Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 ian 2008 - Anul XIII, nr. 16 (3697)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MUNGIU-PIPPIDI

Alina MUNGIU-PIPPIDI


Norica şi Monica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Au existat, odată, două tinere magistrate, Norica şi Monica. Amândouă absolviseră facultatea de Drept şi au intrat în procuratură în mici oraşe munteneşti, prin deceniul opt al secolului trecut. Monica a traversat rutina acelor ani fără incidente. Norica a avut ghinion. Poliţia i-a adus pe unul Valerică drept făptaş al unei infracţiuni pe care n-o săvârşise şi, cum era justiţia expeditivă, Norica i-a şi obţinut condamnarea. Când poliţia a găsit pe adevăratul făptaş însă, Norica şi-a arătat caracterul. Nu a mai făcut proces, s-a mulţumit să le schimbe datele de stare civilă ca să înlocuiască în puşcărie pe primul cu al doilea. Astfel a reparat o eroare judiciară (un om fusese condamnat pe nedrept) printr-un fals (a fost înlocuit la pedeapsă cu adevăratul făptaş, căruia nu i-a mai făcut nici un proces, încălcându-i-se dreptul la apărare). Norica a luat un avertisment, că şi sub comunism se făceau controale şi se respecta o aparenţă de legalitate.

Anii ’90-’91 le-au găsit pe fetele noastre dând piept cu viaţa în posturi foarte diferite. Monica a refuzat să facă dosare oamenilor nevinovaţi arestaţi de minerii chemaţi la Bucureşti de Ion Iliescu, pe care poliţia îi adusese la procuratură în loc să îi pună în libertate. Alţi colegi ai ei, precum dl. Cochinescu, care avea să ajungă şef al Parchetului, au făcut-o cu ambele mâini. Norica a cunoscut o americană, Patricia Long, care voia să adopte un copil. Deşi era încă procuror, deci reprezenta statul, Norica a ajutat-o şi a stat în schimb trei luni în America la ea acasă.

În 1991 ambele eroine ale noastre au cam fost împinse la marginea procuraturii. Norica, pentru cazul Long. Noi sancţiuni, şi a trebuit să plece din magistratură. Monica, pentru că a scos de sub acuzare pe mulţi din cei arestaţi ilegal de mineri şi a făcut şi un raport contra colegilor ei care reţinuseră abuziv şi anchetaseră pe arestaţii din Piaţa Universităţii. Aceia nu au fost niciodată sancţionaţi. Monica a plecat la studii la Central European University, unde a studiat cu Stephen Holmes, şi alţi mari jurişti, şi doi ani mai târziu şi-a luat diploma. Norica şi-a trecut în CV că a fost doctorand la Harvard la Kennedy School, în drept penal, deşi Kennedy School nu dă degree-uri în drept penal. A fost probabil la un seminar, şi atât. Nu are diplomă să o arate.

Traseele celor două merg de aici înainte în direcţii diferite. Norica intră în politică, fiind avocată, nimic nu o mai opreşte. Mai întâi în PNŢcd. Când acest partid nu mai prinde Parlamentul, în PNL. Monica devine un personaj favorit al Consiliului Europei, principala instanţă politică a drepturilor omului din Europa. Procurori care să lupte să schimbe sistemul din interior sunt rari, şi Consiliul începe să lucreze cu Monica şi în România, şi în alte ţări. Acest lucru îi face să turbeze pe Cochinescu şi alţii ca el, ideea că au pe cineva în interior, care raportează totul la Strasbourg. Sunt anii în care justiţia e tot mai plecată sub politic, se fac din greu recursuri supreme în anulare la ordinul lui Iliescu. Situaţia devine de nesusţinut, şi în 1997 Monica Macovei se retrage complet din Parchet. „Demisionez, îi scrie procurorului general, Nicolae Cochinescu, în scrisoarea de demisie datorită incompatibilităţii dintre mine şi dumneavoastră în felul în care percepem justiţia şi rolul parchetului într-o societate democratică. Constatând că sunteţi încă la conducerea instituţiei, demisionez eu”. În acel an, urmând succesului CDR în alegeri, cariera Noricăi începe să urce. Greu, pentru că erau puţine femei în CDR. E protejata primului ministru Radu Vasile, care iese din graţiile preşedintelui Constantinescu după ce ies la iveală legături oculte cu Securitatea.

În anii care urmează, Monica Macovei devine cel mai popular consultant pe justiţie din Europa de Est pentru Consiliul Europei, şi din Georgia în Bosnia pregăteşte judecători şi încearcă să construiască sisteme judiciare independente. PD îi propune ministeriatul în 2004, când este la Sarajevo, lucrând pentru Consiliul Europei. Nu are de ce să îi ceară nimeni mapa profesională: traseul ei este de notorietate internaţională. Norica ajunge în acest timp în grupul Dinu Patriciu din PNL, cu relaţii apropiate cu PSD. În toamna 2004 se fac chiar planuri ca PNL să susţină pe Năstase în turul 2 contra lui Băsescu, dar Patriciu nu reuşeşte să câştige majoritatea printre liberali. Monica ajunge ministru, şi toate proiectele anticorupţie de pe hârtie încep să devină faptă. Norica va lupta consecvent contra lor, alături de colegi din PSD, PRM, PC şi UDMR. Patriciu e anchetat de Parchet, ceea ce va mobiliza pe toţi aliaţii lui contra Justiţiei. Trebuie neapărat ca aceasta să fie din nou sub control.

După intrarea României în Uniunea Europeană, istoria se cunoaşte. Parlamentul răsuflă uşurat că nu trebuie să se mai prefacă şi o dă afară pe Monica, garantul angajamentelor europene. Nimic nu o mai opreşte pe Norica să devină ministru.

Decât trecutul. Şi povara acestei simple comparaţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Norica şi Monica.
 Vizualizări articol: 2987 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.10/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.1 din 10 voturi
Norica şi Monica4.1510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Da trimis de
(21 ian 2008, 12:26:33
Convingator....
2.   Ideea trimis de
(21 ian 2008, 14:30:38
Un drum obscur, precum toate caile politichiei si slujitorilor ei.

Romania este pierduta, dar nu din cauza Monicai si Noricai de la Justitie, ci tocmai din cauza haosului din Justitie & Parlament, care a fost camuflat timp de cativa ani, insa care nu mai poate fi mascat. Matricea sistemului romanesc crapa. Implozia e letala.
3.   Excelent trimis de
(21 ian 2008, 15:47:06
Felicitari pentru articol stimata doamna.
4.   Ura trimis de
(21 ian 2008, 20:55:12
Un sac plin de osanza isi varsa ura impotriva a tot ce nu-i convine lui Basescu poponarul de cala
5.   EROARE trimis de
(23 ian 2008, 19:07:13
D-na Mungiu , pe vremuri cand il infruntati pe Iliescu erati putin mai convingatoare si chiar credeam in dvs dar sa ajungeti la apologia Monicai Macovei intrece orice masura. Pentru mine sunteti una din marile dezamagiri de dupa Revolutie

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Mere coapte 8 porţii - 75 minute 8 mere1 albuş130g zahăr50ml frişcă½ linguriţă esenţă de vanilie250ml sirop gros de fructe ALUATUL: 475g făină350g untapă1 ou pentru uns aluatul Preparaţi mai întâi aluatul care... Citeşte