Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 dec 2012 - Anul XVII, nr. 299 (5204)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Poetul ca o casă în flăcări

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

E titlul ultimei mele cărți de poezie, publicată anul trecut de o editură din Cluj. L-am mai testat cândva înainte de '89, dar n-a plăcut și a trebuit să-l retrag. Acum am trăit sub zodia unei concreteți dramatice acel titlu care imagina doar arderi metaforice, nu flăcări reale care mistuie bunuri și pereți. Reiau, încă trist și derutat, rânduri scrise la puțină vreme după ce casa mea n-a mai ars.

 

N-aș fi vrut să mai scriu azi. Casa mea din Sângeru arată ca după bombardament. Eu însumi sunt obosit, devastat de ce s-a petrecut și mai ales de ceea ce s-ar fi putut petrece, ducând dezastrul la perfecțiune, în urmă cu o zi și o noapte. Incendiul a pornit de la o sobă. Au ars mocnit grinzi și paiante în interiorul unor pereți din piatră, groși de 80 de centimetri și vechi de peste 100 de ani. Casa tragică a bunicilor mei, unde am înghesuit și eu de zeci de ani  muncă și însuflețire, după ce n-a mai fost colhoz și grajd public, a luat foc. Șeful pompierilor din Urlați îmi spune că de 16 ani, de când practică această meserie, nu a luptat cu un astfel de incendiu parșiv. Lupta a început la ora 17 și a ținut până la 3 noaptea. Au fost dărâmați cu târnăcopul și ranga, pentru a ajunge la vatre de jeratic, pereți întregi din piatră. Am trăit multiple experiențe în viață, mi-am înmormântat părinții și oameni apropiați. Am trăit acum ca la înmormântarea unui vis. Visul meu a fost să refac această casă, unica de pe aceste văi prin aerul medieval pe care-l păstrează, și să adun în jurul ei cea mai bogată colecție de pietre cioplite de țărani. Muzeul Pietrei e deja o realitate, e vizitat de copii și oameni veniți din alte locuri. Intrarea e liberă. Mândria mea de a fi lăsat satului meu nu doar munca de scriitor, adunată în peste 20 de cărți, ci și acest reper cultural, părea legitimă. Oamenii mor. Piatra, credeam eu, nu moare. Pare însă că și piatra are vremelniciile ei.

N-aș fi vrut să mai scriu azi. Retras într-o odaie rămasă întreagă, aș fi vrut doar să mulțumesc unor oameni. Mai întâi pompierilor din Urlați. Ei au făcut minunea ca până la urmă focul, care atinsese în două locuri catul din lemn de deasupra, să fie oprit și ținut doar în pereții de piatră, platoșă de dușmănie, dar și de protecție. Vreau să mulțumesc polițiștilor din Sângeru, Lapoș, Chiojdeanca, Apostolache, care au muncit cot la cot cu pompierii. Vreau să mulțumesc primarilor, unul pedelist, altul pesedist, din Sângeru și Vălenii de Munte, pentru ajutorul direct și indirect pe care mi l-au dat. Persoanelor necunoscute care au ajutat cum au putut. Chiar și celor care, găsindu-le inutile, m-au scăpat de povara unor obiecte care probabil stau mai bine în casele lor. Ieri, prieteni și rude m-au ajutat să cărăm munții de moloz. Azi, două echipe de meșteri încearcă să rezidească pereții dărâmați, să pună în rânduială ceea ce mie îmi părea haosul absolut. Mulțumesc celor care mi-au reclădit sentimentul că există, încă există solidaritate.

Un prieten îmi scrie că se bucură că am ajuns la Sângeru, că după o lună de București m-am întors în locul care n-a încetat să-mi fie drag. Ce să-i răspund? Da, mă bucur că sunt la Sângeru și că am fost în clipa când a trebuit, fiindcă eu am semnalat, prin noroc, începutul nenorocirii.

Viața își reia cursul normal. Muzeul e viu, casa încă în picioare. Și la București viața pare a-și relua cursul normal. Cel mai hulit dintre români, Traian Băsescu, joacă mai departe ca și când el și numai el e șeful. 50 de inși, convocați pentru nu știu care motiv la Cotroceni, saltă militărește în picioare la sosirea demisului care le face un semn disprețuitor, cu mâna întoarsă oblic în spate, să stea pe scaune și toți se așează la comandă. E o imagine din normalitatea băsistă. Consultările – care consultări? - durează 20 de minute. Circul continuă cu Băsescu rămas împotriva votului meu și al altor milioane de cetățeni, la Palat. E bine? Fumul din pereți mă împiedică să judec lucid. O fi.

Notam aceste rânduri acum câteva zile, când casa mea era numai fum. Azi, când fumul s-a mai risipit, le găsesc îndreptățite. Mă refer la remarcile legate de politica noastră dâmbovițeană.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poetul ca o casă în flăcări.
 Vizualizări articol: 3342 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Poetul ca o casă în flăcări5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(21 dec 2012, 11:02:21
Uneori se întâmplă lucruri rele ..din motive bune
Căci peretele vieţii nu-i zugrăvit în culori creştine mereu
Ne mai otrăvim cu ingrediente din vorbe ..de “ afecţiune ”
Însă, prin prohabul timpului, ne ghidează doar D-zeu

Cea mai concretă formă de destin e ÎNTÂMPLAREA
Rătăcim pe alei obtuze căutând( u-ne ) … ce ?!
Tragi-comedia umană te “ taie ” ( apoi cată sarea )
Şi simulează (până la cangrenă ) că vrea să te vindece

Magma cotidiană e (sic! ) enervant de cuminte
Se alăptează cu iluzii , confuzii .. şi (parcă ) ’i place
Reciclându-şi constant destinul,privind doar înainte
Se bate-n piept spunându-şi : clar, sunt eficace !

Resemnarea e mai dureroasă decât sărăcia , defapt !
Dacă nu speak money intri-n silenzio stampa
Pregătiţi-vă rânjetele apocaliptice,să nu ne prindă-n fapt
Vreun omuleţ mayaş ..( şi ) să ne stingă lampa

Ne agităm ca o revoltă a ţânţarilor în această perioadă
( ignorând ,of course, plicurile de la Bancă şi/sau Fisc )
N-am putea lăsa doar licuricii din brad să roadă
“ colindele ” neroditoare ce ne ies .. din plisc ???

2.   Ce are cretinătatea cu prostia în comun? trimis de
(28 dec 2012, 16:31:39
lasă că te lămuresc eu d-le redactor șef la scânteia tineretului. În primul rând te-mbeți ca boul și pui pe foc de-ți ia foc hornul. asta e o prostie demonstrată flagrant. în al doilea rând ești un cretin care se plânge de propria prostie iar la urmă își termină mâzgăleala cu aceeași placă veche. Băscosu e vinovat. hai că s-a prins o grămadă de lume că tu ești numitorul comun atât la prostie cât și la cretinism. ps. pun pariu că dacă nevastă-ta și-o trage cu vecinul de bloc tot un adversar politic e vinovat!
3.   N-am vrut sa spun dar ma obligi trimis de
(31 dec 2012, 13:56:04
sa recunosc ca esti un bou (ar trebui cu majuscule dar nu le meriti!); daca nu ai fost in stare sa-ti faci o polita de asigurare a casei (daca tot behai ca tii atat de mult la ea) si incheierea cu Base ca e tot la Cotroceni impotriva votului tau si-al altora inseamna ca n-ai priceput nimic din viata asta sau ca poate votul tau si-al altora n-a fost de-ajuns sa-l dea jos pe marinar!Iar cea mai detestata persoana din Romania in 2012 a fost prietenul tau Antonescu Crin, ce s-a lins pe bot de-o alta candidatura la presedentie!Du-te si mai bea ceva si ai grija cand pui pe foc...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei