Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 mar 2015 - Anul XX, nr. 53 (5865)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Blestem postum pentru Tudor Arghezi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

M-a sunat, de cu zori, directorul şi patronul Editurii CD Press, care tipăreşte, între altele, o bună parte din manualele şcolare. Îl cheamă Costin Diaconescu (şi-a donat iniţialele editurii care-i aparţine!) şi e un vechi prieten şi confrate de presă. Te rog, zice, să fii de acord să-ţi utilizez o poezie – şi mi-a recitat-o aproape – în manualul clasei a III-a. Te avertizez că n-am bani! Am râs! Tu, care ştii, i-am zis, câţi m-au jefuit, utilizându-mi creaţia fără să-mi pomenească măcar numele, vorbeşti de bani! Ia ce vrei! Chiar mă bucur, mai ales că-i o poezie din volumul pe care-l prepar cu fiica mea cea mică, Ana Luciana, aflată în clasa întâi. Da, zice, dar trebuie să iscăleşti! Iscălesc, am zis, şi te felicit pentru că îi mai întrebi şi pe autori dacă sunt de acord. În general se practică un jaf, ca de păduri, şi e ultimul lucru care le-ar trece prin cap utilizatorilor. Auzi, să-l întrebi pe autor!

Tăifăsuind noi, Costin îmi relatează câteva precedente ale dialogului. Am discutat, înainte de a te suna, cu doamna Ana Blandiana, care a fost de acord să-i utilizez o poezie. A fost, aşa cum o ştii, extrem de amabilă. Da, Doina, aşa o chema înainte, e generoasă. Apoi l-am căutat pe domnul Voiculescu, pentru o poezie a lui Tudor Arghezi. A fost complicat. De ce, zic, n-aţi putut vorbi, fiind în detenţie? Dar ce legătură are el cu moştenirea literară a lui Tudor Arghezi? Nu, râde editorul, nu e vorba de Dan Voiculescu, ci de nepotul lui Vasile Voiculescu! Aaa! Scriitorul, poetul, vecinul meu nemuritor de peste deal, din Pârscovul Buzăului, cel cu fantasticul Zahei orbul? Exact! Păi ce legătură are nepotul scriitorului Vasile Voiculescu, clasic intrat în manuale, cu şi mai clasicul Tudor Arghezi? Costin n-a ştiut să-mi explice. ”Moştenitorul” i-a cerut 1.000 de euro sau de dolari pentru a introduce poezia în manual. N-am aceşti bani, cu toate că merită, a  spus editorul. Din păcate, la noi, cu această sumă plăteşti patru, cinci autori. După o discuţie în care editorul  i-a explicat moştenitorului lui Arghezi că, ţinând astfel la preţ, îl scoate pe marele poet şi publicist din manuale, i-a zis ia, dar să fie numai o poezie. Îi mulţumesc!- a zis Costin şi transmit şi eu mai departe mulţumirea, gândindu-mă la Luciana, care se va împiedica frumos de Arghezi în manualul ei şcolar.

Mă rog. La  noi, oricum, creaţia se dă la talciocul literar pe de-a moaca. Ce m-a şocat a fost să aflu, nu ştiam, că Baruţu, băiatul lui Arghezi, a murit undeva, într-o ţară europeană, Elveţia cred, şi a fost adus sau urmează să fie adus în România, unde va fi înmormântat din nou şi definitiv. N-are urmaşi, urmaşul băiat al gigantului zămislitor al cuvintelor potrivite. Mitzura Arghezi, fiica, actriţă modestă la Naţional, vârâtă în politică de Vadim Tudor, ceea ce i-a  dat o oarecare suprafaţă de exprimare, e, azi, aproape senilă. Nici ea n-are urmaşi. Tudor Arghezi a fost şi rămâne un titan. Mai puţin frumos, fără fruntea înaltă a lui Eminescu, negustorul de cireşe din Mărţişor (îşi vindea la poartă, într-o perioadă în care n-a dus-o strălucit, cireşele din grădină, la kil), n-are o generaţie a doua de urmaşi. Se stinge Tudor Arghezi? Nu. M-aş fi bucurat să-i aflu însă un nepot de sânge, jucându-se cu noi în interviuri prin bătătura din ce în ce mai săracă a Terrei.  N-a fost să fie!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Blestem postum pentru Tudor Arghezi.
 Vizualizări articol: 6850 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Blestem postum pentru Tudor Arghezi5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Avramescule ești tâmpit grămadă trimis de
(10 mar 2015, 02:52:08
Vasile Voiculescu pentru cultura ta generală știi ce poezie i s a publicat în manualele dinainte de 89? Dacă nu știi îți aduc eu aminte! În manualul de clasa a 9 a era o poezie intitulată "comunistului". Atât din opera lui V. Voiculescu a pătruns in manualele tipărite de acel regim. Sunt multi care s-au prostituat în acea vreme (tu personal ești remarcabil, ai depășit nivelul de cocotă luandu-ti titlul de matroana la scânteia tineretului) însă la vremea asta preferă să-și cheltuie pensia în anonimat. Chestia asta se numește cât de cât bun simț. Ceea ce ție îți cam lipsește! Ps. Pour le nonconnesseurss v.v era unul din cei care scriau ode, versuri, slogane și alte osanale la emisiunea aia pe care abia așteptam să se termine înaintea filmului de duminică seara până să se se ia curentul. avramescule ce nu înțelegi tu, nea nicu a fost ciuruit, Iliescu și basascu sunt pensionari, tu ești limitat, iar unii nu uită niciodată pe istoria așa cum au trait-o live!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei