţul. Nu au mai ţinut cont că la mijloc sunt şi copii, care vor fi obligaţi pentru tot restul vieţii să trăiască fără unul dintre părinţi. Un adevăr dureros, care se petrece tot mai des.

„În cursul anului 2007 s-au înregistrat cu aproximativ 15% mai multe dosare de divorţ faţă de 2006. Din păcate, acest trend ascendent se menţine şi pentru 2008”, a declarat Mărioara Ignat.

 

Calitatea şi frecvenţa raporturilor sexuale, motiv de divorţ

Şi psihologii cred că plecarea unuia dintre parteneri în străinătate devine de multe ori o barieră insurmontabilă. Psihologul sucevean Ecaterina Pelinari este de părere că distanţa şi comunicarea indirectă, de multe ori mult prea vagă, contribuie decisiv la ruperea mariajului.  

„În plus, are loc o redistribuire a rolurilor, responsabilităţilor şi o schimbare a regulilor în familie, în absenţa unui membru al ei, ceea ce demonstrează că acea familie intră într-o criză psihologică încă din momentul plecării unuia dintre membri, respectiv a unui părinte/partener”, a explicat psihologul sucevean.

Ecaterina Pelinari a adăugat că un factor important care contribuie la separarea cuplurilor în urma unor acţiuni de divorţ este dat de viaţa sexuală.

„Natura problemelor se referă la durata, calitatea şi frecvenţa contactelor sexuale, între partenerii din cuplurile aflate în discuţie, acestea lipsind pentru perioade foarte lungi de timp sau, fiecare partener ajungând să-şi împlinească nevoile sexuale în afara cuplului, declanşând o noua criză în interiorul sistemic al familiei”, a completat Ecaterina Pelinari.

Psihologul a precizat că principalele victime ale acestor războaie conjugale sunt copiii, personajele care pot rămâne cu urmări pe viaţă în dezvoltarea psiho-socială.

Un alt aspect negativ este faptul că dintre soţii ajunşi în pragul divorţului foarte puţini au cerut ajutorul unui psiholog pentru a trece peste momentul de criză.

„De obicei, vin la noi când nu se mai poate face nimic. Şi atunci nu doresc o consiliere, ci o evaluare psihologică a copilului de care se folosesc în lupta din justiţie cu partenerul de viaţă”, a adăugat Ectaerina Pelinari.

 

Au apelat la preoţi pentru a nu ajunge la divorţ

O parte dintre sucevenii aflaţi în pragul divorţului au reuşit să depăşească momentul critic în ultimul moment. Dacă unii au ajuns la un consens pe calea dialogului, alţii au apelat la alte metode. Consilierea oferită de preoţi a fost una din căile alese pentru readucerea partenerului de viaţă pe calea cea dreaptă.

Preotul Petru Argatu a avut mai multe experienţe de acest gen şi este convins că sfatul său s-a dovedit util.

„Am primit telefoane de la persoane aflate la muncă în străinătate care ne-au solicitat sprijin, iar după discuţii cu partenerul de viaţă situaţia de criză s-a rezolvat fără a se mai ajunge la divorţ. De altfel, Biserica este împotriva divorţului, pentru că în momentul în care au primit taina cununiei, soţii au primit o binecuvântare de la Dumnezeu. În plus, cei doi soţi au depus un jurământ pe sfânta cruce şi înainte de a lua decizia de a divorţa trebuie să ţină cont de el”, a mărturisit preotul Argatu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape jumătate dintre divorţuri, cauzate de plecările în străinătate.
 Vizualizări articol: 1116 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 3 voturi
Aproape jumătate dintre divorţuri, cauzate de plecările în străinătate4.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Stire de mare senzatie trimis de
(19 mar 2008, 23:28:16
da.asta intr-adevar stire de senzatie, nici nu ne-ar fi trecut prin cap una ca asta. Neagu du-te odata la vaca ta de la Plopeni si asa esti aproape invizibil

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Desert cu mere şi struguri 2 porţii – 25 minute 4 felii de franzelă2 ouă150ml lapte100g unt2 mere100g struguri3 linguri zahăr1 lămâie1 lingură seminţe de susan Scoateţi cotoarele merelor, fără a le curăţa de coajă. Tăiaţi-le apoi în... Citeşte