Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 ian 2008 - Anul XIII, nr. 21 (3702)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6818 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

„Visătorii” de la Fundu Moldovei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

24 de copii, opt băieţi şi 16 fete, cu vârste cuprinse între patru şi 17 ani, provenind din şase familii cu venituri reduse din zona Câmpulung, şi-au găsit un adăpost la Centrul de plasament de tip familial „Visătorii” din Fundu Moldovei.

Aici este singurul centru de plasament în care sunt internaţi fraţi provenind din familii sărace, numeroase sau dezorganizate.

Patru dintre aceşti copii urmează cursurile Colegiului Naţional „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc, iar 20 de copii frecventează cursurile Şcolii „Dimitrie Gusti” din Fundu Moldovei.

Scopul deschiderii acestui centru de plasament la Fundu Moldovei a fost de la început instituţionalizarea copiilor care provin din familii cu mai mulţi fraţi şi care nu au condiţii decente de viaţă, de educaţie. În acelaşi timp, personalul din centru caută soluţii pentru ca aceşti fraţi (2, 3, 4, 7 fraţi dintr-o singură familie) să revină în familia naturală, atunci când cei care le-au dat viaţă le vor oferi copiilor o viaţă mai bună.

În perioada cât fraţii stau în acest centru, ei pot fi vizitaţi de către familiile naturale, doar că acest lucru se întâmplă rar, părinţii neavând uneori bani cu care să-şi plătească biletul de autobuz până la centru.

„În afara cursurilor, copiii sunt iniţiaţi în activităţi de autogospodărire, dar şi de artă decorativă - pictură pe sticlă, aranjamente şi tablouri realizate cu noduri pescăreşti, din sfoară, activităţi artistice”, ne-a spus purtătoarea de cuvânt a Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Nicoleta Lenţa.

 

„Casa Visătorii” cu capital olandez

„Casa Visătorii”, după cum este cunoscut de localnici complexul de la Fundu Moldovei, a fost deschisă în anul 2005, după ce o firmă olandeză a investit aproape 250 de mii de euro.

Cu aceşti bani s-a ridicat complexul de servicii sociale cu multiple funcţionalităţi: centru rezidenţial de tip familial pentru 13 copii, centru de zi pentru 23 de copii săraci din comunitate, şi un adăpost de urgenţă pentru victimele violenţei în familie (mame agresate, gravide sau cu copii mici).

Iniţiativa înfiinţării acestui complex multifuncţional aparţine Fundaţiei Umanitare „Stichting HAR” din Wychen, care a venit la Fundu Moldovei împreună cu sponsori din ţara lalelelor pentru a oferi aceste servicii copiilor săraci din Bucovina.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Visătorii” de la Fundu Moldovei.
 Vizualizări articol: 1491 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„Visătorii” de la Fundu Moldovei5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   E BINE! trimis de
(28 ian 2008, 09:40:01
E BINE CA SE FACE CEVA PENTRU ACESTI COPII NECAJITI CARE PROVIN DIN FAMILII NUMEROASE,INSA PAREREA MEA ESTE CA TREBUIE SA SE PUNA ACCENT IN PRIMUL RAND PE EDUCAREA LOR INTR-O ASA MANIERA IN CARE ATUNCI CAND VOR FI IN SITUATIA SA PARASEASCA CENTRUL SA FIE IN STARE SA SE DESCURCE SINGURI.TRAIUL LOR IN ASTFEL DE CENTRE II TINE DEPARTE DE ZBUCIUMUL PENTRU EXISTENTA COTIDIANA,NU SUNT INVATATI SA PRETUIASCA CEEA CE LI SE OFERA IAR ATUNCI CAND MASURA DE PROTECTIE INCETEAZA NE TREZIM CU PERSOANE SLABE DIN PDV PSIHIC INCAPABILI SA IA VIATA ASTA DURA SI UNEORI PARSIVA IN PIEPT.DE ACEEA CONSIDER CA ESTE MULT MAI BINE PENTRU FORMAREA ACESTOR COPII TRAIUL LOR INTR-O FAMILIE,FIE EA SI UNA SUBSTITUTIVA CA ACEEA DE ASISTENTI MATERNALI,PENTRU CARE S-AR CHELTUI SI MAI PUTINE FONDURI,PENTRU CA SE STIE PREA BINE CA ASISTENTII MATERNALI PRIMESC BANII DE HRANA CAND ISI MAI ADUCE AMINTE CONDUCEREA SI ASTA IN TIMP CE ACESTIA MUNCESC 24 DIN 24 DE ORE CU SUFLETE RANITE SI ABUZATE,FORMEAZA OAMENI CE VOR REUSI!!!
2.   Ai dreptate anca! trimis de
(28 ian 2008, 09:49:54
25ce mii de euro pt 24 de copii?cam mare suma!cred ca banii cu care au ornat directia de sarbatori ajungeau sa-si achite restantele fata de copiii din plasament!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Burtă în sos de roşii 4 porţii - 50 minute 800g burtă de viţel fiartă500ml suc de roşii1 lingură pastă de tomate1 lingură pastă de ardei dulce2 cepe potrivite1 morcov mare4-5 fire de busuioc50ml ulei50g parmezan± sare, piper Căleşte în... Citeşte