Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 mar 2012 - Anul XVII, nr. 60 (4965)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Doru POPOVICI

Doru POPOVICI


Găina bătrână

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O vorbă din ălea adânci din popor zice că „găina bătrână face zeama bună”. Ideea e că găina e grasă şi „zeama” e de fapt supa. Zicala se leagă cumva şi de tradiţia culinară complet nesănătoasă a românilor, de pe la Burebista încoace, dar se poate contracara prin latinescul „de gustibus...”. În sfârşit, să lăsăm haleala deoparte, că oricum ne aflăm în postul dintre chiolhanurile de Crăciun şi cele de Paşte, şi să vedem ce-mi veni mie cu găina a bătrână. L-aţi văzut pe Lobonţ în meciul cu Palermo? Să fiu al naibii dacă în ultimii 4-5 ani am mai văzut vreun portar să apere cum a făcut-o Pisică în poarta Romei. Şi nu a fost o leşinătură de meci, în care ăia să fi tras vreo două-trei pe poartă, dintre care unul singur mai acătării. Nici vorbă. Jucătorii lui Palermo au asediat efectiv poarta Romei, trăgând din toate poziţiile şi la toate colţurile: sus, jos, dreapta, stânga. Pisică – peste tot. La o singură minge, şutată ca din tun şi „cu pământul”, a avut o ezitare, obiectul i-a sărit în faţă, dar a plonjat tot el şi a reţinut-o. A făcut, indiscutabil, meciul vieţii. Între altele, trebuie reţinut că Lobonţ se află de 3 ani la Roma, timp în care a stat în poartă circa 900 de minute, adică vreo 10 meciuri, pe adunate. În acelaşi interval de timp, Iker Casillas a apărat poarta Real-ului în peste 200 de partide! Ce a făcut Lobonţ e cu atât mai uimitor cu cât el a sărit binişor peste 30 de ani. De unde asocierea cu zicala cu găina. Chestia asta ar trebui poate să le dea de gândit celor implicaţi în fotbalul românesc, în sensul că poate ar fi de dorit ca marile talente, câte or mai fi, să fie ţinute pe bancă sau în tribune cu anii, până ajung destul de bătrâni ca „să facă zeama bună”. Imaginaţi-vă ce sculă de fotbalist ar fi ieşit, de exemplu, din Mutu: în loc să fie aruncat în campionatele alea tari din Europa pe la 22 de ani, ia să-l fi ţinut noi până acum în tribune, şi să-l fi lansat direct în preliminariile care se apropie. Ce mai freamăt, ce mai zbucium, ce de goluri! Eu cred că băieţilor ăstora ai noştri, fotbaliştilor, cel mai tare le dăunează jocul de fotbal. Cum îi bagi în teren, cum fac prostii. Dar dacă-i ţii nejucaţi, ca pe Pisică, treaba-i bună. Şi zeama la fel.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Găina bătrână.
 Vizualizări articol: 960 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Găina bătrână4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Doru POPOVICI
Doru POPOVICI
Gabriel MANTA
Gabriel MANTA

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei