Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 aug 2008 - Anul XIII, nr. 186 (3867)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


România, la mişto

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nu utilizez cuvântul mişto, iar de scris nu l-am scris niciodată. Cred că este un cuvânt ţigănesc, cu un înţeles tulbure. „Face mişto de el” înseamnă că unul este luat peste picior, ironizat, luat în tărbacă. Uneori mai înseamnă frumos, dar tot în expresii de jargon, cum ar fi „mişto, gagica”.

Am extras acest cuvânt dintr-o analiză ad-hoc făcută de un şofer de taxi cu care am călătorit în Bucureşti în această dimineaţă, pe tema transferului de autoritate de la preşedintele Băsescu la Nicolae Văcăroiu. „Sanchi, vrăjeală. Băsescu l-a luat la mişto pe Văcăroiu”. Asta a fost tot. Adică îndemnul rostit de preşedinte ca în lipsa lui, pe durata deplasării în China, mai marele Senatului să „vegheze” la responsabilităţile prezidenţiale n-a fost decât o băşcălie.

Să reamintim momentul. Preşedintele, în registru grav, face o sinteză a constatărilor proprii legate de inundaţii în faţa naţiunii. Tot românul trebuie să priceapă că şeful statului a fost zi şi noapte în mijlocul prăpădului. A luat măsuri, a salvat babe de la înec, a dat de pământ cu miniştrii imbecili.

Într-un ton aproape ameninţător, vădind intransigenţă, preşedintele s-a referit apoi la raportul european privind justiţia. Concluzia e una singură, a preşedintelui şi a Uniunii Europene: procurorii şi DNA-ul fac cinste României, Parlamentul şi politicienii ne aruncă între ţările bananiere.

Printre rânduri s-a putut desprinde concluzia că fără Daniel Morar ţara se duce de râpă. În concluzie trebuie reconfirmat în funcţie. Miniştrii ticăloşi din guvernele nebăsesciene, în frunte cu Adrian Năstase, inamicul inamicilor, trebuie maziliţi într-un stadion din mijlocul Europei.

După atâta sobrietate prezidenţială, Traian Băsescu şi-a amintit că este Traian Băsescu. Băiatul hâtru al cârciumilor marinăreşti, fantele de cartier, băutorul din sticlă. În consecinţă a trântit una „la mişto”. Numai că luată la mişto a fost chiar România. Cum i-ar sta preşedintelui Statelor Unite care, la plecarea în weekend, lasă valiza cu butonul roşu într-o doară adjunctului, făcându-i băşcălios cu ochiul. Adică ţi-o dau, dar de fapt nu ţi-o dau. Dacă nu mă găseşti, dar mă găseşti oriunde pe planetă, vezi şi tu cum te descurci. Poanta cu nea Nicu Văcăroiu se încadrează perfect în arsenalul deochiat al preşedintelui României. Sunt lucruri cu care n-ai dreptul să glumeşti. Unul dintre ele ţine de responsabilităţile celei mai înalte funcţii din stat. Dacă ar fi să continuăm, ca la birt, dialogul, ar trebui să întrebăm cui o lasă pe Elena Udrea, principal sfetnic la Cotroceni. Va veni ea seară de seară la palat în cele câteva zile să-l consilieze pe Văcăroiu? Cui l-a lăsat preşedintele pe Emil Boc? Va prelua acesta papagaliceşte, multiplicându-l către ţară, orice sughiţ al preşedintelui Senatului? Îl va preamări din zori şi până-n noapte, neobosit?

Fişa transferului de autoritate este fireşte incompletă şi făcută într-adevăr „la mişto”. Preşedintele glumeşte cu lucrurile sfinte. Ţara e un lucru sfânt. Are voie să facă asta? E constituţional să te joci la televizor de-a v-aţi ascunsealea cu atribuţiile prezidenţiale? În România lui Traian Băsescu, aflat acum în drum spre China, totul este posibil.   

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România, la mişto.
 Vizualizări articol: 2223 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
România, la mişto5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Marlanul national trimis de
( 9 aug 2008, 16:04:07
Nu-mi aduc aminte unde citeam un comentariu la seful statului(prin ape),pe care un foarte nemultumit de prestatia lui il numea "marlan national" si ma gindeam ca nici chiar asa.Pe parcurs mi-am dat seama ca omul il studiase destul de bine....
2.   Demnitatea trimis de
( 9 aug 2008, 22:41:33
De acord. Mi-a placut...

De altfel, ca intotdeauna... O punere la punct obiectiva, lucida, corecta.

Apropo de demnitate (nu ca functie) ci ca trasatura de caracter!
3.   Etimologie? trimis de
( 9 aug 2008, 22:47:41
eu stiam ca misto vine din germanul mit stock (cu baston), care releva distictia cu care domnii purtau acest accesoriu intr-o anumita perioada... cand totul era "misto":)
4.   Mai bine uitati-va la voi trimis de
( 9 aug 2008, 22:50:04
Stiti numai sa criticati uitind de presedintii care aduceau minerii in Bucuresti,atunci o lume intreaga privea Romania cu aceasi ochi cu care va uitati voi la actualul presedinte.Daca nu va place aduceti-l inapoi pe Iliescu cu tot cu hoardele lui de mineri care sa va trosneasca in caPUL vostru destept,apoi o sa vedeti diferenta,

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei