Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 aug 2011 - Anul XVI, nr. 195 (4793)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Elena Udrea și traseele Ceaușescu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cea mai împopoțonată și, ca atare, cea mai vizibilă ministresă a cabinetului Băsescu propune - și probabil că are dreptate – un traseu turistic roșu, în care vizitatorii străini să parcurgă popasurile vieții Împușcatului, de la zidul execuției, îndărăt pe firul vremii, până la Doftana și Scornicești. Să fie asta enigma costisitoarei frunze, dezlegarea misterului celei mai scumpe rochii – că tot am vorbit zilele astea de rochii – pe care a îmbrăcat-o vreodată o țară? Turistic, într-adevăr, Casa Poporului, pe numele ei de naștere, iar azi, cu onomastică postrevoluționară, Casa Parlamentului, atrage cei mai mulți vizitatori. Străinii care vin pe la noi nu se dau în vânt după frunza grădinii carpatine (frunze sunt şi-n Anglia, de stejar și platan, și-n Grecia, de măslin, și-n Rusia, de mesteacăn mai ales, și-n țările tropicale, unde vegetația abundă de frunze), dar se arată interesați să vadă așa-zisa Casă a lui Ceaușescu, una dintre primele mari clădiri ale lumii. Curiozitatea aceasta acoperă probabil o mică parte din cheltuielile de întreținere a clădirii. Mergând care va să zică afacerea, de ce n-ar încerca Elena Udrea, femeie care miroase banul de la o poștă, călcând peste propria-i frunză, un traseu Ceaușescu?

N-am datele proiectului, dar din ce relatează confrații mei de presă, înțeleg că punctul central al traseului roșu inițiat de Udrea rămâne Zidul execuției de la Târgoviște. Un oficial zonal se laudă chiar că ”orașul nostru se mândrește cu acest loc istoric, în care dictatorul a fost împușcat”. Cam știrb motiv de mândrie. Execuție, cu un simulacru de proces, în ziua de Crăciun, cruzime de abator primitiv la o înjunghiere. Dezmeticiți din entuziasme, unii dintre noi am încercat un sentiment de jenă, dacă nu chiar mai mult, după ce am realizat că democrația debuta cu o încălcare a principiilor sacre ale justiției. Mă rog. Zidul atrage turiști? Dacă atrage, să-i chemăm aici să se pozeze lângă urmele gloanțelor de pe perete. Ce nu pricep însă e de ce nu se realizează integral un traseu Ceaușescu? Să fie inclus, de pildă, Palatul Cotroceni și, din el, biroul lui Băsescu. Să fie inclus nu doar balconul din fostul CC al PCR, de unde a cuvântat dictatorul, ci și biroul unde a lucrat, ocupat acum de străduințele intelectuale și administrative ale domnului Igaș, ministru. Să vizitele străinii și vila de la Olănești, unde se lăfăie acum grangurii puterii portocalii, și splendida vilă de vânătoare de la Covasna, unde trage adesea președintele Băsescu, pentru că-i place al naibii de tare confortul de aici. Să se oprească și în vila utilizată de Ceaușescu la Neptun și unde actualul președinte își hodinește capul după o incursiune la Cireșica. Să umble, însoțiți de ghid, prin saloanele și dormitoarele din Primăverii, cerând scuze doamnei Maria Băsescu pentru deranj și nepoatelor lui Boc, cazate aici, pe bani publici, fiindcă nu se pot duce zilnic să se culce la Cluj. De ce să nu vadă turiștii străini cum am actualizat noi traseul roșu, cum l-am făcut util și viu, cum l-am redat poporului? A, își vor aduce aminte unii cum după Revoluție toți viitorii președinți se lăudau, în campaniile electorale, că vor locui la bloc, nu ca odiosul, care a supt sângele poporului? Își vor aminti cum înfierau opulența comunistă? Ăsta-i riscul! Turismul implică și riscuri. Sunt vizitatori care trag draperia, chiar dacă e o panglică cu ”Interzis”, și l-ar putea găsi pe Băsescu în izmene sau pe doamna Udrea, fiindcă presupun că și ea se mai culcă prin câte-o clădire comunistă, în dezabie, acompaniată de lucrătoarele ei la blog.

Ideea ministresei îmi pare cu suport economic. Să se facă traseul roșu, dar fără omisiuni, fiindcă turiștii, indiferenți la frunză, dar atrași de Dracula și Ceaușescu, ar putea pleca nemulțumiți. Să nu lăsăm, sub plapumă, o parte însemnată a democrației românești, dezbărată pe veci de abuzurile comuniste.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elena Udrea și traseele Ceaușescu.
 Vizualizări articol: 2495 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Elena Udrea și traseele Ceaușescu5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei