Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 31 ian 2008 - Anul XIII, nr. 25 (3706)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pasiune

Micii electronişti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sunt pasionaţi de fire, sârmuliţele, scheme, montaje de orice fel, muzică, lumini. Vin de două ori pe săptămână, câte două ore, la Cercul de construcţii electronice din cadrul Palatului Copiilor Suceava, dar nu se satură doar cu atât. Îşi petrec vacanţele în atelierul de electronică, alături de profesorul care, din anul 2003, conduce acest cerc, Liviu Maftean.

Sunt elevii care frecventează cercul de electronică, unul cu tradiţie în Suceava, ascultă muzică bună şi adună premii la concursuri naţionale.

I-am surprins pe micii electronişti, viitori specialişti în domeniu, la masa de lucru, în atelier.

 

Talentul aduce premii.

Printre fire, ciocane de lipit, sacâz şi o grămadă de obiecte ce aşteptau să fie montate (unele noi, altele vechi, demontate), profesorul Maftean ne-a povestit că are marea satisfacţie să descopere copii foarte talentaţi la Suceava.

Mărturie stau şi diplomele pe care le câştigă, an de an, copiii de la acest cerc. Printre cursanţii de la „construcţii electronice” se numără elevi care abia au păşit în clasa a II-a, dar şi cei de clasa a XII-a.

Nu trebuie uitaţi nici cei care au trecut prin acest cerc, şi care, chiar dacă acum sunt studenţi, vin şi-l „necăjesc” de multe ori pe profesorul Maftean, punând la cale, împreună, noi şi noi construcţii electronice.

„Cei mai mulţi copii vin la acest cerc doar din pasiune. Mai ales cei mici. Cei mari mai vin şi de nevoie. Învaţă la liceu multă teorie şi vin aici pentru a aplica ceea ce au învăţat. De fapt, în programul nostru intră atât teorie, cât şi practică. Îmi place că mereu copiii vin cu idei noi, cu propuneri care arată că au interes să înveţe cât mai multe lucruri”, ne-a spus Maftean.

 

Electronist la 12 ani.

Robert Fuior este unul dintre micii pasionaţi de electronică. Este elev în clasa a VI-a la Şcoala Generală Nr. 4 Suceava. De doi ani frecventează cursul de construcţii electronice.

„Îmi place să construiesc, să învăţ cât mai multe de la domnul profesor, ca apoi, la concursuri, să-mi măsor priceperea cu elevi din alte judeţe”, ne-a spus Robert.

De fapt, el este unul dintre cei mai activi elevi, cu premii câştigate la diverse competiţii naţionale. După ce şi-a făcut propria lui staţie de amplificare şi multe alte montaje prin casă, a făcut astfel de „construcţii” şi pentru prieteni. A câştigat şi ceva bani din montarea unor staţii auto, a unor led-uri sau amplificatoare.

Elevii de la electronică au obţinut foarte multe diplome la concursurile naţionale şi interjudeţene. Din păcate, doar o parte dintre competiţii sunt susţinute financiar de către Palatul Copiilor, celelalte fiind onorate doar cu bani de la părinţi.  

 

Nu sunt bani pentru competiţii.

Profesorul Maftean ne-a spus, cu tristeţe, că este păcat că nu se găsesc sponsori pentru a trimite aceşti copii la toate competiţiile de gen, din ţară. „Doar 29 de judeţe mai au secţii de electronică. La fiecare competiţie trimit alţi elevi, pentru ca fiecare să ia contact cu competiţia. În concursuri sunt trei probe: teoretică, proba de proiectare şi cea practică. Totdeauna ne-am situat pe primele locuri”, a completat Maftean.

Sunt şi elevi care s-au pregătit pentru admiterea la Facultatea de electronică în atelierul de la Palatul Copiilor. Lucian Cojocaru este acum în anul II la Facultatea de Electronică şi în anul I la Inginerie Economică. După cum ne-a spus profesorul Maftean, Lucian a intrat primul pe listă la facultate, el fiind olimpic. Mai sunt şi alţi studenţi care vin foarte des în atelierul de electronică pentru a crea tot felul de proiecte pentru facultate.

 

100 de „ucenici”, anual.

Am aflat de la profesorul care conduce cercul de construcţii electronice că cei mai buni electronişti pe care-i are Suceava au trecut pe la cercul de la Palatul Copiilor sau fosta Casă a Pionierului.

Profesorul Maftean a trecut şi el prin această „şcoală” în tinereţe, după care a urmat facultatea de mecanică, apoi un curs post universitar, de analist programator.

Electronica a fost mereu marea sa pasiune, pe care acum are posibilitatea să o transmită şi altora. Circa 100 de copii îi trec prin mâini anual, organizaţi în nouă grupe, unii frecventând cercul ani la rând.

Chiar dacă fetele stau departe de acest sport „al minţii şi îndemânării”, anul acesta s-a înscris la cerc şi o fetiţă din clasa a V-a, pe care profesorul vrea să o iniţieze în arta montajului.

Împreună cu copiii, profesorul a montat reţeaua de Internet, dar şi centrala telefonică de la Palatul Copiilor.

 

Proiectare pe calculator.

Profesorul Maftean are mari planuri pentru perioada următoare. În primul rând, alături de alţi colegi din ţară, vrea să propună introducerea proiectării pe calculator ca probă de concurs. În paralel, vrea să-i iniţieze pe elevii săi şi în robotică.

Cu cei 100 de euro pe care i-a primit profesorul pentru dotări în atelier, anul trecut, el a cumpărat un program de proiectare pe calculator, cu tot cu licenţă, pentru ca elevii săi să acumuleze cât mai multe informaţii, din mai multe direcţii.

„Noi am depus deja proiectul pentru organizarea, în această vară, a <Concursului naţional de electronică şi electrotehnică aplicată> la Suceava. Să vedem cum primim finanţare. Ar fi o realizare pentru Suceava. Este vorba, la urma urmei, de imaginea acestui municipiu”, a mai completat Liviu Maftean.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Micii electronişti.
 Vizualizări articol: 1696 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Micii electronişti5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ce vremuri... trimis de
(31 ian 2008, 15:38:30
Palatul Copiilor a fost pasiunea copilariei mele. Eram inscris pe la vreo 5 cercuri, printre care si cel de electronica, pe vremea lui Pavel Cocerhan. Mare om, pacat ca am pierdut legatura de mult timp.

Imi pare bine sa vad ca se continua traditia si Palatul continua sa formeze copii.
2.   Lalele si Electronica trimis de
(31 ian 2008, 20:58:20
"Cei mai buni electronisti pe care-i are Suceava au trecut pe la cercul de la Palatul Copiilor sau fosta Casa a Pionierului(?)"

Domn'

2.1  RE: Lalele si Electronica trimis de
(31 ian 2008, 21:15:41
Domnule profesor, pe l�nga orasul care s-a dezvoltat alaturi de cetatea Musatinilor atunci c�nd spui Suceava spui si numele celui de-al doilea judet ca suprafata din tara. Mai e electronisti chiar ff buni care habar n-au ca la Sv exista acest cerc. Oricum o sa trec sa va vizitez

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cremă de legume cu pui 6 porţii - 70 minute 400g piept de pui 2 cepe 2 morcovi 1 ţelină mică 1 conopidă mică 1 ardei gras 1 rădăcină pătrunjel 100g unt 1 leg. pătrunjel •± sare, piper Curăţaţi legumele, spălaţi-le bine, tăiaţi-le în... Citeşte