Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 oct 2011 - Anul XVI, nr. 255 (4853)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Un eveniment pentru cartea de istorie?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După aproape trei pătrimi de veac, România a redevenit o zi, o singură zi, Regală. O zi în care, cu toată sforţarea lor de a da din coate şi de a se face vizibile, râgâitul şi mitocănia nu şi-au găsit loc. Extirparea mojiciei nu s-a făcut printr-o sforţare educativă şi organizatorică, prin strategii şi angajamente de amploare, cheltuind bani şi sudoare intelectuală. Nu. Totul a curs firesc, natural, ca într-o ţară care-şi respectă, prin tradiţie seculară, valorile, statutul european, ţinuta morală. Prezenţa Regelui în Parlament, la împlinirea vârstei de 90 de ani,  şi discursul lui de şapte minute, articulat şi omenesc, fără resentimente, ranchiună şi otrăvuri, a declanşat miracolul.

A fost, au scris mulţi şi au cuvântat, în dezbaterile care au urmat, şi mai mulţi, un eveniment pentru cartea de istorie. Dacă ar fi doar atât, ar fi groaznic. Lăsaţi istoria în pace. Ea-şi selectează, în timp, evenimentele şi le rânduieşte. Probabil şi acesta, prin semnificaţii, prin reînnodarea legăturii rupte cu România veche, cu ţara şi civilizaţia pierdute, îşi va găsi loc în cartea de istorie. Dar evenimentele istorice, de la marile lamicile războaie, de la suirile lacoborârile de voievozi, nu se petrec în numele posibilei consemnări în hrisoave, ci pentru că aşa le-a fost sorocit să fie. Ştefan nu s-a bătut cu turcii fiindcă ţinea morţişsă-i afle urmaşii vitejia, ci pentru că acei vrăjmaşi au venit peste ţarinile şi neamul lui. Dacă reluarea, pentru o secundă, o singură secundă istorică, a legăturilor noastre cu noi înşine, cei uitaţi (tot de noi înşine), dacă regăsirea noastră sub sceptrul regal ca ţară educată, civilizată, demnă, va avea viaţa unei efemeride va fi trist. Chiar tragic.

Ei şi ce mare brânză! - zice un culiţătărâţă, un neghiniţă, din spiţa care-a proliferat abundent în anii prăpăditei noastre democraţii. A vorbit un moş, ex-rege şi io să fiu obligat să-mi scot mâna din buzunar şi deştul din nas? La banii mei mă scarpin şi în cur pe scenă dacă am chef! A făcut-o. Dar degeaba. Murdărirea nu i-a ieşit. Dacă aşcrede că ar avea vreun efect asupră-i, i-aşsugera să recitească un poem, pe care-l ştie orice ţânc, al lui Mihai Eminescu despre înfruntarea dintre Mircea cel Bătrân şi Baiazid. Îngâmfatul otoman îi zice Domnului român, privindu-l cu dispreţ, moşneag. ”... moşneagul ce priveşti/ Nu e om de rând, el este domnul Ţării Româneşti!” – replică demn, pe cât de simplu, pe atât de strivitor, prin versul poetului naţional, voievodul.

Evenimentul petrecut acum câteva zile, când tragicul nostru Rege, tragic ca şi poporul lui, s-a adresat naţiunii, din aula Parlamentului, după mai bine de 60 de ani, are o semnificaţie mai adâncă, mult mai adâncă decât o lasă vederii aparenţele. Ultimul nostru voievod, conducător al armatei române în cel mai mare război al veacurilor, simplu „după vorbă, după port”, ca şi marii lui înaintaşi, vertical la 90 de ani, ne-a reamintit cine suntem. Ne-a reamintit că nu suntem – Dumnezeule, unde am ajuns! – scursura Europei, cerşetorii şi nespălaţii lumii, ci un popor cu o veche civilizaţie, cu nimic inferior celor care azi îşi îngăduie să ne batjocorească în insalubre parodii pariziene. Suntem datori copiilor noştri, de la care am luat cu împrumut România, să le-o înapoiem măreaţă, frumoasă, mândră  de forţa şi tradiţiile ei.

Da, ar fi trist ca evenimentul de acum câteva zile, care a arătat Europei o ţară cu clădiri vechi, cu o arhitectură splendidă, cu concerte simfonice de ţinută, cu o lume elegantă şi educată, să fie înghesuit doar între copertelecărţii de istorie. Ar fi trist. Ar fi tragic. Ar fi păcat. Convingerea mea este că România, în distileria de seve a uriaşului său trunchi, a oprit esenţele şi se va nutri din ele. Nu doar mâine, ci mai ales acum, când are nevoie mai mult ca oricând de sângele încrederii în sine.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un eveniment pentru cartea de istorie?.
 Vizualizări articol: 2146 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Un eveniment pentru cartea de istorie?5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(28 oct 2011, 15:23:33
Mi-am ales meseria greşit ( e prea plină de responsabilităţi )
Vreau şi eu să fac cum fac toţi băsiştii
Când nu dau taxele la Stat să nu plătesc penalităţi
Să zic :
N’am , da-mi asum responsabilitatea ( şi pentru toţi fomiştii )

Pentru Baconschi îşi asumă ( cică ) Băse ,, responsabilitatea ’’
Ce mama naibii înseamnă asta , mai exact ?
Îşi pune cenuşă’n cap ? am şi eu curiozitatea
Fiindcă NU INTRĂM ÎN Schengen E CONCRET , E-UN FAPT

Şi-a ,, asumat ’’ , şi ? ? ? .. gata ? putem să stăm liniştiţi ? ? ?
Îmi asum şi eu neplata întreţinerii .. pentru toţi de pe scară
Agregarea contondentă v-a făcut aşa de nesimţiţi ?
Să vedem cine şi până unde merge originea .. şucară ? !
2.   Multumesc trimis de
(28 oct 2011, 19:39:53
MULTUMESC PT ACEST ARTICOL DOMNULE AVRAMESCU.MA FACE SA MA SIMT MAI ROMAN SI SA SPER CA VOM FI ALTFEL IN VIITOR.......

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei